Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
Παγκόσμια ανακριτική «μηχανή»

ΛΟΝΔΙΝΟ- ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει το FBI δεν περιορίζεται μόνο εντός της αμερικανικής επικράτειας. Ερευνες και επιχειρήσεις γίνονται σε τουλάχιστον 40 χώρες ανά την οικουμένη, ενώ στο στόχαστρο κυρίως έχουν βρεθεί αρχικά δύο ευρωπαϊκές. Η Γερμανία και η Βρετανία.

Τουλάχιστον πέντε από τους 19 που έλαβαν μέρος στην αεροπειρατεία των τεσσάρων αεροσκαφών που έπεσαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, έζησαν για αρκετό διάστημα στη Βρετανία, έγραφε χτες η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ». Τα ονόματα των πρώην κατοίκων της Βρετανίας ήρθανε στο φως μετά τη διοχέτευση πληροφοριών από το FBI στη Σκότλαντ Γιαρντ και όπως τονίζεται στο άρθρο οι ειδικοί για θέματα τρομοκρατίας αξιοποιούν όλα τα στοιχεία, αφού η παρουσία των αεροπειρατών στη Βρετανία μπορεί να διαπιστωθεί από οικονομικά και άλλα έγγραφα που βρέθηκαν σε διάφορες διευθύνσεις στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια.

Παράλληλα, πράκτορες του FBI ανακρίνουν τον μουφτή Μοχάμεντ Χαν, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου προερχόμενος από τη Νέα Υόρκη λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Τρίτης και η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο μουφτής πιστεύεται ότι είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της τρομοκρατικής οργάνωσης «Τζάις Ι Μοχάμαντ». Τέλος, ένας 33χρονος Αλγερινός με γαλλική υπηκοότητα ο Χαμπίμπ Ζακάριας Μουσάουι, που αναχώρησε πρόσφατα για τις ΗΠΑ είχε παραμείνει για αρκετούς μήνες στη Βρετανία, ενώ καταζητείται και διαφεύγει της σύλληψης στη Βρετανία η σύντροφός του και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η γαλλική αστυνομία συνδέει τον Μουσάουι με τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Στη Γερμανία, που έχει βρεθεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα, η γερμανική αστυνομία ενδιαφέρεται για 13 άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό των υπευθύνων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις 11 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής γενικής εισαγγελίας της Καρλσρούης. «Δεν είναι όλα τους ύποπτα», τόνισε «προσπαθούμε μόνο να μάθουμε», εάν άλλοι εκτός από τους τρεις ύποπτους των οποίων η ταυτότητα είναι ήδη γνωστή, ενδεχομένως να συμμετείχαν στην οργάνωση των επιθέσεων, πρόσθεσε. Η Αστυνομία έχει ήδη βρει την ταυτότητα τριών υπόπτων που έζησαν στη Γερμανία: του 33χρονου Μοχάμεντ Ατα, Αιγύπτιου με διαβατήριο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πιθανώς οδήγησε το πρώτο Μπόινγκ σε έναν από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, τον 23χρονο Μαρουάν Αλ-Σέχι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον 26χρονο Λιβανέζο Ζιάντ Σαμίρ Ζαράχ. Οι δύο πρώτοι ήταν φοιτητές στην πολυτεχνική σχολή του Αμβούργου και ο τρίτος στην ανώτερη σχολή αεροναυπηγικής του Αμβούργου. Ο Ζαράχ μετά από το 1996 είχε περάσει έξι μήνες στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε ο θείος του στην κυριακάτικη Μπιλντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ