Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Συνεχίστηκαν οι έρευνες για εντοπισμό προσφύγων και μεταναστών

Μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ «όργωσαν» το νησί καταγγέλλοντας το νέο μεγάλο έγκλημα

Συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες για το πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα ξεριζωμένους έξω από τη Λέσβο την περασμένη Δευτέρα. Ενα άλλο ναυάγιο - έγκλημα που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων που ξεριζώθηκαν από τις ίδιες τους τις χώρες, χάνουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ασφαλέστερο μέρος γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Αμεση ήταν η απάντηση από την Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ μετά το πολύνεκρο ναυάγιο των προσφύγων. Το απόγευμα της Δευτέρας, μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ «όργωσαν» τη Μυτιλήνη με ντουντούκες και ανακοινώσεις, καταγγέλλοντας το νέο μεγάλο έγκλημα, απότοκο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Συρίας, και διατράνωσαν την ανάγκη να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή και έτσι να σταματήσουν και οι προσφυγικές ροές.

Την ίδια ώρα, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην εξοικειωθούν με αυτές τις εικόνες, να αγωνιστούν με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, φτώχεια, εκμετάλλευση. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «με τη μαζική μας συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Εργατικού Κέντρου, την Κυριακή 30 Απρίλη, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, να καταδικάσουμε την πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων κατά των εργαζομένων, κατά των προσφύγων και των μεταναστών». Σε ανάλογη ανακοίνωση, η ΕΕΔΥΕ τονίζει: «Στιγματίζουμε και καταδικάζουμε την "αθώα περιστερά", την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ενώ συναγελάζεται με τους ιμπεριαλιστές και προσφέρει απλόχερα γη, θάλασσα, αέρα και στρατιωτικά μέσα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, από την άλλη κοκορεύεται για "φιλειρηνική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική"». Ανακοίνωση εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Εξετάζονται διάφορες εκδοχές για το ναυάγιο

Στιγμιότυπα από τις εξορμήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Στιγμιότυπα από τις εξορμήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Στο μεταξύ, στις χτεσινές έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συμμετείχαν ένα πλωτό του Λιμενικού Σώματος, δυο σκάφη και ελικόπτερο της Frontex. Στο σκάφος, σύμφωνα με τα στοιχεία, φέρεται να επέβαιναν 25 άνθρωποι, οπότε αναζητούνται εφτά αγνοούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χτες αργά δεν είχαν εξακριβωθεί τα αίτια του ναυαγίου και εξετάζονται διάφορες εκδοχές, καθώς οι δυο γυναίκες που διασώθηκαν δεν ήταν σε θέση να περιγράψουν τι ακριβώς συνέβη και βρέθηκαν στη θάλασσα. Το μόνο που ανέφερε μια από τις δυο, ήταν ότι επέβαιναν σε πλαστική βάρκα με περίπου 23-25 άλλους και είχαν ξεκινήσει από την τουρκική ακτή απέναντι από τη Λέσβο. Σημειώνεται πως οι καιρικές συνθήκες την ώρα του ναυαγίου ήταν καλές στην περιοχή. Κατά σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το τελευταίο ναυάγιο τριπλασιάζει από 14 σε 37 τον αριθμό ανδρών, γυναικών και ανηλίκων, που έχουν χαθεί στη δίοδο της Ανατολικής Μεσογείου φέτος. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι την περασμένη Κυριακή, 4.843 ξεριζωμένοι έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά. Συνολικά, 43.204 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν έρθει στην ΕΕ από τη θάλασσα το χρονικό διάστημα 1/1-23/4/2017 και οι 1.089 από αυτούς έχουν πνιγεί σε ναυάγια στη Μεσόγειο.

Οπως επισημαίνει σε δελτίο Τύπου η UNICEF, πάνω από 150 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους σε ναυάγια με σκάφη που μεταφέρουν ξεριζωμένους στη Μεσόγειο. Κατά τους πρώτους μήνες του 2017, 1.100 ανήλικοι επιβίωσαν κατά τη διάρκεια του διάπλου του Αιγαίου. Μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται από τη θάλασσα στην ΕΕ, το ποσοστό των ανηλίκων το Γενάρη ήταν 22%, το Φλεβάρη 28% και το Μάρτη 31%. Το 17% ταξίδεψαν μόνοι τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ναυάγια με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες (2023-09-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν οι καραβιές δουλεμπόρων που τροφοδοτεί η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ (2023-06-23 00:00:00.0)
Νέο ναυάγιο με ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες (2023-03-02 00:00:00.0)
Νέα τραγωδία στο Αιγαίο (2021-12-23 00:00:00.0)
Νέα τραγωδία στο Αιγαίο με επτά νεκρούς πρόσφυγες (2019-06-12 00:00:00.0)
Οι πρόσφυγες «μπαλάκι» στους ανταγωνισμούς της (2015-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ