Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Προς ανάπτυξη της «στρατηγικής συνεργασίας» για το κεφάλαιο

Το «όραμα» της ντόπιας αστικής τάξης να γίνει η χώρα «πύλη» εισόδου προς την ΕΕ και για τις κινεζικές επενδύσεις και προϊόντα, ως κομμάτι της προσπάθειας καπιταλιστικής ανάκαμψης και γεωστρατηγικής της αναβάθμισης, αναδείχθηκε χτες στο πρώτο μέρος της 12η Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Κίνας που έγινε στο ΥΠΕΞ (το δεύτερο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί αρχές του 2018 στην Κίνα), 5 χρόνια μετά την προηγούμενη Σύνοδο, το Νοέμβρη του 2012.

«Οι σχέσεις της Ελλάδος και της Κίνας (...) είναι άριστες τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για την περαιτέρω στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς», είπε εισαγωγικά ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως «θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας», καθώς «και η Ελλάδα να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης», αλλά και ότι η κυβέρνηση στηρίζει το κινεζικό σχέδιο για τον «Δρόμο του Μεταξιού» και θα αποτελέσει κύρια πύλη εισόδου των προϊόντων της Κίνας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εκτίμησε, εξάλλου, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, οι συγκοινωνίες, οι οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, η Ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά δίκτυα, η ναυτιλία, ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος και ο Τουρισμός.

Για την εξειδίκευση της συνεργασίας και την προώθηση του εμπορίου, ενόψει και της δεύτερης φάσης της 12ης Συνόδου στην Κίνα, αποφασίστηκε η σύσταση και λειτουργία τριών επιτροπών με εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες, στους τομείς των επενδύσεων, των ναυτιλιακών προϊόντων και των αγροτικών προϊόντων.

Από ελληνικής πλευράς, στη ΜΔΕ συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Κόκκαλης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας ήταν η Γκάο Γιαν, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ