Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις των μαρτύρων

Με τον καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας Μιχαήλ Σπουρδαλάκη, που έχει μελετήσει τη δομή και τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για «κόμμα» και «δομή στρατιωτικού τύπου», σημειώνοντας πως το κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι «η άσκηση βίας για πολιτικούς σκοπούς». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι την προεκλογική περίοδο «υπήρχε απόλυτη ιεραρχική δομή, στολές όμοιες, σε διάφορες εκδηλώσεις». Από την προσωπική του εμπειρία που παρατήρησε σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στη Β. Σοφίας στην Αθήνα, κατέθεσε: «Αποτυπωνόταν απολύτως το "κόμμα πολιτοφυλακή" και αυτό εμπίπτει στον ιδεότυπο της στρατιωτικής δομής». Για την ιεραρχία και τη δομή, ανέφερε πως φαίνονται από «τον τρόπο που απευθύνονται ο ένας στον άλλο. Θυμάμαι όταν εισήλθαν στη Βουλή με αναφορές που θύμιζαν στρατιωτική δομή». Απαντώντας σχετικά κατέθεσε ότι «με το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας ή το φασιστικό κόμμα του Μουσολίνι υπάρχει ιδεολογική ταύτιση και τηρουμένων των αναλογιών, έχουμε απολύτως όμοια δομή και ιδεολογία».

«Χτες το βράδυ (σ.σ. προχτές) παρακολουθούσα το Κοινοβούλιο. Ο εκπρόσωπος του κόμματος μίλησε με αυτούς τους τόνους: "Θα τους πατάξουμε, θα τους λιώσουμε, τους προδότες" κ.λπ. Αυτό συνάδει με το κόμμα της πολιτοφυλακής που έχει το στοιχείο της βίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στους οικονομικούς πόρους της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι το 2013 είχε την αίσθηση πως «η πολυσχιδής δραστηριότητα του κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο με τα έσοδα των υποτιθέμενων μελών, είτε με των βουλευτών. Δηλαδή γραφεία, παρουσιάσεις, εφημερίδα. Η εντύπωσή μου είναι ότι η δραστηριότητα του συγκεκριμένου κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και χωρίς κρατική χρηματοδότηση μέχρι τότε. Αρα, κάποιος θα έπρεπε να δει και αυτήν τη διάσταση»...

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής και επιστημονικού της συνεργάτη και δικηγόρου Ηλία Σταύρου, που για πολλοστή φορά κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι ο εθνικοσοσιαλισμός: «Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι το κίνητρο των ενεργειών της Χρυσής Αυγής (...) Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας κάποιος που να μην είναι εθνικοσοσιαλιστής», τόνισε. Επανέλαβε επίσης ο μάρτυρας, σχετικά με την εύκολη προμήθεια όπλων και την επαφή της Χρυσής Αυγής με τον υπόκοσμο, ότι χωρίς να έχει άδεια οπλοφορίας, ζήτησε από το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Σαχινίδη να προμηθευτεί ένα όπλο κι εκείνος τον παρέπεμψε σε συγκεκριμένο άνθρωπο για να το βρει. «Και ο άνθρωπος που μπορεί να προμηθεύσει όπλο παράνομα, είναι άνθρωπος του υποκόσμου. Τι άλλο να σας πω;», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ