Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στα τέλη του μήνα το ιδρυτικό Συνέδριο των FARC

Ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες οι προετοιμασίες για το Συνέδριο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που θα μετατραπούν σε νόμιμο κόμμα, μετά τη συμφωνία που υπογράφτηκε στις 24 Αυγούστου του 2016, η οποία τερματίζει την ένοπλη σύγκρουση πενήντα περίπου χρόνων. Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τις 27/8 έως την 1η Σεπτέμβρη στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, όπου θα πάρουν μέρος 1.000 αντιπρόσωποι, ανάμεσά τους και τα 61 μέλη της Κεντρικής Διοίκησης. Στη δημόσια εναρκτήρια εκδήλωση έχουν προσκληθεί τα ντόπια κόμματα και διεθνείς αντιπροσωπείες, ενώ μεγάλη αναμένεται να είναι η κάλυψη των ΜΜΕ.

Την Τρίτη, σε μια τελική εκδήλωση όπου παραδόθηκε σε αντιπροσωπεία του ΟΗΕ και το τελευταίο κοντέινερ με τον οπλισμό της αντάρτικης οργάνωσης, ο Ιβάν Μάρκες, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των FARC στις συνομιλίες που κράτησαν 4 χρόνια στην Αβάνα της Κούβας, δήλωσε σχετικά με το όνομα του νέου πολιτικού κόμματος ότι θα διατηρήσει το ακρωνύμιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θέλουμε να σπάσουμε τους δεσμούς με το παρελθόν μας. Ημασταν και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια επαναστατική οργάνωση. Θέλουμε να είμαστε η φωνή των αποκλεισμένων, όσων δεν έχουν φωνή, των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, η φωνή των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Σε ό,τι αφορά την ακριβή ονομασία, αυτή θα αποφασιστεί από τους συνέδρους και τα ενδεχόμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι: FARC - EP (Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη Κολομβίας - Ελπίδα του Λαού και Εναλλακτική Δύναμη Συμφιλίωσης της Νέας Κολομβίας - Ελπίδα του Λαού).

Σύμφωνα με τις θέσεις που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και το σύνθημα του συνεδρίου, επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός πλατιού κόμματος που θα συσπειρώσει διάφορες τάσεις και κεντρικός άμεσος στόχος η δημιουργία μιας μεταβατικής εναλλακτικής κυβέρνησης μέσα στο 2018 (που θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές), η οποία θα έχει ως πρώτο στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης και τη δημοκρατική και ομαλή εξέλιξη της πολιτικής ζωής χωρίς αποκλεισμούς και διώξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ