Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζεται η επόμενη φάση του παζαριού

Παρότι προς το παρόν φαίνεται να παγώνει η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, μετά το κλείσιμο του τελευταίου γύρου στην Ελβετία, το βέβαιο είναι ότι παγιώνονται δεδομένα για την παραπέρα προώθηση του διχοτομικού σχεδίου, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη - Ερογλου, του Φλεβάρη του 2014, που προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη» και συγκαλύπτεται με τη λεγόμενη «διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία» το μη ενιαίο κράτος, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερο αναβαθμίζεται το κατοχικό ψευδοκράτος με τη στήριξη της Τουρκίας και όχι μόνο.

Επίσης, όλο και περισσότερο, μέσα από την όποια αντιπαράθεση υπάρχει ανάμεσα σε αστικές τάξεις και κόμματα, τείνει να ξεχαστεί ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής και προβάλλει το αλισβερίσι που γίνεται εν μέσω των σφοδρών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα σε καπιταλιστές που θέλουν να εκμεταλλευτούν το φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ενεργειακοί κολοσσοί εντείνουν τη δραστηριότητά τους για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στα κέρδη που θα φέρουν οι εξορύξεις, καθώς και οι δρόμοι της Ενέργειας που θα χαραχτούν.

Πάντως, η Τουρκία φαίνεται να αποσύρει το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», που ήταν στην περιοχή της Πάφου για αρκετό χρονικό διάστημα συνοδεία πολεμικού πλοίου, ενώ έχει εκδώσει παράνομη Navtex, η οποία έχει ισχύ έως το Δεκέμβρη, κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγει ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αϊντε υπέβαλε την παραίτησή του

Ο Νορβηγός διπλωμάτης Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ανακοίνωσε και επίσημα την παραίτησή του, προκειμένου να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του με το Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, σημείωσε: «Τους τελευταίους 27 μήνες, με σταθερή προσήλωση, δέσμευση και δημιουργικότητα, ο κ. Αϊντε βοήθησε τους δύο ηγέτες (στην Κύπρο) να επιτύχουν πρωτοφανή πρόοδο προς την ανεύρεση βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης για την παλιά διένεξη δεκαετιών».

Επίσης κατά τη χτεσινή τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στέφαν Ντούτζαριτς, ανέφερε ότι το Γραφείο του ΟΗΕ στην Κύπρο θα διευθύνεται από την αναπληρώτρια γενική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα και επικεφαλής της UNFICYP, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, Καναδή διπλωμάτη και εν ευθέτω χρόνω ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει για τη μελλοντική πορεία. Ακόμα, απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι το Κυπριακό θα είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα συζητηθούν στις διάφορες διμερείς συζητήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη.

Πάντως, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, δήλωσε ότι ελπίζει στη θέση του Αϊντε να τοποθετηθεί Ευρωπαίος διπλωμάτης, καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό θέμα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ΤΡΤ επιβεβαίωσε το σκληρό παζάρι που γίνεται και στην ίδια τακτική που χρησιμοποιεί, κατηγόρησε την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν ήθελαν λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντάνα στην Ελβετία. Ανέφερε ότι «σε 4 κεφάλαια υπήρξε προσέγγιση και στα δύο τελευταία κεφάλαια ειδικά θέλαμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Είπαμε τι πρέπει να γίνει σε αυτό το θέμα και καθορίσαμε τις κόκκινες γραμμές μας. Εκεί όλοι είδαν ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ήταν οι πλευρές που ήθελαν τη λύση». Και συνέχισε: «Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι και 50 χρόνια να μιλάμε με τις ίδιες παραμέτρους, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων και του ΟΗΕ, για να πάρουμε μία απόφαση και να χαράξουμε έναν δρόμο. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται μια ζωή. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να μας φέρει σε δύσκολη θέση στις συνομιλίες συχνά με ψευδείς πληροφορίες. Εμείς ως Τουρκία θα υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την ειρήνη στην Κύπρο».

Βεβαίως το ζήτημα των κατοχικών στρατευμάτων και το παζάρι τού πόσο και πώς θα παραμείνουν είναι σημαντικό αγκάθι, ενώ και η «εγγυήτρια» Μεγάλη Βρετανία, με την ανοχή όλων των πλευρών, της ΕΕ και του ΟΗΕ, κατοχυρώνει τις βάσεις στο νησί, προς εξυπηρέτηση φυσικά ευρύτερων σχεδιασμών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ