Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστική απάντηση!

Συγκέντρωση ενάντια στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης αποφάσισαν σωματεία της Αθήνας για την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στην πλατεία Κάνιγγος

Aπό τη χτεσινή σύσκεψη των σωματείων της Αθήνας
Aπό τη χτεσινή σύσκεψη των σωματείων της Αθήνας
Να προχωρήσουν σε συγκέντρωση, ενάντια στο νέο προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, αλλά και ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη στην πλατεία Κάνιγγος, αποφάσισαν χτες δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας.

Τη σύσκεψη άνοιξε η Χριστίνα Τσεντούρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής . Στην αρχή της ομιλίας της αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του μακελάρη Κλίντον και τη στάση της κυβέρνησης, και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εκδώσουν κοινό ψήφισμα καταδίκης της επίσκεψης, της επίθεσης των ΜΑΤ στους διαδηλωτές και της χρησιμοποίησης από την κυβέρνηση προβοκατόρικων μηχανισμών. Αναφερόμενη στο νέο κρατικό προϋπολογισμό τόνισε, ότι «είναι άγρια αντιλαϊκός και υπηρετεί τους ενταξιακούς στην ΟΝΕ στόχους». Οπως σημείωσε, έχουμε αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 7%, νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών για Παιδεία, Υγεία κλπ, ενώ ο προϋπολογισμός στηρίζει ένα μέρος των εσόδων του στο ξεπούλημα και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα - συνέχισε - οι μισθοί των εργαζομένων έχουν καθηλωθεί στα επίπεδα του '89, η ανεργία έχει φτάσει στο 13% και η μερική απασχόληση διογκώνεται, ενώ από την άλλη πλευρά τα κέρδη των βιομηχάνων αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμούς. «Το 98 - είπε χαρακτηριστικά - 300 μεγάλες επιχειρήσεις αύξησαν τα κέρδη τους από 80% ως και 420%». Καταδίκασε ακόμη, τη συμβιβαστική στάση που κρατούν οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε διαρκές "διαζύγιο" με τις ηγεσίες αυτές, που πολύπλευρα προωθούν και στηρίζουν τα αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια». Οπως υπογράμμισε, οι αρνητικές εξελίξεις τον τελευταίο χρόνο για τους εργαζόμενους δεν μπορούν να θεωρούνται σαν τελειωτικές. «Με τη γραμμή αντίστασης και αντεπίθεσης - κατέληξε - προσπαθούμε να μετριάσουμε τις συνέπειες και να εμποδίσουμε τα χειρότερα. Ο αγώνας μας και τα αιτήματά μας πρέπει να βοηθούν, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κατάκτησης όσων δικαιούμαστε, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής της πολiτικής που κυριαρχεί.

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Δημήτρης Χαρός, γραμματέας της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, επισήμανε - μεταξύ άλλων - ότι χρειάζεται να επικεντρωθεί η πάλη στο θέμα της υπογραφής των νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και να υπάρξει κοινή δράση πάνω σε αυτό.

Ο Βασίλης Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί μεθοδευμένα τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης. «Υπάρχει κίνδυνος - υπογράμμισε - νέοι εργαζόμενοι να μην πάρουν ποτέ σύνταξη».

Ο Βασίλης Χρατσίστας από την Ομοσπονδία Λογιστών, κατέθεσε ψήφισμα καταδίκης της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος της αντιιμπεριαλιστικής διαδήλωσης της Παρασκευής, και τις συλλήψεις αγωνιστών που ακολούθησαν. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από τη σύσκεψη.

Επίσης στη σύσκεψη, μίλησε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ , ο οποίος - μεταξύ άλλων - τόνισε πως «πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των απαιτήσεων, καθώς οι καθημερινές ανάγκες των εργαζομένων αυξάνονται». Υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει μια πλατιά συζήτηση με τους εργαζόμενους για την αλλαγή προς ταξική κατεύθυνση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε και η εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-01-20 00:00:00.0)
Ερχονται συνεχώς τρακτέρ... (2002-02-01 00:00:00.0)
Προς ευρύτατη αντιπολεμική σύσκεψη (2001-11-28 00:00:00.0)
Θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους (2001-11-14 00:00:00.0)
Δυναμική συγκέντρωση ανέργων (1999-12-30 00:00:00.0)
Χωρίς αποφάσεις το ΕΚΑ! (1997-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ