Παρασκευή 19 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας για τους Κούρδους

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Η Τουρκία θα συνεχίσει να πολεμά τους Κούρδους μαχητές στη Συρία «ακόμη και εάν είναι σύμμαχος - κλειδί των ΗΠΑ κατά του "Ισλαμικού Κράτους"», δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαιτώντας την αντικατάσταση του Αμερικανού αξιωματούχου που είναι εκπρόσωπος του Προέδρου Τραμπ στη «διεθνή συμμαχία» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», Μπρετ Μακγκούρκ, με τον ισχυρισμό ότι δίνει «ξεκάθαρη στήριξη στους Κούρδους του ΡΚΚ και των YPG».

Ο Τσαβούσογλου είπε πως η χώρα του πήρε «τις διαβεβαιώσεις» των ΗΠΑ ότι τα όπλα που στέλνονται στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG «θα χρησιμοποιηθούν μόνο κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και όχι κατά της Τουρκίας». Νωρίτερα, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», επικαλούμενη δηλώσεις του Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστήριξε πως ο Τούρκος ηγέτης ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, την Τρίτη, πως η χώρα του θα αντιδράσει «χωρίς να ρωτήσει κανέναν» σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τους Κούρδους μαχητές στη Συρία.

Στο μεταξύ, εντείνονται στις ΗΠΑ οι αντιδράσεις για τη βία που άσκησαν, προχτές, έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Σερντάρ Κιλίτς, σωματοφύλακες του Προέδρου Ερντογάν σε βάρος Κούρδων και άλλων διαδηλωτών. Μεταξύ αυτών που αντέδρασαν ήταν ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που απαίτησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απελάσει τον Τούρκο πρέσβη. Αργότερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» μετέδωσε την είδηση ότι ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον κλήθηκε «για εξηγήσεις» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως, χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο «ενεργής» συμμετοχής του ΝΑΤΟ στη Συρία. Είπε με νόημα πως «συζητείται τώρα κατά πόσο το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να ενταχθεί και επισήμως στο συνασπισμό κατά του ISIL ("Ισλαμικού Κράτους")» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση αλλά υπάρχουν μέλη του ΝΑΤΟ που είναι υπέρ της εμπλοκής».

Αργότερα χτες βράδυ, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως αμερικανικά αεροσκάφη χτύπησαν στη διάρκεια επιδρομής συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε περιοχή της νότιας Συρίας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, που θεωρείται πως εμπίπτει σε μία από τις λεγόμενες τέσσερις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που συμφώνησαν πριν από λίγες βδομάδες στην Αστάνα του Καζακστάν Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν την καταστροφή ενός άρματος μάχης και μίας μπουλντόζας, χωρίς να γίνει γνωστό εάν τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν άτομα.

Τα παζάρια στη Γενεύη

Οι δυνατότητες κατάρτισης ενός νέου συριακού Συντάγματος, στο πλαίσιο της απόφασης 1254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, φάνηκε χτες να τέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε με ειδικούς του ΟΗΕ ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ Τζααφάρι, στις ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη. Ωστόσο, ο Τζααφάρι υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα έγιναν με πρωτοβουλία της δικής του πλευράς και ότι η Δαμασκός δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση παρεμβάσεις τρίτων στον τρόπο διαμόρφωσης του νέου Συντάγματος.

Η ένοπλη συριακή αντιπολίτευση, από την άλλη, ζήτησε από αξιωματούχους του ΟΗΕ «διευκρινίσεις» σε 13 σημεία για το πλαίσιο των διαβουλεύσεων, διαμηνύοντας πως επιδιώκει να αποφευχθεί «κενό» στη διάρκεια της λεγόμενης πολιτικής μετάβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ