Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις για κυανόκρανους στις ανατολικές περιοχές

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τη Δευτέρα το βράδυ - μετά από πρωτοβουλία του Βερολίνου - η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζήτησαν για την εγκατάσταση κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών στην Ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό, τις εθνικιστικές δυνάμεις και τις δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων ψευδεπίγραφα Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, η Μέρκελ «καταρχήν χαιρετίζει την πρόταση Πούτιν», επισημαίνοντας όμως ότι «θα πρέπει να γίνουν αλλαγές», δηλαδή «η εγκατάσταση των κυανόκρανων δεν πρέπει να περιορίζεται στη λεγόμενη γραμμή επαφής της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτόνομων περιοχών».

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου σημειώνεται ότι «ο Ρώσος ηγέτης, απαντώντας στις προτάσεις της Αγκ. Μέρκελ, εξέφρασε την ετοιμότητα να συμπληρώσει τα καθήκοντα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών», ώστε να «παρέχουν προστασία στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και σε άλλα μέρη που επισκέπτονται, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ». Επίσης, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο, δηλώθηκε με έμφαση καμία ανοχή στις παραβιάσεις της σχολικής εκεχειρίας, η οποία υποστηρίζεται και από το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας».

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει εκπαιδευτικό νόμο, που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο, ότι «παραβιάζει τα δικαιώματα εκατομμυρίων ρωσόφωνων πολιτών στην Ουκρανία και επιβάλλει τη μονοεθνική γλώσσα σε ένα πολυεθνικό κράτος».

Κόντρα με τον Σαακασβίλι

Επίσης, «πονοκέφαλο» προκαλεί στην ουκρανική κυβέρνηση η επιστροφή στη χώρα του Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην συμμάχου του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, που στη συνέχεια συγκρούστηκαν. Πρόκειται για τον γνωστό αμερικανοθρεμμένο αστό πολιτικό, πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας (2004 - 2013), που είχε διαφύγει από τη χώρα του διωκόμενος για σκάνδαλα διαφθοράς και κατάχρηση δημόσιου χρήματος και τον οποίο ο μεγαλοβιομήχανος Ποροσένκο είχε διορίσει κυβερνήτη της Οδησσού, δίνοντάς του και την ουκρανική υπηκοότητα το Μάη του 2015, αλλά στη συνέχεια του την αφαίρεσε.

Ο Γεωργιανός, που υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε τη ...διαφθορά στην Ουκρανία, μετά την παραίτησή του από τη διοίκηση της Οδησσού, προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος «Κίνημα Νέων Δυνάμεων» και έφυγε για τις ΗΠΑ. Τώρα ο Σαακασβίλι διώκεται για παράνομη είσοδο στην Ουκρανία, καθώς και όσοι τον βοήθησαν, αφού έγινε επίθεση σε συνοριακό φυλάκιο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 Ουκρανών αστυνομικών και 5 συνοριακών φρουρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το άλλο γνωστό «φιντάνι» της αστικής πολιτικής, η Γιούλια Τιμοσένκο (γνωστή και ως «βασίλισσα του αερίου», που πρωτοστάτησε στην καταλήστευση του τομέα του φυσικού αερίου στην Ουκρανία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ), που από το 2016 τα «έχει σπάσει» επίσης με τον Ποροσένκο, βγήκε να υποστηρίξει τον Σαακασβίλι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολεμικές προετοιμασίες και καταγγελίες για σχεδιαζόμενες «προβοκάτσιες» (2018-12-04 00:00:00.0)
Επισκέψεις υψηλόβαθμων ιμπεριαλιστικών εκπροσώπων (2017-07-11 00:00:00.0)
Η αντιδραστική κυβέρνηση «εκθειάζει» το αιματοκύλισμα (2015-08-25 00:00:00.0)
Περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης (2015-05-22 00:00:00.0)
Προσωρινή κατάπαυση πυρός στο Ντεμπάλτσεβε (2015-02-07 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί αλλά και οι διπλωματικές επαφές (2014-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ