Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου. Συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικοί

Στιγμιότυπο από τις περσινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας «Ulchi»

Copyright 2017 The Associated

Στιγμιότυπο από τις περσινές ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας «Ulchi»
ΣΕΟΥΛ.--

Ξεκίνησαν χτες οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας που ΗΠΑ - Νότια Κορέα πραγματοποιούν κάθε χρόνο με τον κωδικό «Ulchi Freedom Guardian» («βαφτισμένες» από το όνομα ενός Κορεάτη στρατηγού του 7ου αιώνα). Αν και πρόκειται για ετήσια γυμνάσια (γίνονται από το 1976), φέτος, η πραγματοποίησή τους δεν μπορεί να εξεταστεί ξέχωρα από τη ραγδαία κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου υπάρχουν, από τη μία, οι επιδιώξεις των αμερικανικών μονοπωλίων και, από την άλλη, αυτές αντίπαλων κέντρων, όπως της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας κ.τ.λ.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες δηλώσεις της αμερικανικής ηγεσίας περί στρατιωτικών «επιλογών» για «λύση» στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και άλλες διεργασίες που μαίνονται, όπως η ενδεχόμενη ανάπτυξη του επίγειου αντιπυραυλικού συστήματος «Aegis Ashore», που φέρεται να εξετάζει η Ιαπωνία, με πρόσχημα και πάλι την «αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής».

Από τη μεριά της, η Πιονγιάνγκ επισημαίνει (σ.σ. μέσω της εφημερίδας «Ροντόνγκ Σινμούν», οργάνου της ΚΕ του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών) ότι «τα κοινά γυμνάσια ισοδυναμούν με λάδι στη φωτιά και θα επιδεινώσουν την κατάσταση στη Χερσόνησο».

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Μουν Τζε Ιν, υποστήριξε ότι οι ασκήσεις δεν αποσκοπούν στην αύξηση των εντάσεων, μιλώντας πάντως για «φαύλο κύκλο ασκήσεων και προκλήσεων» που προκαλούν οι πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ. Τόνισε ότι η κατάσταση στη Χερσόνησο είναι σήμερα σοβαρότερη από ποτέ και συμπλήρωσε πως η κυβέρνησή του «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εμποδίσει την πιθανότητα ενός πολέμου, βασισμένη στην ισχυρή συμμαχία Νότιας Κορέας - ΗΠΑ και τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα». Είπε ακόμα ότι αν η ΛΔ Κορέας «λάβει μια γενναία απόφαση, η στρατιωτική ένταση που περιβάλλει τη Χερσόνησο θα μειωθεί και θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη μόνοι μας, διασφαλίζοντας ένα σταθερό μέλλον με ευημερία».

Σημειώνουμε ότι στις φετινές ασκήσεις, η Νότια Κορέα θα πάρει μέρος με δύναμη 50.000 στρατιωτικών. Χτες, νοτιοκορεατικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν τελικά με 17.500 στρατιωτικούς (άλλες χρονιές έφταναν τους 30.000), κάτι που αν επιβεβαιωθεί επίσημα ίσως αποτελεί ακόμα μια πλευρά των σύνθετων διεργασιών μεταξύ συμμάχων (βλ. «συστάσεις» Ουάσιγκτον προς Σεούλ και Τόκιο να αναλάβουν περισσότερες «ευθύνες» για την ασφάλεια της περιφέρειας). Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, πάντως, η άσκηση «είναι σχεδιασμένη για να ενισχύσει την ετοιμότητα, να προστατέψει την περιοχή και να διατηρήσει τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο».

Η Κίνα παρακολουθεί στενά

Οι εντάσεις στην περιφέρεια δεν αφορούν μόνο τις ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις της εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ για το ενδεχόμενο ανάπτυξης του «Aegis». Συγκεκριμένα, η Χούα Τσουνουίνγκ επέλεξε να σχολιάσει ότι η στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ιαπωνίας δεν πρέπει να βλάψει τα συμφέροντα καμιάς τρίτης πλευράς ή την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Υπογράμμισε ότι η πυραυλική αεράμυνα συνδέεται με την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων χωρών και γι' αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή. Ολες οι χώρες δεν πρέπει να αναλογίζονται μόνο τα συμφέροντα της δικής τους ασφάλειας, αλλά πρέπει να σέβονται και αυτά της ασφάλειας των άλλων χωρών, να διαφυλάσσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αμοιβαία συνεργασία. «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα ενεργήσουν με προσοχή και θα συμβάλουν στην ειρήνη, στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ