Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ 2001-2004
Στόχος η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

Η κυβέρνηση επανέλαβε τους ανθυγιεινούς προσανατολισμούς της και απ' τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

Οι στόχοι για την τριετία 2001-2004 στον τομέα της Υγείας, που παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνουν τους γρήγορους βηματισμούς προς την εκχώρηση σημαντικών τομέων του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος στην επιχειρηματική δραστηριότητα, με την ταυτόχρονη οικονομική επιβάρυνση των χρηστών των υπηρεσιών Υγείας, είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Επιπλέον, οι στόχοι αυτοί αποπνέουν ένα πνεύμα αυταρχισμού καθώς προβλέπουν την κατάργηση των σημερινών Διοικητικών Συμβουλίων των νοσοκομείων, ενώ οι διοικητές, που θα τα αντικαταστήσουν, θα κρίνονται με βάση την επίτευξη αυτών των στόχων, για τους οποίους «δεσμεύονται με υπογραφή συμβολαίου αποδοτικότητας».

Εκφραση αυτής της λογικής αποτελούν και δυο τροπολογίες για τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα ναρκωτικά, που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

  • Με την τροπολογία για τις ασφαλιστικές εταιρίες επιτρέπεται στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠεΣΥ) να συνάπτουν μαζί τους συμβάσεις για την κάλυψη, με ειδικό αυξημένο τιμολόγιο, όσων ασφαλισμένων στις εταιρίες αυτές επιλέγουν τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

Η ρύθμιση αυτή, μαζί με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, εισάγει διπλά την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Αφ' ενός με την πληρωμή της επίσκεψης - αναμένεται η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και λέγεται ότι θα φτάνει στις 26.000 δραχμές - και αφ' ετέρου με την καλλιέργεια της συνείδησης ότι για να «μην πληρώνεις» αυτό το ποσό πρέπει να έχεις ιδιωτική ασφάλιση.

  • Με την τροπολογία για τα ναρκωτικά επιτρέπεται η συνταγογράφηση ανταγωνιστριών προς την ηρωίνη ουσιών από ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς. Δηλαδή, η κυβέρνηση εκχωρεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα ακόμα και τον τομέα της απεξάρτησης. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παιγνίδι με τις ουσίες, εφάμιλλο με εκείνο που βρίσκεται στο λαβύρινθο της εξάρτησης.
Ερχεται ο ΟΔΙΠΥ

Η επόμενη νομοθετική κίνηση, που θα αποτελέσει και την καρδιά - κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου - της λεγόμενης μεταρρύθμισης, θα είναι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), με κεντρικό όργανο τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων (ΟΔΙΠΥ), που θα «αγοράζει υπηρεσίες απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». «Αρχίζει - σταδιακά - η εφαρμογή του νέου συστήματος με καθιέρωση του προσωπικού-οικογενειακού γιατρού για όλους τους Ελληνες πολίτες, δημιουργία Κέντρων Υγείας, αστικού τύπου, με προτεραιότητα την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις, αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων στην ύπαιθρο χώρα, συγκρότηση ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) στη θέση του σημερινού κατακερματισμένου συστήματος των ασφαλιστικών ταμείων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τις παρεμβάσεις στην ΠΦΥ μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχει και η δεδηλωμένη έκφραση του υπουργού Υγείας να μείνει στη θέση του μετά τον ανασχηματισμό για να ολοκληρώσει τις οδυνηρές για το λαό αλλαγές. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι παρεμβάσεις θα περιοριστούν στον ΟΔΙΠΥ, καθώς οι υπόλοιπες παρεμβάσεις είναι κυρίως υποσχέσεις, όπως η δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου. Τα νέα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου θα είναι μόλις εννιά ή δέκα, μεταξύ των οποίων θα είναι η Πολυκλινική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - άλλωστε, όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα υπακούουν στη λογική κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι, η μεγάλη πλειοψηφία των - δήθεν - νέων Κέντρων θα είναι η μετονομασία των πολυιατρείων του ΙΚΑ.

Επειτα μέχρι τις 20.9.2001 αναμένεται να παραδοθεί και το πόρισμα της τετραμερούς επιτροπής (υπουργεία Εργασίας και Υγείας, η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ και η διοίκηση του ΙΚΑ), για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στα πλαίσια του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, και την καθολική αξιοποίηση των γιατρών που υπηρετούν σήμερα στο ΙΚΑ, όπως συμφωνήθηκε στη συνάντηση της 20.7.2001 στο υπουργείο Εργασίας. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ συνέρχεται σε Ολομέλεια στις 19.9.2001 για να εκτιμήσει την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τη συμμετοχή της στο λεγόμενο διάλογο με την ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας και τη διοίκηση του ΙΚΑ.

Ολα αυτά τα σχέδια με τη σιωπηρή έγκριση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ιδιαίτερα στο χώρο του ΙΚΑ, θα έχουν οδυνηρές συνέπειες στην υγειονομική φροντίδα σε όλα τα επίπεδα.

Αυτές τις άκρως συντηρητικές επιλογές η κυβέρνηση προσπαθεί να τις συγκαλύψει με επανάληψη των υποσχέσεων για την αναβάθμιση των Ειδικών Μονάδων (όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και το πρόγραμμα εξοπλισμού του ΕΚΑΒ ή τη δημιουργία γραφείων υποδοχής ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, τη συγκρότηση αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε 68 νοσοκομεία της χώρας...

Για ένα απ' τα μεγαλύτερα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων, όπως είναι οι 26.000 κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και οι 2.300 θέσεις των γιατρών, η ανακοίνωση της κυβέρνησης περιορίζεται στη γενική διατύπωση για «σταδιακή, κατ' έτος, κάλυψη όλων των κενών θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού».

Τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 2.500 και απλώς ισοφάριζαν τις ισάριθμες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Για το 2001 έχουν ανακοινωθεί 5.200 προσλήψεις. Το Μάη του 2001 ανακοινώθηκε η προκήρυξη 1.786 θέσεων, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα νοσοκομεία της Αττικής, οι οποίες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα φτάσουν στα νοσοκομεία σε 8-9 μήνες μετά απ' την προκήρυξη...


Γ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική συσπείρωση γιατρών και εργαζομένων (2003-06-06 00:00:00.0)
Ανθυγιεινά συμπτώματα (2001-08-07 00:00:00.0)
Η συναίνεση της Μεγάλης Παρασκευής! (2001-06-29 00:00:00.0)
Χρειάζεται η μέγιστη συσπείρωση (2001-06-12 00:00:00.0)
Η πελατοποίηση των ασθενών (2001-01-21 00:00:00.0)
Αμετακίνητος ο υπουργός (2000-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ