Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Φουντώνουν τα παζάρια με απόφαση νέων κυρώσεων για Β. Κορέα

Δυναμώνουν οι διεργασίες για μια πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για την Κορεατική Χερσόνησο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την επιβολή νέων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, ωστόσο στη συνεδρίαση (απόγευμα της Δευτέρας τοπική ώρα Νέας Υόρκης) αποτυπώθηκαν και οι σημαντικές αντιθέσεις και οι έντονες διεργασίες που κλιμακώνονται μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, καθώς φουντώνουν οι ανταγωνισμοί σε Ασία - Ειρηνικό, ειδικά ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.

Μετά και από τις τελευταίες βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, το ΣΑ αποφάσισε απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων υφαντουργίας από τη χώρα, αλλά και περιορισμούς στην έκδοση αδειών εργασίας για Βορειοκορεάτες, με το σκεπτικό ότι έτσι θα μπει φρένο σε πηγές ξένου συναλλάγματος. Σε ισχύ παραμένουν περιορισμοί για τον εφοδιασμό της χώρας σε αέριο και πετρέλαιο, ωστόσο οι προτάσεις που οι ΗΠΑ είχαν κάνει αρχικά, τροποποιήθηκαν. Η απόφαση καλεί και σε «περαιτέρω εργασία για μείωση των εντάσεων ώστε να υπάρξει πρόοδος στην προοπτική μιας συνολικής διευθέτησης» του θέματος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν κατατέθηκαν τελικά και προτάσεις για μέτρα σε βάρος του ηγέτη της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Από την άλλη μεριά, Ρωσία και Κίνα επανέφεραν την πρότασή τους για επανέναρξη του διαλόγου με ταυτόχρονη διακοπή των δοκιμών της Πιονγιάνγκ αλλά και των στρατιωτικών ασκήσεων Ουάσιγκτον - Σεούλ, ωστόσο αυτή δεν περιλήφθηκε στην τελική απόφαση.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΣΑ, Νίκι Χάλεϊ, έκανε λόγο για τις «ισχυρότερες από ποτέ κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα», προσθέτοντας ότι «αυτά τα βήματα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο αν όλα τα κράτη τις εφαρμόσουν ολοκληρωμένα και αποφασιστικά». Για να δείξει την ετοιμότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να προωθήσει τα σχέδιά του με κάθε τρόπο, επικαλέστηκε μάλιστα και την εμπειρία από τα όσα ακολούθησαν την 11η Σεπτέμβρη του 2001, αναφέροντας ότι «ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το μάθημα που πρέπει να πάρουν όσοι έχουν σατανικές προθέσεις». Η Χάλεϊ υποστήριξε ακόμα ότι «το καθεστώς της Βόρειας Κορέας δεν έχει διαβεί ακόμα το σημείο μη επιστροφής. Αν συμφωνήσει να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, μπορεί να ανακτήσει το μέλλον της», ενώ όλο νόημα σημείωσε ότι η νέα απόφαση του ΣΑ δεν θα προέκυπτε χωρίς «την ισχυρή σχέση» μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ.

Από τη δική του μεριά, ο Κινέζος πρέσβης Λιου Τζιεγί επισήμανε ότι η νέα απόφαση του ΣΑ αφορά και την προώθηση μιας ειρηνικής διευθέτησης μέσω διπλωματικών και πολιτικών μέσων, με στόχο την επανέναρξη των 6μερών συνομιλιών (Βόρεια και Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία) που σταμάτησαν την προηγούμενη δεκαετία. Η κινεζική πλευρά δεν παραλείπει να σημειώνει την αντίθεσή της στην ανάπτυξη της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» «Terminal High Altitude Area Defense» (THAAD).

Από τη μεριά του, ο πρέσβης της Ρωσίας Βασίλι Νεμπέζνια είπε ότι η Μόσχα ναι μεν υπερψήφισε την απόφαση, αλλά δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη με την προσέγγιση του ΣΑ. Εντόπισε - σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες» - την «απροθυμία» των ΗΠΑ να δεσμευτούν ότι δεν θα επιδιώξουν αλλαγή καθεστώτος ή πόλεμο στη Βόρεια Κορέα.

Ο πρέσβης της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ έκανε λόγο για «σημαντικό έπαθλο από τη διατήρηση της ενότητας του ΣΑ», ενώ ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ντελάτρ είπε ότι «η σταθερότητά μας σήμερα είναι το καλύτερο εργαλείο για την πολιτική λύση αύριο».

Επίσης, η Αίγυπτος ανακοίνωσε τη διακοπή των στρατιωτικών σχέσεων με τη Β. Κορέα, κάτι που είχε οδηγήσει σε αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας τον ΗΠΑ προς την Αίγυπτο. Ακόμα, το Περού ανακοίνωσε την απόφαση απέλασης εντός 5 ημερών του Βορειοκορεάτη πρέσβη, με το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβαίνει η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο (2023-07-26 00:00:00.0)
Υψώνονται οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και Ρωσίας (2022-10-07 00:00:00.0)
Κάλεσμα για «ενοποίηση» της Χερσονήσου (2018-01-26 00:00:00.0)
Διευρυμένες Ρωσοκινεζικές ασκήσεις (2017-09-14 00:00:00.0)
Προς αναμονή ψηφοφορίας για τις κυρώσεις (2006-10-14 00:00:00.0)
Διπλωματικές ζυμώσεις ενόψει των συνομιλιών του Πεκίνου (2003-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ