Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Συνεχίζεται ο καβγάς για την επένδυση της «Eldorado Gold»

Με επίκεντρο την πρόθεση της «Eldorado Gold» για αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα, αν μέχρι τις 21 Σεπτέμβρη δεν πάρει τις αδειοδοτήσεις που χρειάζεται από τα αρμόδια υπουργεία, συνεχίστηκε και χτες η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης για το ποιος μπορεί καλύτερα να διαχειριστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να εγγυηθεί το «φιλοεπενδυτικό κλίμα» που απαιτεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

«Η λογική της κυβέρνησης βασίζεται στις επενδύσεις. Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν μπορεί να ανατρέψει το θετικό κλίμα για τις επενδύσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», επικαλούμενος την «εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» που επέδειξαν οι 40 Γάλλοι επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Εμ. Μακρόν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι μεταμορφώνεται σε ένα κόμμα το οποίο «περισσότερο προσομοιάζει στη λατινοαμερικάνικη αντιδραστική δεξιά».

«Οι επενδυτές (...) ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εγγυάται ένα φιλικό επενδυτικό κλίμα και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, σήμερα για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξέδωσε μία ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες χώρες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, δηλαδή των νέων χρηματοδοτήσεων. Αρα οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές (...) δείχνουν εμπιστοσύνη...», πρόσθεσε ο Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας για προσπάθεια «να αντιστραφεί το θετικό momentum που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία» που «πέφτει στο κενό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ανέφερε: «Νομίζω ότι προσπάθησε η ΝΔ, σε συνεργασία ίσως και με την εταιρεία, να δημιουργήσει πρόβλημα, ακριβώς μετά από τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε όχι επενδύσεις, αλλά το πώς θα οργανωθούν οι επενδύσεις, με ποιους όρους, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική».

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον «Real FM», δήλωσε ότι «οι αδειοδοτήσεις βρίσκονται ακριβώς στο στάδιο που ανακοίνωσα χτες, 60% οι Σκουριές και 100% η Ολυμπιάδα, με τελευταία την προαναγγελθείσα από τις 10 Αυγούστου που συναντήθηκα με την εταιρεία άδεια προσωρινής λειτουργίας της Ολυμπιάδας, για έξι μήνες, μέχρι να τελειώσει η διαιτησία. Συνεπώς το επιχείρημα δεν ισχύει, υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις οι οποίες όμως εκπορεύονται από τις σύνθετες περιβαλλοντικές διαδικασίες». Πρόσθεσε πως «αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό Δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες. Πρώτον, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής (...) και δεύτερον, η εταιρεία πρέπει να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργία στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου, Β. Κικίλιας, κατηγόρησε χτες τον πρωθυπουργό ότι «μιλά για επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα τις διώχνει: Στο Ελληνικό, στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική. Η κυνική μεταμόρφωσή του σε φίλο των επενδύσεων κράτησε μόλις μια μέρα (...) Σκουριασμένα μυαλά που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Οφείλουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να μεταβάλουν τη στάση τους».

Ο δε αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», βρήκε ευκαιρία να παρουσιάσει τον Κυρ. Μητσοτάκη ως καλύτερο του πρωθυπουργού στην προσέλκυση επενδύσεων: «Θα μπορέσει ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας (...) που σήμερα διώχνει επένδυση 2 δισ. ευρώ να ανταγωνιστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο επίπεδο των αγορών; (...) Ο Τσίπρας είναι αδύνατον να φέρει επενδύσεις, γιατί δεν τις θέλει».

Στο φόντο αυτής της αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Εldorado Gold», Τζ. Μπερνς, επανήλθε χτες, χρησιμοποιώντας εκ νέου σαν «πολιορκητικό κριό» το ενδεχόμενο να στείλει η εταιρεία στην ανεργία τους 2.400 εργαζόμενους: «Εχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις, αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον», ανέφερε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νερό κι αλάτι (2017-09-22 00:00:00.0)
Ψάχνει κερδοφόρες συμφωνίες για το κεφάλαιο και στη Σουηδία (2016-10-07 00:00:00.0)
Συνεχίστηκε το «παιχνίδι» κυβέρνησης - επιχείρησης (2016-01-14 00:00:00.0)
Ολα στους «επενδυτές» (2012-10-17 00:00:00.0)
Στο «φαστ τρακ» και το Κάβο Σίδερο (2012-09-21 00:00:00.0)
«Οχι» στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου (2012-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ