Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σταθερά μπροστά οι Χριστιανοδημοκράτες

Δημοσκοπήσεις και σενάρια έξι βδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές

Εξι βδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτέμβρη πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά και τα σενάρια για την πιθανή σύσταση του κυβερνητικού συνασπισμού που θα προκύψει. Το βέβαιο είναι πως με κάθε «συνδυασμό» θα συνεχιστεί η πολιτική του σημερινού μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) - Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας, που συνεπάγεται αντεργατικά μέτρα, φτώχεια, περικοπές και επικίνδυνη εμπλοκή σε ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Χτεσινή δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό «Stern» και το τηλεοπτικό δίκτυο RTL δείχνει τους Χριστιανοδημοκράτες να προηγούνται καθαρά με 39% και τους Σοσιαλδημοκράτες στη δεύτερη θέση με 23%. Ακολουθεί το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 9% και από 8% παίρνουν οι Πράσινοι, το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) και το αντιμεταναστευτικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Σύμφωνα με τα παραπάνω προγνωστικά, δεν είναι δυνατό το σενάριο για ένα συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο είχε ακουστεί έντονα το τελευταίο διάστημα από στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  • Η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Air Berlin» ανακοίνωσε προχτές ότι ζήτησε την εκκίνηση διαδικασίας πτώχευσης μετά την απόφαση της «Etihad Airways» και μεγάλου μετόχου της να μην την υποστηρίξει πλέον οικονομικά. «Η κυβέρνηση, η "Lufthansa" και άλλοι εταίροι υποστηρίζουν την "Air Berlin" στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης» και τα αεροσκάφη της θα συνεχίσουν τις πτήσεις τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας. Από την πλευρά της η «Lufthansa» ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την «Air Berlin» με αντικείμενο την «εξαγορά δραστηριοτήτων» της, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη των πάνω από 7.000 εργαζομένων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ