Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημόσια διοίκηση με... στόχους

Σε εφαρμογή βάζει η κυβέρνηση το σύστημα «Διοίκηση με στόχους», το οποίο αποσκοπεί στη συμμόρφωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα και των υπαλλήλων σ' αυτόν, στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικής οικονομίας και της ΟΝΕ. Προϋπόθεση της εφαρμογής του συστήματος είναι η επιβολή «δεικτών αποδοτικότητας» στο δημόσιο τομέα, αρχικά σε επίπεδο διευθύνσεων και ακολούθως στους υπαλλήλους, η απόδοση των οποίων θα μετριέται, θα αξιολογείται από τον προϊστάμενο και ανάλογα θα τιμωρείται (ενδεχόμενα και με μείωση μισθού του) ή θα επιβραβεύεται.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να καθυποτάξει τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα στους στόχους της αντιλαϊκής της πολιτικής, ενώ ακόμα παραπέρα επιθυμεί να τους μετατρέψει σε πειθήνια όργανα υλοποίησης αυτής της πολιτικής. Ολα αυτά, με πρόσχημα την καλυτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο.

Η εφαρμογή του συστήματος Διοίκηση με στόχους, ξεκινά - όπως σημειώνεται σε απόφαση της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου - από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και θα απλωθεί σε όλον το δημόσιο τομέα. Στην απόφαση επιμερίζονται οι στόχοι που πρέπει να πιάσουν οι διευθύνσεις για το Β' Εξάμηνο του 2001, κατά οργανική μονάδα, με κυρίαρχο αυτόν της μείωσης του κόστους λειτουργίας και παραγόμενου έργου κατά τμήμα. Οι στόχοι αυτοί διαχέονται προς το προσωπικό, το οποίο δεσμεύεται για την υλοποίησή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι στόχοι τίθενται μετά από συμφωνία (μάλλον για εντολή πρόκειται) κάθε εργαζόμενου με τον προϊστάμενό του, σε προσωπική και όχι σε συλλογική βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ