Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΕΘΑ
Με το «ψητό» της Ενέργειας σε πρώτο πλάνο

Από τη Σύνοδο

Eurokinissi

Από τη Σύνοδο
Με το «ψητό» της Ενέργειας σε πρώτο πλάνο συνήλθε χτες στην Αθήνα η 11η Διαβαλκανική Σύνοδος σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εστιάζουν στη «στρατιωτική συνεργασία» και τα μέτρα προστασίας των ενεργειακών διαύλων, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στον εν λόγω τομέα.

Η Διαβαλκανική συγκροτήθηκε ως φόρουμ στη Θεσσαλονίκη το 2007, για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων των βαλκανικών χωρών, «προς αντιμετώπιση όλων των πιθανών απειλών, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια όλης της περιοχής», όπως αυτές οι έννοιες ορίζονται, βέβαια, από το κεφάλαιο και τις διακρατικές του ενώσεις και κέντρα.

Η χτεσινή Σύνοδος είχε θέμα «Γεωπολιτική σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη - Ενεργειακοί Δρόμοι». Συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ από Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία. Παραβρέθηκαν επίσης ως προσκεκλημένοι ο Α/ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ της Κροατίας. Συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των Στρατιωτικών Επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, και η διοικήτρια του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Νάπολη (Allied Joint Force Command Naples), ενδεικτικό κι αυτό της σημασίας που δίνουν στις εξελίξεις στα Βαλκάνια οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Τη βασική ομιλία, με επίκεντρο την Ενέργεια, έκανε ο γγ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Lamberto Zannier, για ένα θέμα, την Ενέργεια, που όπως είπε ο ίδιος ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, έχει «ιδιαίτερη σημασία για τις χώρες των Βαλκανίων», εξ ου και το ενέταξαν στην «ανάλυσή» τους. Σημειωτέον, ο Zannier είχε και συνάντηση στο ΥΠΕΞ με τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο. Συζήτησαν την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να καταβληθούν προσπάθειες για την προάσπιση της πολιτικής σταθερότητας και την εμπέδωση του κράτους δικαίου».

Πυριτιδαποθήκη και αποσταθεροποίηση

Παραπέρα, στη Διαβαλκανική των Α/ΓΕΕΘΑ εισήγηση έκανε και ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, τ. Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, που κατά πληροφορίες τόνισε στους παρευρισκόμενους ότι τα Βαλκάνια ήταν πάντα δυνάμει πυριτιδαποθήκη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξαναγίνει. Και ότι γι' αυτό χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ τους, ώστε όλες οι υποθέσεις του κεφαλαίου να προχωρήσουν με «ασφάλεια».

Αλλωστε, καθώς η Διαβαλκανική έγινε στο φόντο έξαρσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από το γεγονός ότι οι Α/ΓΕΕΘΑ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν. Ο ίδιος ο προεδρεύων της Συνόδου, Ελληνας αρχηγός Ευ. Αποστολάκης, φέρεται να ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες να σταματήσει η «αποσταθεροποίηση» της περιοχής, να μην ψάχνουν μεταξύ τους για «εχθρούς», να ηρεμήσει γενικά η «κατάσταση». Βέβαια, είναι ακριβώς οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου για τα μερίδια στη λεία σε τομείς όπως η Ενέργεια και η διαμετακόμιση, τομείς όπου αναπτύσσονται και οι Ενοπλες Δυνάμεις κάθε κράτους για να προστατέψουν τα συμφέροντα της μιας αστικής τάξης ή της άλλης, που πυροδοτούν τις εντάσεις, τις οποίες πληρώνουν οι λαοί.

Για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων, επισήμως δεν έγινε συζήτηση. Ωστόσο, ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε διμερείς επαφές ο Σκοπιανός Α/ΓΕΕΘΑ εμφανίστηκε «προβληματισμένος» από την «πολιτική αστάθεια» στη χώρα του. Λέγεται, επίσης, ότι σε απόρρητη ενημέρωση ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ ανέλυσε στους ομολόγους του θέματα που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες, όπως φέρεται να είπε, έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος πολεμώντας τους ισλαμιστές, με ανοιχτά μέτωπα προς Συρία και Ιράκ, προσπαθώντας να προστατέψουν τα σύνορά τους από είσοδο διαφόρων στοιχείων και έχοντας ταυτόχρονα 5 εκατομμύρια πρόσφυγες στο εσωτερικό της Τουρκίας, σύμφωνα πάντα με όσα διέρρευσαν για τη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ανώτατες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε συζήτηση μεταξύ των Α/ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας. Οτι εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι πως «είναι σημαντικό ότι βρεθήκαμε σε αυτή τη χρονική στιγμή σε ένα τραπέζι διαλόγου. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την κατάσταση στην περιοχή και συμφωνήσαμε να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, για την αποφυγή περαιτέρω ενεργειών που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση».

Απευθύνοντας, εξάλλου, χαιρετισμό στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε «κοινός στόχος» όλων στα Βαλκάνια να είναι η «ειρηνική συνύπαρξη», «ο σεβασμός της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας», «ο ειλικρινής σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, καθώς και των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σε κάθε περίπτωση, οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις προχωρούν από 13 έως 28 Μάη στη μεγαλύτερη αεροναυτική άσκησή τους, με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος», για την οποία ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος είπε, μιλώντας στον ρ/σ «Real fm», πως «έχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε. Γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Κατ' αρχήν έχουν παραβιάσει ήδη το αίτημα αδείας για τη διεξαγωγή της ασκήσεως σε διεθνή ύδατα. Αν παραβιάσουν και κάνουν βολές επιφανείας, βεβαίως και το πράγμα σημαίνει κλιμάκωση. Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ