Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφυγές στο ΣτΕ για τα «Αστέρια» Γλυφάδας

Προσφυγές κατά της επέκτασης των τουριστικών εγκαταστάσεων στα «Αστέρια» Γλυφάδας κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών συλλόγων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ηδη, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρια» Γλυφάδας πήραν το «οκέι» από τις υπηρεσίες της κυβέρνησης για να δημιουργήσουν μια ξενοδοχειακή μονάδα μαμούθ - αντίστοιχη με εκείνη του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, γεγονός που σημαίνει ότι θα καταστραφεί μεγάλη δασική έκταση και θα επιβαρυνθεί η περιοχή.

Η υπόθεση βρίσκεται και στα ποινικά δικαστήρια, μετά το σκανδαλώδη αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης 278 στρεμμάτων που χαρακτηρίστηκε «ως χορτολιβαδική», προκειμένου να γίνουν εγκαταστάσεις τουρισμού και διασκέδασης. Εναντίον του δασάρχη Πειραιά, Ηλ. Καραγιώργου, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Ακόμη, έχει ασκηθεί δίωξη κατά της εταιρίας για ηθική αυτουργία στην έκδοση ψευδούς βεβαίωσης. Βέβαια, για το σκάνδαλο με τα «Αστέρια» Γλυφάδας, εκτός από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον ΕΟΤ, έχουν συναινέσει επίσης το υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Χτες κατατέθηκε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κοινή προσφυγή, την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές Λ. Κανέλη και Π. Λαφαζάνης (Συνασπισμός), εκπρόσωποι των Δήμων Παλαιού Φαλήρου και Ελληνικού, ο Φυσιολατρικός Ομιλος Βούλας και κάτοικοι της περιοχής. Επίσης, ανεξάρτητη προσφυγή (και αίτηση αναστολής) κατέθεσε και ο Δήμος Γλυφάδας, ενώ άλλη μια προσφυγή κατέθεσαν δύο οικολογικές οργανώσεις της Γλυφάδας μαζί με κατοίκους της περιοχής. Οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι η επίμαχη περιοχή δε μπορεί να δομηθεί, η προσβαλλόμενη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΕΟΤ είναι αντισυνταγματική και παράνομη (παραβιάζει τη νομοθεσία για τις αρχαιότητες, στην περιοχή υπάρχουν ευρήματα πρωτοελλαδικού οικισμού, και ρωμαϊκό νεκροταφείο) και ότι παραβιάζεται το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και η δασική νομοθεσία.

Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών εγκαταστάσεων στα «Αστέρια» Γλυφάδας σκοπεύουν μεταξύ άλλων να δημιουργήσουν συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων, δέκα κινηματογραφικές αίθουσες 2.500 θέσεων, κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων, πάρκο αναψυχής, γήπεδο κλπ. Ολες αυτές τις εγκαταστάσεις θα εκμεταλλεύεται μέχρι το 2010 η εταιρία «Εστρέλια Τουριστική».

Ειδικότερα, για τις παραπάνω κατασκευές οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι είναι παράνομη η σχετική απόφαση (ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΟΤ) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι. Να διευκρινιστεί ότι οι περιβαλλοντικοί όροι αφορούν την ίδρυση των νέων εγκαταστάσεων που ήδη αναφέραμε, αλλά και την επέκταση και εκσυγχρονισμό του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, καθώς των «μπανγκαλόου» (συνολικής δυναμικότητας 450 κλινών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ