Τρίτη 27 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απέναντι σε εκβιασμούς, κοροϊδία και απειλές για ποινικοποίηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά δίνουν οι χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους, απέναντι στην αντεργατική ομοβροντία κυβέρνησης, άλλων αστικών κομμάτων, δικαστικών αρχών, δημοτικών αρχών και αστικών ΜΜΕ που εξαπολύουν συντονισμένη επίθεση απέναντι στον αγώνα τους.

Στη χτεσινή σύσκεψη της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων, μετά τη στάση εργασίας του κλάδου, αποφασίστηκε η ανάπτυξη πολύμορφων κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες, μέχρι την απεργία της Πέμπτης. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να βγει ο αγώνας έξω από τα αποκλεισμένα αμαξοστάσια, να μάθει ο κόσμος ότι τα σκουπίδια βρίσκονται στους δρόμους γιατί αυτοί που τα μαζεύουν απολύονται. Στην κατεύθυνση αυτή προγραμματίζονται νέες εξορμήσεις σε γειτονιές, λαϊκές αγορές κ.α., να γίνουν συναυλίες, συσκέψεις με φορείς κάθε περιοχής κ.λπ.

Αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στους στύλους του Ολυμπίου Διός στις 10 π.μ., ενώ ο αγώνας κλιμακώνεται με την 24ωρη απεργία την Πέμπτη 29/6 και την πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, στην Ομόνοια. Προγραμματίζεται επίσης κινητοποίηση τη μέρα που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή η απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.

Να σημειωθεί επίσης ότι για την Πέμπτη προκηρύχθηκε από την ΑΔΕΔΥ παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο (από τις 11 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου).

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις

«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, μετά την κίνηση Μπουτάρη για ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη
«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη, μετά την κίνηση Μπουτάρη για ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτη
Χτες, συνέχεια στις κινητοποιήσεις δόθηκε με την πανελλαδική στάση εργασίας στους ΟΤΑ.

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής πραγματοποίησε συγκέντρωση με τη συμμετοχή συμβασιούχων από πολλούς δήμους. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, η Παναγιώτα Χάλαρη, συμβασιούχος από το δήμο Κερατσινίου, τόνισε ότι η κυβερνητική πρόταση για διαγωνισμό πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και νέα ολιγόμηνη σύμβαση για τους σημερινούς εργαζόμενους είναι ένα ακόμα κόλπο για να προχωρήσει στις απολύσεις. «Σας την επιστρέφουμε ως απαράδεκτη», τόνισε.

Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ συναντήθηκε με τον υπουργό. Πριν τη συνάντηση, δυνάμεις καταστολής που είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου επιτέθηκαν απρόκλητα στην αντιπροσωπεία. Στη συνάντηση ο υπουργός Π. Σκουρλέτης επανέλαβε τα περί αντισυνταγματικότητας της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Την κυβερνητική στάση κατήγγειλε ο Χρύσανθος Κυριαζής, στέλεχος της ΔΑΣ και του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Επίσης, κατήγγειλε την παρουσία των ΜΑΤ αλλά και την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ανάθεση σε ιδιώτες από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης - Αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους

Στη Θεσσαλονίκη, οι συμβασιούχοι με μπροστάρη το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης απάντησαν με ένταση των κινητοποιήσεών τους στην κίνηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, ο οποίος - λειτουργώντας ως «λαγός» της κυβέρνησης και της συνολικότερης επιχείρησης ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας - ανήγγειλε την τριήμερη ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες. Εξίσου χαρακτηριστική για το ρόλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης (όσο και χιλιοπαιγμένη) είναι και η προσπάθειά του με μπαράζ δηλώσεων να παρουσιάσει τους συμβασιούχους ως «ελεγχόμενους» και υποκινούμενους από το ΠΑΜΕ και τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις ως μια «καθαρά κομματική ιστορία».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, σε ανακοίνωσή του προς το λαό της Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για το στήσιμο απεργοσπαστικού μηχανισμού και επισήμανε πως «η ανάθεση της αποκομιδής για τρεις μέρες σε ιδιώτη θα κοστίσει στο δήμο 64.000 ευρώ τη μέρα, δηλαδή 192.000 ευρώ για τις τρεις μέρες, χρήματα που θα βγουν από τη δική σου τσέπη, ενώ τα δικά μας μεροκάματα δεν στοιχίζουν ούτε τα μισά. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα κληθεί να πληρώνει ο λαός αν περάσουν τα σχέδιά τους να δώσουν την καθαριότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους. (...) Προειδοποιούμε ότι η διοίκηση του δήμου και τα επιχειρηματικά συμφέροντα θα βρουν μπροστά τους τους απεργούς».

Χτες το πρωί, το Σωματείο και οι συμβασιούχοι προχώρησαν σε αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να εμποδίσουν τη διαδικασία της ανάθεσης, η οποία όμως προχώρησε καθώς η δημοτική αρχή χρησιμοποίησε άλλο χώρο. Ακόμα η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση έστειλαν τα ΜΑΤ στα αμαξοστάσιο του δήμου, τα οποία όμως αποχώρησαν μετά από την παρέμβαση του Σωματείου και του Γ. Δελή, δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και βουλευτή του ΚΚΕ. Ακόμα, σε χτεσινή συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων και άλλων σωματείων του δήμου Θεσσαλονίκης με τον δήμαρχο απαιτήθηκε να πάρει πίσω τη διαδικασία της ανάθεσης. Αντίστοιχο περιεχόμενο είχαν και οι παρεμβάσεις τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης χτες το απόγευμα.

Συγκέντρωση εργαζομένων στη Λάρισα

Στη Λάρισα, μαζική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν συμβασιούχοι και μόνιμοι στο δημαρχείο στη διάρκεια της στάσης εργασίας που είχε καθολική συμμετοχή. Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι καταλήψεις στο αμαξοστάσιο και στο φυτώριο του δήμου. Στη συγκέντρωση στο δημαρχείο, εκπρόσωποι του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας έδωσαν συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας την αποφασιστικότητα όλων για συνέχιση του αγώνα. Την συμπαράσταση των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού στον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους μετέφερε αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα.

Πετυχημένη ήταν η κινητοποίηση και στους άλλους δήμους του νομού Λάρισας.

Παράλληλα, κάλεσμα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων να δείχνουν με κάθε τρόπο τη στήριξή τους στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, με τη συμμετοχή σε όποιες συγκεντρώσεις αποφασιστούν, απευθύνει η διοίκηση του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Λάρισας.

Συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού των Επιτροπών Αγώνα

Στο μεταξύ, Πανελλαδικό Συντονιστικό των Επιτροπών Αγώνα συγκρότησαν το Σάββατο οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε μια σειρά δήμους της χώρας, σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης. Συντονιστικό έχει δημιουργηθεί ήδη στη Μακεδονία και τη Θράκη. Στη σύσκεψη πήραν μέρος συμβασιούχοι από δήμους όπως Κιλκίς, Αμφίπολη, Αλεξάνδρεια, Νέα Ιωνία, Πειραιάς, Ηλιούπολη, Κόρινθος, Ωρωπός, Ζωγράφου και από τον ΦΟΣΔΑ. Στον πανελλαδικό συντονισμό έχουν δηλώσει επίσης «παρών» εργαζόμενοι από δήμους όπως η Κασσάνδρα, η Κομοτηνή, το Λιτόχωρο, το Σουφλί. Οι συμμετοχές στο Συντονιστικό, που είναι ανοιχτό σε κάθε συμβασιούχο, αναμένεται να διευρυνθούν με εργαζόμενους από περισσότερους δήμους.

Στη συζήτηση, οι συμβασιούχοι ξεκαθάρισαν πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης δεν τους οδηγούν σε εφησυχασμό αλλά σε συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. «Δεν παλεύουμε για παρατάσεις των συμβάσεων, αλλά για σταθερή δουλειά», τόνισαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ