Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Σταθερό «πρόσημο» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Με κοινό «πρόσημο» τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός φορέα αστικής διαχείρισης που θα βάζει πλάτη στην ταχύτερη προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων προχωρούν οι σχετικές διεργασίες στη λεγόμενη «κεντροαριστερά».

Ενδεικτικά, η υποψήφια για την ηγεσία του νέου φορέα, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη ΔΕΘ έκανε τις προτάσεις της για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, παρουσιάζοντάς τες ως «προτάσεις "επιτάχυνσης" της ανάπτυξης»: «Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας δημιουργούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό project - ατμομηχανή, που υλοποιείται με διαδικασίες fast track, παρακάμπτοντας όλη τη γραφειοκρατία, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες». Εξειδικεύοντας τις προτάσεις της για νέα προνόμια - «κίνητρα για τις επιχειρήσεις», είπε πως «δεσμευόμαστε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, με πολυετή ορίζοντα». «Δημιουργούμε πρόσθετα κίνητρα μειώνοντας τους έμμεσους (και ειδικούς) φόρους στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος». «Μειώνουμε στοχευμένα το χρόνο απόσβεσης σε επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία (π.χ. στη βιομηχανία ή στη νέα τεχνολογία)», ενώ έταξε με τη σειρά της φτηνό εργατικό δυναμικό με «επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα». Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως "έξοδο" - που εκπίπτει της φορολογίας με συντελεστή αυξημένο κατά 30%».

Από κοντά και ο Στ. Θεοδωράκης, που επίσης από τη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Focus FM», στηλίτευσε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στους «επενδυτές» με αφορμή την υπόθεση της «Eldorado Gold», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά παραδείγματα επενδύσεων που μπλοκάρονται από την κυβέρνηση», ότι «η προσέγγιση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο θέμα των επενδύσεων παραπέμπει σε τριτοκοσμική χώρα» και ότι «δεν υπάρχουν ανοιχτές πόρτες για τους επενδυτές. Υπάρχει μια φοβία και αυτό σίγουρα γονατίζει την ελληνική οικονομία». Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Στ. Θεοδωράκη με τον Γ. Μπουτάρη. Οπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν ένας από τους ανθρώπους που τον παρακίνησαν να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία τού υπό διαμόρφωση φορέα.

Τέλος, αξίζει να καταγραφεί ότι ο Ευ. Βενιζέλος - ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις τόσο από αποφάσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όσο και από το πώς προχωρά η διαδικασία σύστασης νέου φορέα - δημοσίευσε άρθρο του στο γαλλικό περιοδικό «Commentaire» με τον τίτλο «Η Ελληνική κρίση και η Ευρωζώνη. Μια εμπειρία οικονομικής διακυβέρνησης». Προλογίζοντας το άρθρο του, το περιοδικό προδιαγράφει για το πρώην κυβερνητικό στέλεχος ότι «οι ευρωπαϊκές του πεποιθήσεις και οι ικανότητές του θα τον φέρουν ξανά στο μέλλον σε νέα καθήκοντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ