Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανισοτιμία στη δουλιά για τις γυναίκες

Πάνω από 100 Γερμανίδες, αντιπρόσωποι επιστημονικών, νομικών, πολιτιστικών, συνδικαλιστικών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων απέστειλαν στις 30 Αυγούστου στην κυβέρνηση και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κυβερνητικών κομμάτων - της σοσιαλδημοκρατίας (SPD και των Πράσινων )- ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, με την οποία καταγγέλλουν ότι οι κυβερνώντες δεν υποστηρίζουν την ισοτιμία των γυναικών και αδιαφορούν για την άνιση πληρωμή τους.

Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ανάμεσα στα άλλα:

«Οι γυναίκες έχουν σήμερα αυτοπεποίθηση», είναι καλά εκπαιδευμένες και έχουν υψηλή ειδίκευση. Διαπιστώνουν όμως ότι η πραγματικότητα που βρίσκουν μπροστά τους στην επαγγελματική ζωή δεν ανταποκρίνονται ούτε στις επιθυμίες τους και ανάγκες τους, ούτε στις συνταγματικές και νομικές - της ΕΕ - εγγυήσεις για ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών, στις προσλήψεις, προαγωγές και απολύσεις από την εργασία γίνονται διακρίσεις εις βάρος τους... Γυναίκες δε συναντώνται καθόλου σχεδόν σε διευθυντικές θέσεις, αλλά σε μεγάλο βαθμό μόνο σε κατώτερες θέσεις, αμείβονται κατά μέσο όρο 25% λιγότερο από τους άνδρες και πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την ανεργία.

Η επιβολή της ισότητας ευκαιριών στην ιδιωτική οικονομία αφέθηκε ως τώρα μόνο στην εθελοντική πρωτοβουλία των επιχειρηματιών και αυτών που διαπραγματεύονται τις συλλογικές συμβάσεις... Μια, όμως, και δεν υπάρχει νόμος ισοτιμίας στην ιδιωτική οικονομία, από υποχρεωτικά μέτρα ισοτιμίας...

Τα κόμματα ( SPD και Πράσινοι) στη συμφωνία τους για τη (συγ)κυβέρνηση το 1998 εξήγγειλαν έναν αποτελεσματικό νόμο ισοτιμίας με υποχρεωτικές ρυθμίσεις στην ιδιωτική οικονομία. Αλλά, ούτε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε οι κυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες υπέβαλαν ως τώρα σχετικό νομοσχέδιο.

Τώρα, οι κορυφαίοι σύνδεσμοι της οικονομίας εξέφρασαν, σε μια νομικά τελείως μη υποχρεωτική συμφωνία με την κυβέρνηση, την προθυμία τους να «συστήσουν» στις επιχειρήσεις μέτρα ισοτιμίας. Αυτό σημαίνει τη διατήρηση του στάτους κβο (της ίδιας κατάστασης)...

Γι' αυτό απαιτούμε για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό νόμο ισοτιμίας (τα ακόλουθα):

  • Σαφείς κατευθυντήριες προδιαγραφές υποστήριξης της ισότητας ευκαιριών με αποτελεσματικές στοχοτοποθετήσεις στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας και εκπαίδευσης καθώς επίσης δεσμευτικά σχέδια ισοτιμίας στις επιχειρήσεις.
  • Εντεταλμένους για την ισοτιμία με αποτελεσματικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες, οι οποίοι να παίρνουν πρωτοβουλίες και να ελέγχουν τα μέτρα για τις γυναίκες.
  • Καμιά υποτιμητική διάκριση στη διαδικασία επιλογής εργαζομένων για πρόσληψη ή προαγωγή.
  • Αποτελεσματικές κυρώσεις με την καθιέρωση του δικαιώματος των γυναικείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για καταγγελία (παραβιάσεων) και κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης στόχων ισοτιμίας που συμφωνήθηκαν.
  • Σύνδεση των δημόσιων παραγγελιών (εκτέλεση έργων) με μέτρα ισότητας ευκαιριών για τις γυναίκες.
  • Δημιουργία επιτροπής ισότητας ευκαιριών σε εθνικό επίπεδο.
  • Αποτελεσματική ρύθμιση ώστε να εξαλειφθεί η υποτιμητική διάκριση στην αμοιβή και για την προστασία κατά της σεξουαλικής ενόχλησης των γυναικών στον τόπο εργασίας.

Θ.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ