Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με πολλαπλάσια αντιλαϊκά μέτρα

Την επιβολή «οροφής» στα κάθε είδους κονδύλια των κρατικών προϋπολογισμών για την περίοδο 2018-2021 θα ενσωματώνει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, ενδεχομένως και ως προσάρτημα στο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο, με γνώμονα βέβαια την υπερπαραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και για την επόμενη περίοδο.

Η αντιλαϊκή σούμα, κατά την πλήρη ανάπτυξη των ήδη προβλεπόμενων μέτρων, θα ξεπερνά τα 4,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με νέα αρχή κλιμάκωσης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, με «παρεμβάσεις» πάνω από 500 εκατ. ευρώ και με επίκεντρο τη διάλυση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Για το 2019 έχουν «κλειδώσει» οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις (1% του ΑΕΠ ή τουλάχιστον 1,8 δισ.), ενώ άλλα τόσα (ακόμη 1,8 δισ.) προβλέπονται με την περαιτέρω ενίσχυση της φοροληστείας από το 2020 ή ενδεχομένως και από το 2019, στην περίπτωση που δεν «πιάνονται» οι αντιλαϊκοί στόχοι.

Σε αυτό το φόντο, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης του G-7 που ξεκινά σήμερα στο Μπάρι της Ιταλίας. Παράλληλα, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα, θα συζητηθεί η «πρόοδος» γύρω από 140 προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα. «Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία και προσδοκούμε αυτό που μπορεί να είναι ένα τελικό πακέτο», επισήμανε, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενόψει της συνόδου του G-7. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ αναμένουν την τελική συμφωνία για το χρέος με τους Ευρωπαίους δανειστές για να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τις πτυχές του ελληνικού προγράμματος και την τυχόν εμπλοκή του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, ο νέος κύκλος αντιλαϊκής κλιμάκωσης συνοδεύεται από ρυθμούς σχετικής ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ. Η έκθεση με τις «Εαρινές Προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, «βλέπει» ρυθμό ανάκαμψης 2% για το 2017 (από 2,7% στις «Χειμερινές Προβλέψεις»), με σχετική περαιτέρω ενίσχυση και για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια ανάκαμψη του κεφαλαίου συνδέεται με την αποκατάσταση κλίματος «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» με εφαλτήριο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Παζάρια για γερμανικές επενδύσεις

Με φόντο το κλείσιμο της «αξιολόγησης», σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά μέτρα για το εγχώριο κεφάλαιο και τα «15 - 20 μεγάλα εμβληματικά έργα» για την περίοδο μέχρι το 2020, που προβλέπονται στο συμπληρωματικό μνημόνιο με την Ευρωζώνη, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χ. Φούχτελ, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα «Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων» του υπουργείου Οικονομίας, Λ. Λαμπριανίδη, με τη συμμετοχή και «διευρυμένου κλιμακίου Γερμανών επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Χ. Φούχτελ, εστιάζοντας στο ζήτημα των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως «δραστηριοποιούμαστε αρκετό καιρό στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της Ενέργειας, της γεωργίας, και είμαστε πρόθυμοι να διερευνήσουμε πολλά ακόμη θέματα στα οποία διαθέτουμε τεχνογνωσία και εμπειρία, όπως π.χ. στον τομέα των απορριμμάτων, καθώς και τον τραπεζικό τομέα».

Από την πλευρά του, ο Λ. Λαμπριανίδης επισήμανε ότι «όπως φάνηκε από τη συνάντηση, στη Γερμανία υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα», δηλώνοντας αισιόδοξος «ότι θα υπάρξουν άμεσα σημαντικές κινήσεις που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στη Λευκωσία, τόνισε ότι στη διετία 2016-2017 η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ακόμη ότι στην τριετία 2015-2017, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι σχεδόν τα διπλάσια από την προηγούμενη τριετία. Ουσιαστικά, δηλαδή, ανέδειξε τις καλύτερες υπηρεσίες που προφέρει στο εγχώριο κεφάλαιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε σχέση με αυτές των προκατόχων της.

Απευθυνόμενος στην ετήσια σύνοδο της EBRD, o πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γ. Χατζηνικολάου, ανέφερε ότι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα συμβάλει στην εμπέδωση κλίματος σταθερότητας, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων, θα ενισχύσει τη ρευστότητα και θα υποστηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα και το επιχειρείν».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Αγοράς, Αντρους Ανσιπ, αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΕΒ σχετικά με την «Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Χάρτη».

«Τρέχουν» τα προαπαιτούμενα

Την ίδια ώρα, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη «συμβούλου» σχετικά με την «αξιοποίηση» του κρατικού μετοχικού πακέτου για το 17% της ΔΕΗ προχώρησε χτες το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο «σύμβουλος», μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει τους «εναλλακτικούς τρόπους πώλησης», θα προετοιμάσει έκθεση σχετικά με την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η συμφωνία με το κουαρτέτο προβλέπει ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Παράλληλα, η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», «τρέχοντας» τα προαπαιτούμενα της αρμοδιότητάς της, προκήρυξε διαγωνισμό σχετικά με τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης, διαχείρισης και αυτοματοποίησης διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μεταξύ άλλων, το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα θα δίνει δυνατότητα για την «αυτοματοποίηση» μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις), την αποστολή και διαχείριση ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων και επιδόσεων σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, προβλέπονται ακόμη παρεμβάσεις όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών ηλεκτρονικής κατάσχεσης εισοδημάτων, η επιτάχυνση των πλειστηριασμών για ακίνητα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ