Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εύσημα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για τη «συνεισφορά» τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Τους τρόπους που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν ενεργά, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, την υλοποίηση των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, στον άξονα Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειος, ανέπτυξε πρόσφατα στην Αθήνα ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (NATO ALLIED MARITIME COMMAND - MARCOM), Βρετανός αντιναύαρχος Κ. Τζόνστοουν.

Ο ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής βρέθηκε στην Ελλάδα, επισήμως, στο πλαίσιο συμμετοχής του στην τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ.

Απευθύνοντας στην τελετή ομιλία, σημεία της οποίας αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», κάνοντας έναν απολογισμό των εξελίξεων τα τελευταία έτη, είπε, καταρχάς, ότι «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το 2014 ότι πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ θα περιπολούσαν μεταξύ Λέσβου και Χίου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», αποδίδοντας εμμέσως εύσημα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προσκάλεσε εδώ τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2.

«Καβάλα» στον ρου των ρωσικών πλοίων

Μια ανάπτυξη εδώ δυνάμεων που συνδέεται ευθέως με την αντιμετώπιση της Ρωσίας, καθώς το Αιγαίο παίζει ρόλο διαύλου και συνδετικού κρίκου μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Ανατολικής Μεσογείου, της μεταφοράς δυνάμεων από τη μια θάλασσα στην άλλη.

Αλλωστε, όπως είπε ο ίδιος ο Βρετανός, «η Ρωσία δεν αποτελεί μόνο μια πρόκληση στο Βόρειο Ατλαντικό ή στη Βαλτική. Η Μόσχα δείχνει να έχει φιλοδοξίες να ενισχύσει την επιρροή της και τη στρατιωτική δομή της κατά μήκος της νότιας και ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Η ευκαιρία γι' αυτό τους δίνεται από την αστάθεια που επικρατεί στην εν λόγω ζώνη, όπως και η δυνατότητα που υπάρχει εκεί ακριβώς για πρόκληση αστάθειας...».

Αλλά και παρακάτω στην ομιλία του ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος εστίασε στην ανάγκη να αυξηθεί η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, με την Ελλάδα και το Αιγαίο, όπου παρατάχθηκε η SNMG2, να παίζουν βασικό ρόλο: «Για να το πετύχουμε αυτό, έστησα στη MARCOM μια ομάδα δράσης ("Black Sea Task Group"), που αποτελείται από ειδικούς και θα διατηρεί στενούς δεσμούς με τα ναυτικά έθνη (σ.σ.: του ΝΑΤΟ) και αυτής της περιοχής (...) Εργαζόμαστε, επίσης, για να συγχρονίσουμε καλύτερα τις αναπτύξεις του ΝΑΤΟ με τις εθνικές αναπτύξεις (σ.σ.: πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα) προς διασφάλιση της μέγιστης δυνατής παρουσίας και οφέλους από την άποψη της κατάρτισης. Αναγνωρίζω εδώ την υποστήριξη και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας καθώς βρίσκεται ...καβάλα πάνω στο Αιγαίο».

Με πλοία και προσωπικό

Μιλώντας για τις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τις αρμάδες SNMG1 και SNMG2 (που έχει παραταχθεί στο Αιγαίο, ενώ συχνά - πυκνά πλοία της αναπτύσσονται στη Μαύρη Θάλασσα) και τις SNMCMG1 και SNMCMG2 (έρχεται συχνά - πυκνά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ελληνικές θάλασσες για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με το Πολεμικό Ναυτικό) είπε ότι πλέον βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση ετοιμότητας που κατόπιν εντολής χρειάζονται μόλις λίγες ώρες για να εκκινήσουν και να είναι πλήρως ανεπτυγμένες στο όποιο μέτωπο επιχειρήσεων το πολύ μετά από 2 μέρες.

«Ο χρόνος που χρειάζεται για τις Μόνιμες Δυνάμεις να φτάσουν σε ένα πεδίο κρίσης είναι συχνά μικρότερος απ' ό,τι χρειάζεται σε άλλα μέσα απλά για να αναχωρήσουν από τις βάσεις τους», είπε ο ΝΑΤΟικός διοικητής, και συνέχισε:

«Οι Μόνιμες Δυνάμεις επίσης αποτελούν μια ισχυρή δύναμη πολέμου. Εχω υπό τις διαταγές μου σήμερα 11 φρεγάτες ή αντιτορπιλικά, 3 κορβέτες και 9 ναρκοθηρευτικά - ναρκαλιευτικά. Πρόκειται για ήδη ανεπτυγμένα πλοία, πλήρως πιστοποιημένα και πανέτοιμα. Ενα Πολεμικό Ναυτικό για να αναπτύξει από μόνο του μια αντίστοιχης ισχύος δύναμη θα έπρεπε να έχει στο απόθεμά του 40 πολεμικά πλοία επιφανείας και 27 ναρκοθηρευτικά - ναρκαλιευτικά. Μια δύναμη μεγαλύτερη από κάθε άλλη εντός ΝΑΤΟ, με εξαίρεση το Ναυτικό των ΗΠΑ».

Σημειωτέον, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει σε αυτήν τη φάση με 3 πλοία στις μόνιμες ΝΑΤΟικές Ναυτικές Δυνάμεις, τη SNMG2 συγκεκριμένα, σε έμπρακτη απόδειξη της διαθεσιμότητας της κυβέρνησης να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στην ενίσχυση της ΝΑΤΟικής φονικής μηχανής στην κόντρα της με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ενώ προσφέρει κι άλλα. Π.χ. όπως είπε ο Βρετανός αντιναύαρχος, το ΝΑΤΟ εργάζεται σήμερα και σε άλλα πεδία, όπως τη βελτίωση των δεξιοτήτων του στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, σε ασκήσεις όπως η πρόσφατα διεξαχθείσα στην Κεντρική Μεσόγειο, με κομμάτια της να πιάνουν και Ιόνιο, «Dynamic Manta», «στην οποία η Ελλάδα έκανε σημαντικές συνεισφορές» (το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με πλοίο και υποβρύχιο).

Ο Τζόνστοουν εστίασε και στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» (OSG) που ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον, το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ασκεί σήμερα την τακτική διοίκηση της 3ης φάσης της επιχείρησης, για το διάστημα 14 - 30/4, ενώ μετείχε με μέσα και προσωπικό και στις προηγούμενες 2 φάσεις της. Τακτικός διοικητής αυτής της φάσης έχει αναλάβει ο διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ-2), ο οποίος επιβαίνει στη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» (με οργανικό ελικόπτερο του ΠΝ, τύπου S70B, Aegean Hawk, ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών καθώς και με πολυεθνικό επιτελείο).

Αλλά όπως εξήγησε ο Βρετανός αντιναύαρχος, εκτός από τις δυνάμεις που μετέχουν στην OSG, «έχουμε επίσης πολλά μέσα ως Συνδεόμενη Υποστήριξη. Αυτά παραμένουν υπό εθνικό έλεγχο, αλλά υποστηρίζουν την OSG. Εδώ η Ελλάδα έχει σημαντική συμβολή, μεταξύ άλλων με υποβρύχια», που όποτε τα χρειάστηκαν κλήθηκαν και αναπτύχθηκαν για «ελέγχους ύποπτων πλοίων» στο πλαίσιο της OSG.

Επίσης, «το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πρόσφερε γενναιόδωρα υποστήριξη με Ειδικές Δυνάμεις από τον Κόλπο της Σούδας, γεγονός για το οποίο είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων», πρόσθεσε ο Βρετανός, προσωπικό που στάλθηκε να ελέγξει «ύποπτα» για τους ΝΑΤΟικούς διερχόμενα πλοία.

Για το ΚΕΝΑΠ

Τέλος, ο Τζόνστοουν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά - πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ».

Ο, δε, διοικητής της MARCOM τόνισε επ' αυτού: «Είμαι πολύ ευτυχής να αναφέρω το εξαιρετικό έργο που το ΚΕΝΑΠ στην Κρήτη έχει καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια. Εχει πραγματικά γίνει ένας απαραίτητος προορισμός ("a «go-to» place") για την παροχή κορυφαίας εκπαίδευσης σε ομάδες επιβίβασης και σε ειδικούς σε επιχειρήσεις αποτροπής. Οι περισσότερες από τις ομάδες θαλάσσιας επιτήρησης της Συμμαχίας έμαθαν το αντικείμενό τους στον κόλπο της Σούδας. Με την επιχείρηση SEA GUARDIAN, την έμφαση στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των εταίρων μας και τη δημιουργία ενός νέου επιτελείου ειδικά για τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, η ζήτηση για την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες του ΚΕΝΑΠ οπωσδήποτε θα αυξηθεί», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πήρε «φωτιά» η Σούδα (2018-05-04 00:00:00.0)
Η «λίστα» της εμπλοκής ολοένα και μεγαλώνει (2018-04-14 00:00:00.0)
Εμπροσθοφυλακή της ελληνικής εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2018-04-07 00:00:00.0)
Αναγνωρίζει το «ρόλο» της κυβέρνησης στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδίων (2017-09-13 00:00:00.0)
Κατάπλους ΝΑΤΟικής δύναμης στη Σούδα (2015-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ