Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι ΗΠΑ μιλούν για «αρπαγή εξουσίας»

Συνεχίζεται η επίθεση στην κυβέρνηση Μαδούρο στο πλαίσιο ευρύτερης αντιπαράθεσης για τη Λατινική Αμερική

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Νέες κατηγορίες κατά της βενεζουελανής κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του Νικολάς Μαδούρο εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, με το υπουργείο Εξωτερικών τους να χαρακτηρίζει «αρπαγή εξουσίας» τις νομοθετικές εξουσίες που ανέλαβε η Συντακτική Συνέλευση, στην οποία πλειοψηφούν οι δυνάμεις του κυβερνώντος PSUV. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι «το καθεστώς του (Προέδρου Νικολάς) Μαδούρο συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν μια αυταρχική δικτατορία. Είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε όλο το βάρος της αμερικανικής οικονομικής και διπλωματικής ισχύος στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατία», αναδεικνύοντας την ετοιμότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να διασφαλίσει στη Βενεζουέλα «αλλαγές» ευνοϊκές για τις δικές του προτεραιότητες.

Από τη μεριά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταγγέλλει τις επικρίσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως «νέα πράξη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας» και κάνει λόγο για «εκστρατεία παραπληροφόρησης στην οποία πρωτοστατούν τα μεγάλα κέντρα της εξουσίας των ΜΜΕ», και κατηγορεί την Ουάσιγκτον για «πολιτική απειλών, προσβολών και αυτοκρατορικών εντολών που δεν αντιστοιχούν ούτε ανήκουν στη σημερινή ιστορική περίοδο».

Επίσης, σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι το Καράκας θα συγκαλέσει Διεθνή Σύνοδο Κορυφής υπέρ της Βενεζουέλας, με διάφορες προπαρασκευαστικές συναντήσεις που θα γίνουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, αρχής γενομένης από αυτήν τη βδομάδα. Στόχος θα είναι «η κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης προς υπεράσπιση της αλήθειας στη Βενεζουέλα». Ακόμα, ο Μαδούρο δήλωσε ότι οι αρχές έχουν «ακινητοποιήσει» συνολικά τρεις ομάδες που επιδίωκαν ή σχεδίαζαν επιθέσεις «κατά της ειρήνης στη χώρα».

Αντιδράσεις για τις διευρυμένες αρμοδιότητες της Συντακτικής Συνέλευσης εξέφρασαν όμως και οι χώρες της Mercosur, όπου σήμερα θεωρούνται πλήρη μέλη οι Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη, μετά την απόφαση (χωρίς νομική βάση κατά πολλούς) που λήφθηκε στις αρχές Αυγούστου για την αποπομπή της Βενεζουέλας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η βραζιλιάνικη προεδρία αναφέρεται ότι η Συντακτική Συνέλευση «σφετερίστηκε» την Εθνοσυνέλευση (σ.σ. το Κοινοβούλιο).

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγκα, πρώην σύμμαχος της κυβέρνησης Μαδούρο, έφτασε στην Κολομβία, ισχυριζόμενη ότι κινδυνεύει η ζωή της. Χτες, ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Μανουέλ Σάντος, δήλωσε ότι η Ορτέγκα - την οποία η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγορεί για στήριξη δικτύων διαπλοκής - «είναι υπό την προστασία της κολομβιανής κυβέρνησης» και «αν ζητήσει άσυλο θα της το δώσουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ