Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο ηδονοβλεψίας μικρομεγάλος ανάδελφος

Την είδατε την πρώτη «αθώα» διαφημιστική εικόνα του «μεγάλου αδελφού»; Ενα ζευγάρι ανταλλάσσει θωπείες στο μισοσκάταδο ενός κινηματογράφου. Και μέχρις εδώ, τίποτα το αθωότερο. Ενας άλλος όμως νεαρός θεατής εγκαταλείπει την παρακολούθηση του κινηματογραφικού έργου και αφοσιώνεται, με διάθεση σεξουαλικής αμφισημίας, στις ερωτοτροπίες του ζευγαριού.

Ιδού αμέσως σε μικροδιαστάσεις όσα θα ακολουθήσουν, και όσα θα διαδραματισθούν επί ολόκληρα δεκαήμερα σ' ένα θεόκλειστο σπίτι, με κάμερες τηλοψίας που θα παρακολουθούν νύχτα - μέρα, ακόμη και με υπέρυθρες ακτίνες και θα μεταφέρουν στο αδηφάγο και πορνοφάγο κοινό, τις πιο προσωπικές και απόκρυφες καταστάσεις και συμπεριφορές των εγκλείστων - εθελοντών.

Από το αποχωρητήριο «όπου και οι βασιλιάδες πηγαίνουν μόνοι», με τη συνοδεία των βυζαντινών σφογκοκολάριων, ως τα άδυτα του κρεβατιού. Κρίμα, που οι τεχνικές δυνατότητες δεν προσφέρουν, ακόμη και οσφρητικές και γευστικές τέρψεις, παράλληλα προς τις οφθαλμοπορνικές και τις πορνοακουστικές.

Αλλοι θα αποφανθούν, στην ουσία, αν στην περίπτωση του «μεγάλου αδελφού», όπως τουλάχιστον λειτούργησε σε άλλες χώρες, ισχύουν οι αρχές της ελευθερίας... διακίνησης ιδεών και πληροφόρησης, ή αν αντίθετα παραβιάζονται τα άδυτα της προσωπικής ζωής, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της προσωπικότητας. Και αν, επίσης, καλλιεργείται ο εθισμός στην πορνολαγνεία και η διείσδυση του παντεπόπτη «μεγάλου αδελφού» στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή.

Ψυχολόγοι, ψυχίατροι και κοινωνιολόγοι θα εκφράσουν τη γνώμη τους, σύντομα, όπως έγινε και αλλού αν τέτοια θεάματα και ακροάματα αντιστοιχούν στο: «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω», όπως και στους καλλιεργούμενους συλλογικούς ψυχισμούς, που άλλωστε τροφοδοτούνται και από τα λύματα της χαβούζας του κυβερνοχώρου των διαδικτύων και ενισχύονται από τον εκπεσμό των αξιών που συνοδεύει τη νέα βαρβαρότητα.

Οι περήφανοι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου, της αντίστασης στη φθορά, την αδράνεια, τον αποπροσανατολισμό και την υποταγή, αλλά και της αγωνιστικής διεκδίκησης ενός καλύτερου κόσμου, είναι τελικά εκείνοι που θα δώσουν την απάντηση σε όσους επιχειρούν τη ρυμούλκηση και την κατολίσθηση «στου κακού τη σκάλα».


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ