Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΑΥΓΑ
Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις αποκαλύπτονται καθημερινά

Ανυπολόγιστα τα υπολείμματα μολυσμένων αυγών που έχουν περάσει στη διατροφική αλυσίδα - Ουγγαρία και Νότια Κορέα προστέθηκαν στη λίστα

Καθημερινά αποκαλύπτονται οι μεγάλες διαστάσεις του «σκανδάλου» των μολυσμένων με το εντομοκτόνο «Fipronil» αυγών. Πλέον αφορά 17 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα, όπου έχουν διακινηθεί εκατομμύρια μολυσμένα αυγά. Παράλληλα, ιδιαίτερα κρίσιμο παραμένει το γεγονός ότι επικίνδυνα προϊόντα που περιέχουν αυγό και χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στη μεταποιητική βιομηχανία τροφίμων έχουν περάσει στη διατροφική αλυσίδα.

Χτες, αποκαλύφθηκε ότι και στη Νότια Κορέα εντοπίστηκαν μολυσμένα αυγά σε μια αγροτική περιοχή κοντά στη Σεούλ. Από τις 1.239 πτηνοτροφικές φάρμες της χώρας μέχρι χτες ήταν ελεγχθεί 245 και σε 4 - με δεκάδες χιλιάδες κότες η καθεμιά - εντοπίστηκαν μολυσμένα αυγά. Η επιθεώρηση και καταστροφή όλων των μολυσμένων αυγών θα ολοκληρωθεί μέχρι την αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν αποσύρει τα αυγά από τα ράφια τους.

Η Ουγγαρία έγινε η 17η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται και απέσυρε προχτές από την αγορά αγροτικών πρώτων υλών αυγά μολυσμένα με το εντομοκτόνο «Fipronil», τα οποία εισήγαγε στην χώρα από τη Γερμανία μια ουγγρική εταιρεία. Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να αποσυρθούν κατεψυγμένα προϊόντα που προορίζονταν για πιάτα ασιατικής κουζίνας. «Η ουγγρική εταιρεία προμήθευε εστιατόρια», επισήμανε η Αρχή, που διευκρίνισε ότι οι πελάτες της εταιρείας έχουν ενημερωθεί σχετικά με την απόσυρση των προϊόντων.

Στην Αυστρία διαπιστώθηκε ότι ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα αυγών είναι μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο «Fipronil», ανέφερε η Αυστριακή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AGES). Η μόλυνση διαπιστώθηκε σε προϊόντα χονδρικής που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία εστίασης και προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία. Τα μολυσμένα προϊόντα θα αποσυρθούν αμέσως, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Στο μεταξύ, εκατομμύρια αυγά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ λόγω των φόβων που έχουν προκληθεί από τη χρήση του εντομοκτόνου «Fipronil» και εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά μπορεί να θανατωθούν στην Ολλανδία. Παράλληλα, εθνικές εποπτικές αρχές διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλά μολυσμένα αυγά να εισήλθαν στη διατροφική αλυσίδα κυρίως μέσω μεταποιημένων προϊόντων, όπως τα μπισκότα και τα κέικ.

Το «Fipronil» θεωρείται μέτρια τοξικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ανθρώπινα όργανα. Το «Fipronil» χρησιμοποιείται ευρέως ως εντομοκτόνο αλλά η χρήση του στη διατροφική αλυσίδα απαγορεύεται στην ΕΕ. Παρ' όλα αυτά στο βωμό της μέγιστης κερδοφορίας χρησιμοποιούνταν ευρέως από ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων. Θυμίζουμε, τέλος, ότι η έκτακτη σύσκεψη της Κομισιόν θα γίνει στις αρχές Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ