Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Συναινετικά» στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για την Ενέργεια

Σε κλίμα «συναίνεσης» πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για θέματα Ενέργειας, καθώς διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η δέσμευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου.

Ενδεικτική της πλήρους σύμπλευσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα Ενέργειας, Γ. Μανιάτη, μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο οποίος επισήμανε πως «η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να ακολουθήσει την εθνική ενεργειακή στρατηγική που χαράξαμε την περίοδο 2010 - 2014. Εύχομαι η επιλογή αυτή να είναι ειλικρινής και να μην ακυρωθεί στη συνέχεια».

Η δήλωσή του αποτυπώνει την ουσία της συνεδρίασης, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως «είναι ένας κοινός τόπος, μπορεί να χαρακτηριστεί στην κυριολεξία εθνική στρατηγική, ακριβώς επειδή υπάρχει μία μεγάλη συναίνεση σε σχέση με τους τέσσερις άξονες ενεργειακής πολιτικής». Οι τέσσερις αυτοί άξονες αφορούν την προσαρμογή της εγχώριας ενεργειακής παραγωγής στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη λεγόμενη «κλιματική αλλαγή», την «ασφάλεια» του εγχώριου ενεργειακού συστήματος με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας Ενέργειας και την ενίσχυση των διασυνδέσεων, την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής Ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την έρευνα και εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων, και τέλος τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο».

Ο τομεάχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, πάντως, επισήμανε αρνητικά το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε καθόλου «το θέμα Τουρκία», λέγοντας ότι «ουσιαστικά, συζητήσαμε τα Ενεργειακά σε ένα εργαστηριακό περιβάλλον, λες και δεν έχει γεωπολιτική διάσταση το όλο θέμα». Το ζήτημα της «τουρκικής προκλητικότητας» έθιξε στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων, Γ. Σαρίδης, σημειώνοντας πως η καλύτερη απάντηση στην Τουρκία είναι «η ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου ως χώρες ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», λέγοντας επίσης πως το κόμμα του «στηρίζει και θα στηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών για την ενίσχυση της ειρήνης στη ΝΑ Μεσόγειο». Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στο ΕΣΕΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γέφυρα» προώθησης των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών η κυβέρνηση (2018-12-11 00:00:00.0)
Με συνοπτικές διαδικασίες η παραχώρηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα μονοπώλια (2018-02-27 00:00:00.0)
Ο στόχος της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» γεννάει κινδύνους για τον λαό (2017-06-30 00:00:00.0)
Σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρύψουν τη σύμπλευσή τους (2015-08-07 00:00:00.0)
Με άξονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων (2014-08-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης (2012-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ