Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Το 85% του εδάφους» ελέγχεται, λένε οι Ρώσοι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο Ρώσος στρατηγός Αλεξάντερ Λάπιν ανακοίνωσε πως πλέον ο συριακός στρατός ελέγχει το 85% του συριακού εδάφους και εξήρε ως σημαντική επιτυχία την άρση της πολιορκίας στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Συρίας, Ντέιρ Εζόρ, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού, με την αεροπορική κάλυψη ρωσικών αεροσκαφών, συνεχίζονται για την ανακατάληψη και της ομώνυμης επαρχίας, που αποτελεί το τελευταίο μεγάλο «οχυρό» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Η συμμετοχή της Ρωσίας στην επέμβαση στη Συρία, για τα δικά της συμφέροντα, έχει αλλάξει τα δεδομένα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με την κόντρα για την «επόμενη μέρα» να ακολουθεί.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες με τη Ρωσία και το Ιράν για τη Συρία και πως «συνεχίζεται η διαδικασία για τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ» (που αναμένεται να είναι μία από τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»). Προέβλεψε επίσης πως μετά τη Σύνοδο αξιωματούχων για τη Συρία στην Αστάνα του Καζακστάν, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, «θα ακολουθήσουν υγιείς συνομιλίες».

Ρωσικά ΜΜΕ, πάντως, αναφερόμενα στην ατζέντα των διαβουλεύσεων για τη Συρία στην Αστάνα, ανέφεραν πως στο νέο γύρο συνομιλιών θα εγκριθεί σειρά εγγράφων για τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», θα συνεχιστούν οι συζητήσεις «για τον έλεγχο των δυνάμεων στο Ιντλίμπ» και θα υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη κατά της υποβάθμισης των ιστορικών μνημείων στη Συρία, που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτά ενώ η τελευταία έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπιστώνει πως το 77% των προσφυγόπουλων ηλικίας 14 ως 24 ετών έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας ή εκμετάλλευσης και πως τουλάχιστον 3.500.000 παιδιά και έφηβοι έως 16 ετών, που έχουν φύγει από τις πατρίδες τους ως πρόσφυγες, δεν πήγαν καθόλου πέρυσι στο σχολείο.

Απόφαση της ιρακινής Βουλής κατά του δημοψηφίσματος

Στη Βαγδάτη, έντονες αντιδράσεις προκαλεί το προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψήφισμα του αυτόνομου Κουρδιστάν για ανεξαρτησία. Χτες, το ιρακινό κοινοβούλιο το καταδίκασε ως αντισυνταγματικό, «που απειλεί την ενότητα της χώρας». Η απόφαση πάρθηκε μετά την αποχώρηση όλων των Κούρδων βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ