Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφημίζει την «υπεραπόδοση» στο αντιλαϊκό της έργο

Με αναφορές στον «κοινό εθνικό στόχο» της «παραγωγικής ανασυγκρότησης», δηλαδή της στρατηγικής για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου και με «τεκμήρια» για το κυβερνητικό έργο την επιτυχή φοροαφαίμαξη των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, που οδήγησε στην «υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων», έντυσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος το «αφήγημα» της εξόδου από τα μνημόνια τον επόμενο Αύγουστο. Μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες, επιχείρησε να συντηρήσει κάλπικες προσδοκίες, λέγοντας ότι η λεηλασία του εργατικού εισοδήματος ίσως δώσει τη δυνατότητα να αποδοθεί ένα ποσοστό της «υπεραπόδοσης» σε εκείνους «που το έχουν ανάγκη». Η αναφορά του αυτή, σε πιθανό «έκτακτο βοήθημα», αποτελεί άλλη μια πρόκληση για το λαό που έχει γονατίσει η κυβέρνηση με την πολιτική της, μοιράζοντας (ίσως) ξεροκόμματο στους πιο εξαθλιωμένους που δημιούργησε.

Την ίδια στιγμή βέβαια δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να ολοκληρωθεί τάχιστα η τρίτη αξιολόγηση», που φέρνει στο τραπέζι την εφαρμογή των αποφασισμένων αντεργατικών μέτρων, αλλά και τη συζήτηση για τη λήψη νέων το επόμενο διάστημα.

Ξεκίνησε το τρίτο περιφερειακό συνέδριο

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες στο Ηράκλειο Κρήτης το τρίτο «Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση», όπου σήμερα θα μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αύριο θα βρεθεί στα Χανιά για το φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ».

Στη χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «θεμελίωσης της μεταμνημονιακής Ελλάδας, σε νέες βάσεις που θα ενσωματώνουν τα μαθήματα από την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης». Στο πλαίσιο αυτό και για να αθωώσει το σύστημα, έριξε το φταίξιμο της κρίσης στο «παραγωγικό υπόδειγμα», στο «κρατικοδίαιτο» και «πελατειακό σύστημα εξουσίας», βαφτίζοντας όλα αυτά «παρασιτικό καπιταλισμό», ώστε να στείλει το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξει «καλός καπιταλισμός» με δίκαιη ανάπτυξη. Διερωτώμενος ποιος τομέας της οικονομίας θα μπορούσε να παίξει το ρόλο «ατμομηχανής» της ανάπτυξης, ανέφερε τον Τουρισμό αλλά σε διασύνδεση με την αγροτική και τη μεταποιητική παραγωγή, που όπως είπε είναι πολύ αδύναμη.

Μίλησε τέλος για την ανάγκη ενίσχυσης των δομών «κοινωνικής οικονομίας», των εγχειρημάτων δηλαδή που αξιοποιούνται από την ΕΕ και τα αστικά κράτη για να ξεφορτώνονται από την υποχρέωση παροχής δωρεάν κρατικών υπηρεσιών πρόνοιας κ.λπ., αλλά και για να ανακυκλώνουν την ανεργία, να εξουδετερώνουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των ανέργων βαφτίζοντάς τους στελέχη της «Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα «συνεργατικά σχήματα» είναι η λύση για να μην καταστρέφονται οι μικροί παραγωγοί, την ίδια στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ ξεκληρίζει τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, αφού αυτό αποτελεί την προϋπόθεση για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

«Εξειδικεύοντας» το κάλπικο «αφήγημα» της κυβέρνησης για την καπιταλιστική ανάπτυξη, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, στην ομιλία του στο συνέδριο, ανέφερε ότι «το πολιτικό πρόταγμα είναι να αποτελέσει η Υγεία κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας».

Την ώρα που η κυβέρνηση βαθαίνει την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, την πολιτική παραπέρα μείωσης του «κόστους» για το κεφάλαιο και το κράτος του, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της, ο υπουργός επιδόθηκε στη γνωστή επιχείρηση παρουσίασης «εικονικής πραγματικότητας», ισχυριζόμενος ότι «υλοποιούμε εδώ και 2 χρόνια ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο στο χώρο της Υγείας».

Απευθυνόμενος προς το κεφάλαιο, εξάλλου, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η Υγεία, όμως, είναι και ένα πεδίο αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και προοπτικών», εστιάζοντας σε πεδία που «μυρίζουν» κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως ο «ιατρικός τουρισμός», η συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση σε θέματα Υγείας, που «αναβαθμίζουν το τουριστικό μας "προϊόν"», καθώς και «η συμβολή του φαρμάκου (παραγωγή γενοσήμων, επεξεργασία φαρμακευτικών φυτών και φαρμακευτικής κάνναβης) στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Κομπάζει για την «βρώμικη δουλειά»

«Οδηγούμε με ασφάλεια τη χώρα στην έξοδο από την κρίση», είναι ο τίτλος του χτεσινού πρωθυπουργικού μηνύματος ανήμερα της «επετείου» από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Κάνει λόγο για τη «σκληρή διαπραγμάτευση και τον επώδυνο συμβιβασμό» και υποστηρίζει ότι «για πρώτη φορά έγινε σεβαστό το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει πριν αποφασίσει». Με άλλα λόγια ο Αλ. Τσίπρας κομπάζει για την ικανότητα της κυβέρνησής του να βγάζει τη «βρώμικη δουλειά» για το κεφάλαιο. Στο μήνυμά του κάνει λόγο για «δύσκολες αποφάσεις» που χρειάστηκε να πάρει η κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια και καλεί, ως συνήθως, τα λαϊκά στρώματα να κάνουν «υπομονή» αναμένοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη «στεριά» που «είναι κοντά μας...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δέσμη προτάσεων για τη διαιώνιση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου (2022-03-24 00:00:00.0)
Ανακύκλωση της φτώχειας και της κοροϊδίας στο λαό (2017-11-01 00:00:00.0)
Ανθρωποκεντρική προσέγγιση (2017-04-28 00:00:00.0)
Κρατική στήριξη στη γραμμή της ανταγωνιστικότητας (2015-10-21 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ στις 6 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους (2014-08-26 00:00:00.0)
Ενας χρόνος αναμονή... (1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ