Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Σοβαρά προβλήματα πρόληψης και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Το φυλλάδιο του Κόμματος
Το φυλλάδιο του Κόμματος
Στα σοβαρά προβλήματα πρόληψης και στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών αναφέρεται φυλλάδιο που εξέδωσε το ΚΚΕ. Σε αυτό αναφέρεται πως οι πυρκαγιές στα δάση της χώρας οφείλονται στην πολιτική εμπορευματοποίησης της δασικής γης, η οποία εξυπηρετείται και με το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Για να αλλάξει η καταστροφική πορεία και να εξασφαλιστεί η διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των αγροτικών καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων συνολικά - και από τις πυρκαγιές - απαιτείται να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του λαϊκού κινήματος.

Το φυλλάδιο αναφέρει αναλυτικά:

«Από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, έγιναν στάχτη συνολικά πάνω από 150.000 στρέμματα δασών, δασικών και αγροτικών εκτάσεων. Καταστροφές σπιτιών, εγκαταστάσεων, παραγωγής, υποδομών. Ενας νεκρός δόκιμος ανθυποπυραγός και τραυματίες.

Ιδιαίτερα πλήγηκαν η Ζάκυνθος με 40.000 στρέμματα περίπου, τα Κύθηρα με 40.000 στρέμματα, η Ανατολική Αττική (Κάλαμος κ.ά.) με 30.000 στρέμματα, Ηλεία - Λακωνία με 5.000 στρέμματα και η Κεφαλονιά με 3.000 στρέμματα.

Σε τι οφείλονται οι πυρκαγιές

Τίποτε το καινούργιο. Από το 1955 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο, καίγονται κατά μέσο όρο 550.000 στρέμματα δασικού και αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεων, ως αποτέλεσμα εμπρησμών σε ποσοστό 65%, ενώ το υπόλοιπο 35% οφείλεται κυρίως στα καλώδια της ΔΕΗ, την αμέλεια, το κάψιμο χόρτων και τις εργασίες υπαίθρου.

Η ιδιοκτησιακή κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων είναι: Κρατικά 67%, ιδιωτικά και νομικών προσώπων 17%, Κοινοτικά 12%, Μοναστηριακά 4%.

Τα μισά από όσα είναι κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις, δεν είναι οριοθετημένα και νομικά κατοχυρωμένα και σε αυτά ουσιαστικά γίνεται διαχρονικά το "μεγάλο φαγοπότι" των καταπατήσεων, εκχερσώσεων, αλλαγής χαρακτήρα και χρήσης, εμφάνισης ανύπαρκτων ιδιοκτησιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Ετσι άνθησε η εμπορευματοποίηση της δασικής γης, που έφτασε σε μέγεθος τέτοιο, ώστε από το 1950 μέχρι σήμερα να έχουν αλλάξει χαρακτήρα και χρήση πάνω από 3.000.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ πάνω από 500.000 στρέμματα τέτοιων εκτάσεων είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιχειρηματικούς ομίλους, μεταλλεία, λατομεία, τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επεκτάθηκαν άναρχα οι πόλεις, εμφανίστηκαν οικισμοί αυθαιρέτων και έτσι πολλαπλασιάστηκαν τα κέρδη, ιδιαίτερα του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα πολιτικής που ακολουθούν όλες οι μεταπολεμικές και μετέπειτα αστικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατηρούν ένα νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς, που νομιμοποιεί και ενισχύει τις κερδοφόρες επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας σε κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις από φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα. Η εμπορευματοποίηση της δασικής γης οδηγεί και σε σφοδρές αντιθέσεις μεταξύ μεγάλων συμφερόντων και ιδιωτών που επενδύουν με βάση τη δασική γη.

Σε αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης, της ανυπαρξίας πρόληψης και αναποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών, αναπτύσσονται οι ανταγωνισμοί για το κέρδος, τον τουρισμό, την αναψυχή, την Ενέργεια, την κατοικία και τις κατασκευές γενικότερα, διαμορφώνονται οι συνθήκες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική, που στο βωμό της ανταγωνιστικότητας για το κέρδος και στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, έχει την ευθύνη για την κατάσταση που έζησαν τα λαϊκά στρώματα και το φετινό καλοκαίρι.

Καταστροφική η ανυπαρξία πρόληψης

Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης εξυπηρετείται και με το διαχωρισμό της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Τα χρήματα προς τη Δασική Υπηρεσία για την πρόληψη φτάνουν τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ, που είναι μόνο το 10% των ετήσιων αναγκών.

Δεν γίνονται μεταξύ άλλων:

-- Η αναγκαία συντήρηση και διάνοιξη των δικτύων δασικών και αγροτικών δρόμων.

-- Η κατασκευή δικτύων ανοιχτών ή κλειστών δεξαμενών, πυροσβεστικών κρουνών, λιμνοδεξαμενών και η συντήρησή τους.

-- Η διάνοιξη των αναγκαίων αντιπυρικών λωρίδων.

-- Καθαρισμοί και άλλοι δασοκομικοί χειρισμοί αντιπυρικής προστασίας, στο πλαίσιο της επιστημονικής διαχείρισης, προστασίας και των μελετών αντιπυρικής προστασίας, με βάση τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των υπό μελέτη δασικών συμπλεγμάτων.

Ο διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή έχει αποτύχει, όπως πολύ σωστά είχε εκτιμήσει το ΚΚΕ από το 1998, όταν έγινε ο διαχωρισμός από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και την ανυπαρξία έργων πρόληψης, το ΚΚΕ έκανε έγκαιρα, από την αρχή του χρόνου, πολύμορφες παρεμβάσεις και προτάσεις, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο των μεγάλων καταστροφών.

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ετοιμότητας και προετοιμασίας διαψεύστηκαν από την ίδια τη ζωή, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ.

Αυτή η πολιτική απαξίωσε τη Δασική Υπηρεσία και αποδυνάμωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, με συνεχή μείωση της χρηματοδότησης (κατά 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο) και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και των απαραίτητων και επιχειρησιακά ικανών επίγειων και εναέριων μέσων.

Αποδυναμώθηκε, επίσης, το Πυροσβεστικό Σώμα με την παραχώρηση 700 πυροσβεστών περίπου, έναντι ενοικίου, για την προστασία των υποδομών των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, που εκμεταλλεύονται τα 14 ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια και τους 11 ιδιωτικοποιημένους οδικούς άξονες και την κατάργηση των 4.000 οργανικών θέσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ δεν φροντίζουν για την ανανέωση του απαρχαιωμένου επίγειου και εναέριου στόλου.

Κόντρα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία τη μάχη στα πύρινα μέτωπα.

Λύση υπάρχει

Για να αλλάξει η καταστροφική πορεία και να εξασφαλιστεί η διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των αγροτικών καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων συνολικά - και από τις πυρκαγιές - απαιτείται να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός, αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του λαϊκού κινήματος. Η δασική γη δεν πρέπει - ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες - να αποτελεί ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε μεγάλες καταστροφές. Το δάσος πρέπει να αποτελεί πηγή πλούτου για το λαό μας και αυτός να ιδιοποιείται τα οφέλη από αυτό. Η δασική γη και ο πλούτος από τα δάση να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, όπου ο λαός θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει. Μόνο σε αυτήν την κοινωνία εξασφαλίζεται ο σχεδιασμός της παραγωγής. Αυτός θα γίνεται από την εργατική εξουσία, με στόχο την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο βάρος θα δίνεται στη συνολική διαχείριση, προστασία και ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων από την εργατική εξουσία, που απαιτεί επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και ενιαία αντιπυρική προστασία. Θα δίνει βάρος στην πρόληψη και την ειδική διαχείριση της δασικής βλάστησης, από μια Δασική Υπηρεσία με διαφορετική δομή, οργάνωση, προσωπικό, μέσα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και με νομικό και θεσμικό πλαίσιο υπέρ του λαού.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, το δάσος θα αξιοποιείται και θα προσφέρει τα πολλαπλά του οφέλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, από την παραγωγή του ξύλου και των άλλων δασικών προϊόντων μέχρι τη βελτίωση του ισοζυγίου του νερού και της ποιότητας του περιβάλλοντος γενικότερα, τον τουρισμό, την αναψυχή υπέρ του λαού.

Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με αποφασιστικότητα, να παλέψει άμεσα για:

  • Πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Να δοθούν αποζημιώσεις και για αποκατάσταση στο 100% των περιουσιών, της παραγωγής και των υποδομών.
  • Κήρυξη όλων των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Καμία αλλαγή στο χαρακτήρα και τη χρήση γης.
  • Αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.
  • Εκπόνηση δασοτεχνικών μελετών και έργων αναδάσωσης και προστασίας του εδάφους από πλημμυρικά φαινόμενα, μέτρα βοήθειας της φυσικής αναγέννησης και αποκατάστασης των φυσικών πληθυσμών της πανίδας.
  • Απαλλαγή των πληγέντων από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Μέτρα προστασίας από καταπατήσεις, εκχερσώσεις και άλλες προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Αλλαγή του συστήματος της αντιπυρικής προστασίας. Να δοθεί βάρος στην πρόληψη και κατάργηση του διαχωρισμού της πρόληψης από την καταστολή.
  • Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για το σύνολο των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας.
  • Ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος και του εθνικού στόλου αεροπυρόσβεσης.
  • Αύξηση των δαπανών για τον τομέα των δασών, ιδιαίτερα για τη δασοπυροπροστασία, και αναδασώσεις στο 1% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου της εμπορευματοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων και των αντιλαϊκών νόμων για το Πυροσβεστικό Σώμα.
  • Πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων και την πρόληψη και πυροπροστασία. Αποχαρακτηρισμός του Πυροσβεστικού Σώματος από Σώμα Ασφάλειας.
  • Αμεση αναγνώριση του Βαρέος, Επικινδύνου και Ανθυγιεινού του επαγγέλματος των πυροσβεστών και άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία τους από τους επαγγελματικούς κινδύνους.
  • Πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική, στη Δασική Υπηρεσία. Μονιμοποίηση όλων των πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης και των εποχικών».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ