Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΥΤΕΡΗ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Κλείνουν τις «λεπτομέρειες» με οδηγό τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου

Eurokinissi

Το ζήτημα της συγκρότησης και της λειτουργίας του υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό, Ευ. Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Χουλιαράκη, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, με τα κλιμάκια της Ευρωζώνης, στα οποία από σήμερα προσέρχεται και η πλευρά του ΔΝΤ.

Οπως επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές, ήδη έχουν παραδοθεί τόσο τα προσχέδια του επικαιροποιημένου μνημονίου με την Ευρωζώνη, όσο και το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ, επί των οποίων διενεργούνται οι συζητήσεις στην Αθήνα. Μάλιστα, πρόκειται για 4 κείμενα (2 από κάθε πλευρά), καθώς τα παράλληλα μνημόνια συνοδεύονται κατά την πάγια πλέον πρακτική από τα τεχνικά μνημόνια με τα συγκεκριμένα αντιλαϊκά «ορόσημα» και το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα μνημονιακά κείμενα «υπάρχουν 2-3 σημεία διαφορετικών διατυπώσεων», ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο ζήτημα της θυγατρικής εταιρείας του υπερ-ταμείου που θα αναλάβει τη διαχείριση - «αξιοποίηση» των κρατικών μετοχικών πακέτων που θα περάσουν σε αυτή. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιδιώκει να αναλάβει κάποιο ρόλο στη διαχείριση των υποθέσεων, ωστόσο σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή, «θα υπάρξουν πράγματα στα οποία η συζήτηση θα σκαλώσει, αλλά αυτά δεν θα είναι ούτε σχετικά με το υπερ-ταμείο ούτε με τις ιδιωτικοποιήσεις»...

Σε ό,τι αφορά τη λίστα με τις επιχειρήσεις που θα μεταφερθούν στο υπερ-ταμείο, η κυβέρνηση παζαρεύει «κάποιες εξαιρέσεις» (χωρίς βέβαια να τις κατονομάζει). Την ίδια ώρα, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι η χτεσινή συζήτηση εστίασε και σε επιμέρους ζητήματα, και συγκεκριμένα στην ιδιωτικοποίηση και τις «επενδύσεις» στην περιοχή - φιλέτο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε τους «θεσμούς» ότι στο Ελληνικό τελειώνει το ζήτημα με το «δασικό» και στη συνέχεια θα «λυθεί και το αρχαιολογικό».

Παράλληλα, φαίνεται ότι στο αντιλαϊκό τραπέζι συζητήθηκε και το συνολικότερο ζήτημα για την «επιτάχυνση» του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, για την προσέλκυση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

«Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα», εκτιμούν οι κυβερνητικές πηγές, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι έως την ερχόμενη βδομάδα θα έχουν κλείσει όλες οι λεπτομέρειες.

Μάλιστα, ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, σχετικά με τις «εκκρεμότητες» στη ΔΕΗ, δήλωσε ότι «υπάρχουν πλέον μικροδιαφορές οι οποίες αναμένεται να κλείσουν μέχρι την Παρασκευή».

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση «τρέχει» το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, τόσο των επιχειρηματικών όσο και των στεγαστικών που αφορούν σε νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο προσεχές διάστημα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με την παρεχόμενη νομική προστασία σε τραπεζικά στελέχη και σε κρατικούς υπαλλήλους που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων. Με την εν λόγω ρύθμιση, συμπληρώνονται οι διατάξεις για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» που αφορούν σε υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σχεδιάζεται και η έναρξη των «ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που αναμένεται να προχωρήσει από το φέτος το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ξένοι μεγαλομέτοχοι των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, μετά την απόκτηση μετοχικών πακέτων στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων, περιμένουν να «ρεφάρουν» από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που με τη σειρά τους συνδέονται με την προσπάθεια των αναδιαρθρώσεων και βέβαια της αλλαγής των μετοχικών συνθέσεων σε υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα βιώσιμες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ