Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκτακτο συνέδριο σε φόντο αντιθέσεων για την αναδιάταξη

Σε έκτακτο συνέδριο οδεύει το ΠΑΣΟΚ με απόφαση της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, μετά τις αναταράξεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, για τον τρόπο που θα διοργανωθεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπου μετέχουν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ κι άλλα μικρότερα σχήματα, το πόσοι και ποιοι σύνεδροι θα μετάσχουν κ.λπ., θέμα που έβαλαν στελέχη που πρόσκεινται στον ευρωβουλευτή του κόμματος Ν. Ανδρουλάκη.

Ταυτόχρονα, η Φώφη Γεννηματά, με την απόφασή της για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως την ανακοίνωσε χτες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΣΥ, έπαυσε ουσιαστικά τα κομματικά όργανα, εφόσον οι αρμοδιότητές τους σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος μεταβιβάζονται στην υπό σύσταση Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, κίνηση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως με το ...γάντι απομάκρυνση του γραμματέα της ΚΠΕ, Στ. Ξεκαλάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε διαφωνίες με τον τρόπο που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μεθοδεύει το συνέδριο της ΔΗΜΣΥ.

Ο δε Στ. Ξεκαλάκης έσπευσε χτες να δηλώσει ότι συμφωνεί στη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, αρκεί να είναι «δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου όλοι μα όλοι οι σύνεδροι θα είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης». Κάλεσε, δε, την Γεννηματά να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Οπως διαχέεται, ένα χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι το εξής: Τέλη Ιούνη, «πολιτικό και προγραμματικό» συνέδριο της ΔΗΜΣΥ όπου οι συνιστώσες της θα επιβεβαιώσουν την απόφασή τους να προχωρήσουν στη σύσταση ενιαίου φορέα, καταλήγοντας στις θέσεις τους για τη διακυβέρνηση της χώρας κ.λπ. Το φθινόπωρο, «ενωτικό» συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου θα εκλέξει νέα όργανα. Λίγο πριν ή λίγο μετά, συνέδρια θα κάνουν και οι άλλες συνιστώσες, π.χ. το ΚΙΔΗΣΟ αναμένεται να κάνει συνδιάσκεψη αρχές Ιούνη. Αρχές του 2018 θα γίνει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα, όπου θεωρητικά θα διαχυθούν όλοι οι σημερινοί οργανισμοί, με ανοικτό πάντα το ενδεχόμενο κάποιοι να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Οι εξελίξεις, πάντως, ανεξάρτητα από επιμέρους «ατζέντες», είναι ενδεικτικές της μεγάλης κινητικότητας στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της αντιπαράθεσης για το ποιο είναι το πιο πρόσφορο σχήμα για τη διαμόρφωση εναλλακτικών σχημάτων αστικής διαχείρισης. Μια διαμάχη όπου ναι μεν σήμερα δίνει τον τόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι λοιποί επίσης διεκδικούν ρόλο και λόγο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πεδίο «ζύμωσης» ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης (2017-07-01 00:00:00.0)
Ξεκινά στο φόντο ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης (2017-06-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς (2017-04-27 00:00:00.0)
Τροφή σε νέα σενάρια αναμόρφωσης (2016-11-08 00:00:00.0)
Φωνές υπέρ παραίτησης Βενιζέλου (2015-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ