Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Αναγνωρίζει το «ρόλο» της κυβέρνησης στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδίων

Η σημασία και ο ρόλος της Ελλάδας στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ αναλύθηκαν κατά την επίσκεψη του αν. υπουργού Αμυνας, Δ. Βίτσα, στη Διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, MARCOM, στο Νόρθγουντ της Βρετανίας. Ρόλος ακόμα πιο ενεργός, όπως τον επιδιώκει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην πρεμούρα τους για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ενόσω κλιμακώνονται οι κόντρες μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Βίτσας επισκέφτηκε τη Δευτέρα τη MARCOM, όπου τον υποδέχθηκε ο ίδιος ο διοικητής της, Βρετανός αντιναύαρχος Κ. Τζόνστοουν. Επισήμως, στη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκαν θέματα της συμμαχίας και τονίστηκε η σημασία και ο ρόλος της Ελλάδας».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι η μετάβαση Βίτσα στη MARCOM έγινε λίγες μόνο ώρες αφότου η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» - σε έμπρακτη απόδειξη της «σημασίας» και του «ρόλου» που παίζει η Ελλάδα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της - χάραξε ρότα για την Κεντρική Μεσόγειο. Εκεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ και «στο πλαίσιο της συνεισφοράς του Πολεμικού Ναυτικού στις συμμαχικές επιχειρησιακές δραστηριότητες» συμμετέχει από 9/9 έως 14/10 στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, η οποία επιχειρεί με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων και από Γαλλία και Αγγλία.

Ο Κ. Τζόνστοουν έχει άλλωστε ιδία γνώση του τέτοιου ρόλου της Ελλάδας. Τον Απρίλη, βρέθηκε στην Ελλάδα και σε ομιλία του ανέπτυξε τους τρόπους που οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν ενεργά, σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, στον άξονα Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειος.

Επιγραμματικά, τότε σημείωνε ότι «κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το 2014 ότι πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ θα περιπολούσαν μεταξύ Λέσβου και Χίου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», αποδίδοντας εμμέσως εύσημα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προσκάλεσε εδώ τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2. Μια ανάπτυξη εδώ δυνάμεων που συνδέεται ευθέως με τους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία, με τον Βρετανό να δηλώνει τότε ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί μόνο μια πρόκληση στο Βόρειο Ατλαντικό ή στη Βαλτική. Η Μόσχα δείχνει να έχει φιλοδοξίες να ενισχύσει την επιρροή της και τη στρατιωτική δομή της κατά μήκος της νότιας και ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ» και να εστιάζει στην ανάγκη να αυξηθεί η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, με την Ελλάδα και το Αιγαίο, όπου παρατάχθηκε η SNMG2, να παίζουν βασικό ρόλο. Μάλιστα, σημείωνε πως «αναγνωρίζω εδώ την υποστήριξη και τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας καθώς βρίσκεται ...καβάλα πάνω στο Αιγαίο», ενώ μιλούσε και για τη συμβολή της Ελλάδας στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» (OSG) που ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το γεγονός ότι «το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πρόσφερε γενναιόδωρα υποστήριξη με Ειδικές Δυνάμεις από τον Κόλπο της Σούδας, γεγονός για το οποίο είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ