Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
Αθλιες οι συνθήκες εργασίας

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα σε εργοστασιακές μονάδες της Ηλείας

Σοβαρά προβλήματα και εγκληματικές παραλείψεις, από την πλευρά της εργοδοσίας, που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων που δουλεύουν σε εργοστάσια βιομηχανικής ντομάτας, διαπίστωσε το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα και το γραμματέα της ΝΕ Αγγελο Μπούζη, που περιόδευσε χτες στην περιοχή. Αφορμή για την περιοδεία στάθηκε ο θάνατος του 38χρονου εργάτη Κώστα Βασιλόπουλου την ώρα του μεροκάματου, στο εργοστάσιο της «ΚΥΚΝΟΣ» πριν από 12 ημέρες.

Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτες, ενώ οι εργασιακές σχέσεις διακρίνονται από το καθεστώς της εποχικής και μερικής απασχόλησης, καθώς μόνο ένας στους τέσσερις είναι μόνιμος στα εργοστάσια βιομηχανικής ντομάτας «ΚΥΚΝΟΣ», «ΠΕΛΑΡΓΟΣ», «ΑΣΤΕΡΙΣ». Η ατμόσφαιρα μέσα στο εργοστάσιο είναι αποπνικτική, καθώς είναι γεμάτη από ατμούς, υγρασία που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες - ξεπερνούν τους 50 βαθμούς κελσίου - προκαλούν δυσφορία και αδυναμία εκτέλεσης της εργασίας.

Στις άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες εργασίας, έρχεται να προστεθεί η ληστρική συμπεριφορά των βιομηχάνων προς τους αγρότες, καθώς απορροφούν την παραγωγή της ντομάτας με 18 δραχμές το κιλό, οδηγώντας ουσιαστικά τον αγροτικό πληθυσμό στο θάνατο. Η ανεργία έχει τρυπώσει σε κάθε οικογένεια αποκάλυψαν οι εργάτες στο κλιμάκιο του κόμματος, δίνοντας έμμεσα και μια εξήγηση για την υπέρμετρη ασυδοσία των βιομηχάνων στην περιοχή.

Ο Τάκης Τσιόγκας από την πλευρά του μιλώντας στους εργάτες τόνισε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η δράση και η οργάνωση της αντίστασης της εργατικής τάξης και η καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου» με κύριο μέτωπο πάλης την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και τον αγώνα για οικονομικές διεκδικήσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, καλώντας τους ταυτόχρονα να εγκαταλείψουν τα δύο μεγάλα κόμματα και να στηρίξουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ στην Αμαλιάδα αργά το απόγευμα, ο Τ. Τσιόγκας ανέφερε πως το ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης με θέματα το ασφαλιστικό και τις πολιτικές εξελίξεις γενικότερα, συζητά με το λαό τα προβλήματά του αλλά και τη διέξοδο που προτείνει το Κόμμα σαν αντίδοτο στην κυβερνητική πολιτική.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαγγελίες - κοροϊδία της κυβέρνησης που έκανε την περασμένη Τρίτη ο Κώστας Σημίτης τονίζοντας πως «οι πρωθυπουργικές δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση μια και μοναδική συνέπεια διαθέτει, να παίρνει αλλεπάλληλα μέτρα που εξυπηρετούν τους καπιταλιστές σε βάρος των εργαζομένων». Υπογράμμισε ακόμα ότι «το περιβόητο κοινωνικό πακέτο στην ουσία δεν περιέχει κάτι περισσότερο από το πεντοχίλιαρο της ντροπής, τη στιγμή που εξάγγειλε νέες παροχές και ενισχύσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι: «Ο μόνος δρόμος για την εργατική τάξη, την αγροτιά και όλους όσοι πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, είναι να οργανώσουν την αντίστασή τους στους εκμεταλλευτές τους και μαζί με τους κομμουνιστές να παλέψουν για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου, που θα διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία για λαϊκή οικονομία, ώστε να βγει ο λαός και ο τόπος από τη φτώχεια και τη μιζέρια».

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αμαλιάδας και αργά το βράδυ η περιοδεία έκλεισε με πολιτική συγκέντρωση στο χωριό Σαβάλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη καταστροφή στα μήλα (2006-11-07 00:00:00.0)
Στην Καρδίτσα περιόδευσε ο Τ. Τσιόγκας (2002-06-29 00:00:00.0)
Η εντατικοποίηση έφερε θάνατο (2001-08-28 00:00:00.0)
Την πληρώνουν οι παραγωγοί (2000-06-28 00:00:00.0)
Καταστράφηκε η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας (1998-06-28 00:00:00.0)
Εργαζόμενοι διαδήλωσαν υπέρ των αγροτών (1996-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ