Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαράτσι στους αλλοδαπούς...

...για την κάρτα υγείας

Η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη έστειλε «εξαιρετικώς επείγουσα» εγκύκλιο σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, για την έκδοση πιστοποιητικού υγείας των αλλοδαπών, τονίζοντας ότι τα συνολικά έξοδα των εξετάσεων θα βαρύνουν τον ενδιαφερόμενο.

Η κάρτα υγείας είναι ένα από τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος 2910/2.5.2001 για την «Είσοδο και παραμονή αλλοδαπών στην Ελληνική Επικράτεια». Ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι ο αλλοδαπός θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα για το πιστοποιητικό, το οποίο θα βεβαιώνει ότι «δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Ομως η υφυπουργός Υγείας, κινούμενη στη λογική των περιορισμών, καταστρατηγεί και τις αρχές της ΠΟΥ και περιορίζει τον έλεγχο μόνο στον έλεγχο της φυματίωσης. Στο πιστοποιητικό, αναφέρει στην εγκύκλιο, πρέπει να αναγράφεται: «"Ο αλλοδαπός δεν πάσχει από νόσημα το οποίο σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία". Σύμφωνα με τα Διεθνή Επιδημιολογικά Δεδομένα, μονάχα η φυματίωση θεωρείται ως κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία. Ετσι, η κλινική εξέταση του ασθενούς μαζί με τον ακτινογραφικό έλεγχο αυτού, αποτελούν τη βάση του απαιτούμενου ελέγχου για την έκδοση του ανωτέρω πιστοποιητικού υγείας».

Σύμφωνα όμως με την ΠΟΥ υπάρχει γκάμα εξετάσεων και εμβολιασμών ανάλογα με τον τόπο προέλευσης των μεταναστών, καθώς οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι διαφορετικοί από κάθε χώρα.

Με αυτόν τον τρόπο δε δημιουργείται μια βάση δεδομένων για τους αλλοδαπούς, ώστε και οι ίδιοι να προστατευτούν, αλλά και να αντιμετωπιστεί η πιθανή επιπόλαση μεταδοτικών νοσημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ