Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικογραφίες για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και ΑΕ

Δικογραφίες για την παράνομη χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα (ΜΚΟ και ΑΕ) από το υπουργείο Εξωτερικών διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή, για να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικού προσώπου.

Η πρώτη αφορά σε παράνομες χρηματοδοτήσεις 5 ΜΚΟ, που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ και φέρονται να είχαν υπογράψει, την περίοδο 2001 - 2003, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, και ο τότε υφυπουργός Ανδ. Λοβέρδος. Θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δυο πολιτικών προσώπων που φέρονται να συνέργησαν σε παράνομη χρηματοδότηση νομικών προσώπων (ΜΚΟ και ΑΕ) από το υπουργείο Εξωτερικών. Η περίοδος που αναζητούνται πολιτικές ευθύνες για τα πολιτικά πρόσωπα είναι 2001 - 2003 και για τα μη πολιτικά πρόσωπα 2001 - 2008.

Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μάρτη από την Εισαγγελία Διαφθοράς (τη μέρα παραίτησης της Ελ. Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Αρειο Πάγο αυθημερόν. Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργία σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών Δημοσίου» και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση».

Σημειωτέον ότι τα μη πολιτικά πρόσωπα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο γνωστός από την εμπλοκή του και σε άλλες σχετικές δικογραφίες Αλ. Ρόντος, πρώην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), ο Ν. Μπάζας, πρώην διευθυντής της Διευθύνσεως Αναπτυξιακής Πολιτικής, και ο Γ. Φιλιππέος, υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των ΑΕ και συγκεκριμένα των: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεπικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ινστιτούτο Μελετών, Ερευνών, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ, Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ, Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ, Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρεία Επιχειρηματικό Γραφείο Οικονομικής Συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά σε παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ το 2005 και το πολιτικό πρόσωπο που ελέγχεται είναι ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Ευ. Στυλιανίδης. Στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, αποδίδονται αδικήματα για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Ανάμεσα στις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν παράνομα, είναι: «Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής» και «Εταιρεία για την ανεξιθρησκεία, ευημερία και ανάπτυξη των λαών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ