Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα θεμέλια του Λαϊκού Μετώπου

Ο ελληνικός λαός συναντάει καθημερινά μπροστά του πολλά μέτωπα. Βλέπει να ορθώνονται τείχη και να του κλείνουν τους ορίζοντες. Εργαζόμενοι, νεολαία και πλατιά λαϊκά στρώματα βλέπουν να ορθώνεται απέναντί τους το ενιαίο μέτωπο της εξουσίας των μονοπωλίων, με όλες του τις εκφράσεις, στην οικονομία, στα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, στις διεθνείς σχέσεις. Βλέπει να ορθώνεται ένα μέτωπο συνολικής υποβάθμισης της ζωής του, μαζί με ένα μέτωπο παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, ώστε να χειραγωγηθούν τα λαϊκά στρώματα εκεί που το κυρίαρχο σύστημα και τα συμφέροντα που υπηρετεί θέλει. Συνολικά η ανθρωπότητα βλέπει να ορθώνεται το μέτωπο της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης των πολυεθνικών, που υποτάσσει και ισοπεδώνει οτιδήποτε δεν εντάσσεται στη λογική της.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η κατάσταση αυτή αποτελεί μονόδρομο, πράγμα για το οποίο θέλουν να πείσουν το λαό οι προπαγανδιστές του συστήματος. Μπορεί λοιπόν να ορθωθεί ένα αντίπαλο μέτωπο, το αντίπαλο δέος, από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων; Το ΚΚΕ απαντάει σ' αυτό το ερώτημα, αυτή την ώριμη ανάγκη και προτείνει, απέναντι στο ενιαίο μέτωπο της εξουσίας των μονοπωλίων, να ορθώσουμε τα κατάλληλα μέσα και όπλα. Προτείνει την οικοδόμηση, σε γερά θεμέλια, του Μετώπου του λαού, μια μεγάλη λαϊκή, κοινωνική και πολιτική συμμαχία κινημάτων, κομμάτων και άλλων αγωνιστικών οργανώσεων, με τη συμμετοχή αγωνιστών που δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένα κόμματα.

Με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη Θεσσαλονίκη, μπήκαν οι πέντε άξονες μεγάλων προβλημάτων για συσπείρωση και κοινή δράση, που αποτελούν ταυτόχρονα και τα επιμέρους μέτωπα που οδηγούν στη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου.

Οι άξονες αυτοί είναι επιγραμματικά:

1. Κοινή δράση για τα προβλήματα που έχουν γεννήσει οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία και στην κοινωνική πολιτική. Για να μπει φραγμός στα νέα αντιλαϊκά πακέτα στην υγεία, την κοινωνική πολιτική, το συνταξιοδοτικό, την πλήρη εμπορευματοποίηση της παιδείας. Μέτωπο αναμέτρησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και την πλουτοκρατία, τους φορείς του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων, ελληνικών και διεθνικών. Δράση κατά της ΟΝΕ και όλων των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2. Κοινή δράση κατά του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καθώς και κατά των πυρηνικών όπλων. Κατά της συμμετοχής της Ελλάδας σε νατοϊκά και ευρωπαϊκά στρατιωτικά σώματα, κατά του μισθοφορικού στρατού και των αμερικανονατοϊκών βάσεων.

3. Κοινός αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία και στους αγώνες. Συστηματικός αγώνας για να ακυρωθούν στην πράξη όλες οι αντιδημοκρατικές διατάξεις. Ενα κίνημα ανυπακοής.

4. Παραπέρα ανάπτυξη του συντονισμού και της διεθνοποίησης των αγώνων, της αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους και τους λαούς της Γης. Απέναντι στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου να αντιταχθεί ο πατριωτισμός, που βαδίζει μαζί με το διεθνισμό.

5. Στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές να υπάρξει κατηγορηματική καταδίκη, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο και των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με όποιο σχήμα και αν εμφανιστούν. Δεν είναι μια συμβολική μάχη κατά του δικομματισμού που πρέπει να δοθεί μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ενιαίος και καθολικός αγώνας, όπου μπορούν να γίνουν τα νέα βήματα στην αγωνιστική συνεργασία και συσπείρωση.

Το ζήτημα των συμμαχιών δεν είναι καινούριο. Το δίλημμα δεν είναι αν χρειάζονται, αλλά τι θα εξυπηρετεί μια συμμαχία, τι κατεύθυνση έχει και σε ποια προοπτική οδηγεί. Το Λαϊκό Μέτωπο συσπείρωσης και δράσης που προτείνει το ΚΚΕ, έρχεται ν' απαντήσει στην ανάγκη οργανωμένης και συντονισμένης ρήξης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών υπέρ των συμφερόντων των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Με αυτή την έννοια είναι μια άκρως ρεαλιστική πρόταση, γιατί και έδαφος υπάρχει για την ανάπτυξή της, όπως και λαϊκές δυνάμεις υπάρχουν, πρόθυμες να την αγκαλιάσουν.

Υπάρχει λοιπόν η αντικειμενική βάση για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου. Η πρόκληση, ενώπιον της οποίας βρίσκεται κάθε άνθρωπος που βιώνει τις συνέπειες της σημερινής κατάστασης και αισθάνεται την ανάγκη να αντισταθεί και να αναζητήσει διέξοδο, κάθε πολιτική δύναμη που τοποθετείται απέναντι στο μέτωπο των πολυεθνικών και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Η πρόκληση λοιπόν είναι να πάρει θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ. Ξεπερνώντας ενδοιασμούς και προκαταλήψεις να δοκιμάσει στην πράξη και να συνδιαμορφώσει στην πορεία αυτή την πρόταση.

Η συμμαχία αυτή, το Λαϊκό Μέτωπο, θα είναι ο κοινός τόπος, ο τόπος συνάντησης δυνάμεων, που διατηρώντας την αυτοτέλειά τους, θα συναντώνται στον κοινό αγώνα κατά του μονοπωλιακού κεφαλαίου και της πολιτικής που το υπηρετεί, κατά του ιμπεριαλισμού. Θα είναι το μέτωπο της κοινής δράσης και συσπείρωσης πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων. Των κινημάτων της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων που ασφυκτιούν από τη δράση των μονοπωλίων και εκ των πραγμάτων στέκουν αντιμέτωπα σ' αυτά. Μαζί τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών και τα κινήματα που αναπτύσσονται στους επιμέρους τομείς, όπως Παιδεία, Υγεία, Περιβάλλον, Αθλητισμός, κατά των ναρκωτικών, τομείς όπου εκφράζεται με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο η πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων, ο οδοστρωτήρας της ρεβανσιστικής καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Αυτό το Μέτωπο θα αναπτύξει τη δική του δυναμική, και στην πορεία της οικοδόμησής του θα εμπνεύσει και θα οργανώσει τη λαϊκή αντεπίθεση, ώστε να αποσπά κατακτήσεις, να παρεμποδίζει τα σχέδια των κρατούντων, να αλλάζει το συσχετισμό δύναμης, να τον ανατρέψει, και όταν διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις, να αποσπάσει και την εξουσία. Η συμμαχία αυτή θα είναι ικανή να έρθει σε ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, μια ρήξη αναγκαία, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην πραγμάτωση των σχεδίων της.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ