Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τον απολογισμό δράσης της ΚΕ, τα συμπεράσματα από τη δράση του Κόμματος, τις κατευθύνσεις και τον προγραμματισμό δουλιάς το επόμενο διάστημα

H KE του ΚΚΕ πραγματοποίησε στις 15 Σεπτέμβρη 2001 συνεδρίαση με θέμα την εκτίμηση του απολογισμού δουλιάς της μετά το 16ο Συνέδριο, χάραξε κατευθύνσεις και γενικότερο προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα.

Γενική εκτίμηση για τη δράση του Κόμματος

Η ΚΕ εκτιμά ότι το ΚΚΕ βρέθηκε σε ικανοποιητική ετοιμότητα παρέμβασης στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, χάραξε σε γενικές γραμμές σωστή τακτική. Ανέπτυξε πρωτοβουλίες που συνέβαλαν στην άνοδο των αγώνων για την κοινωνική ασφάλιση, που αποτέλεσαν τις κορυφαίες κινητοποιήσεις για οικονομικο-κοινωνικά προβλήματα της 10ετίας 1991-2001. Εδειξε ικανότητα παρέμβασης στους διεθνείς συντονισμένους αντιιμπεριαλιστικούς, κοινωνικούς αγώνες, όπως έγινε στη Γένοβα. Αργά και βασανιστικά κατακτάμε μεγαλύτερη ωριμότητα συνδυασμού τακτικής και στρατηγικής, ικανότητα δράσης σε πολλά μέτωπα, ταυτόχρονα και μεγαλύτερη ετοιμότητα. Δημιουργούνται προϋποθέσεις να επιτύχουμε χειροπιαστά πολιτικά και οργανωτικά αποτελέσματα σε κρίσιμους και ουσιαστικούς τομείς, που κρίνουν την πορεία ισχυροποίησης του Κόμματος.

Απαιτείται ουσιαστική βελτίωση στην εκλα?κευση των θέσεών μας, αλλά και τολμηρή διεύρυνση του κύκλου των εργαζομένων με τους οποίους συζητάμε τις θέσεις του Κόμματος, μελετάμε τις απόψεις και προτάσεις τους. Πιο συστηματική πολιτική δραστηριότητα παράλληλα με τη δράση μας στο μαζικό κίνημα. Μεγάλο μέρος των επεξεργασιών που έχουμε κάνει δεν έχουν συζητηθεί ολοκληρωμένα μέσα στο Κόμμα και ευρύτερα, ώστε και να εμπλουτιστούν και να γίνει υπόθεση όλων η εκλα?κευσή τους. Υστερούμε στην αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», αλλά και της ΚΟΜΕΠ, άλλων εκδόσεων που προσφέρουν γνώσεις και πείρα με βάση τις σημερινές εξελίξεις στην οικονομία, γενικότερα στην κοινωνία και στο λαϊκό κίνημα. Η ΚΕ πρέπει να επιμείνει με μεγαλύτερη σταθερότητα στην πιο ζωντανή και δημιουργική καθοδήγηση των οργανώσεων και των αντίστοιχων τομέων δουλιάς, στο πνεύμα των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου, της εισήγησης της απερχόμενης ΚΕ, η οποία φώτισε πιο ολοκληρωμένα ζητήματα της καθοδηγητικής δουλιάς, της εσωκομματικής ζωής, σχετικά με τους δεσμούς του Κόμματος με την εργατική τάξη, τη νεολαία. Παραμένει βασικό καθήκον να βοηθηθούν οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης να αποκτήσουν μεγαλύτερη ικανότητα στην εκλα?κευση της πολιτικής μας πρότασης για το Μέτωπο, για την προοπτική της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.


Από τα πιο αδύνατα σημεία του απολογισμού μας είναι η σοβαρή καθυστέρηση που σημειώνεται στη βοήθεια προς την ΚΝΕ, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται για το Συνέδριό της, που οξύνονται γενικότερα τα προβλήματα της νεολαίας.

Η πείρα από τη δράση του Κόμματος στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες

1. Καταφέραμε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό να επεξεργαστούμε τις θέσεις μας για την κοινωνική πολιτική, διατυπώσαμε στόχους και αιτήματα που μπορούν να κινητοποιήσουν και να ενώσουν στη δράση σήμερα τις εργατικές, τις λαϊκές μάζες. Αιτήματα που δεν περιορίζονται στη διατήρηση των λεγόμενων κεκτημένων, αλλά προβάλλουν απαιτητικά και τις σύγχρονες ανάγκες σε συνδυασμό με την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, των ελληνικών και διεθνικών επιχειρηματικών ομίλων. Δίνουν προοπτική, καθώς καλλιεργούν το έδαφος για ανάπτυξη της πολιτικής συνείδησης υπέρ αλλαγών στο επίπεδο της εξουσίας.

Η παρέμβασή μας σε συνδυασμό με τη σημαντική δράση των συσπειρωμένων ταξικών δυνάμεων άσκησε επιρροή και πίεση στις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Είχε μια ορισμένη αντανάκλαση και στα ηγετικά όργανα που έχουν κύρια γραμμή τη συναίνεση με την κυρίαρχη πολιτική, έστω και αν συνέχισαν και συνεχίζουν μεθοδευμένα ως σήμερα την προσπάθεια πυρόσβεσης των αγώνων, την παθητικοποίηση. Καταφέραμε, χωρίς να σημαίνει ότι δε σημειώθηκαν λάθη και αδυναμίες, να συνδέσουμε το σημαντικό αυτό πρόβλημα που συγκινεί ευρείες λαϊκές μάζες με τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Βρεθήκαμε σε κοινή δράση με ευρύτερες εργατικές μάζες, συμβάλλαμε να ανοίξει πιο καθαρά το θέμα της ταξικής ενότητας, σε απάντηση στην επιχείρηση «ενότητα στη βάση της συναίνεσης».


Φάνηκε, όμως, ακόμα πιο ανάγλυφα, η δυσκολία να δουλεύουμε, στο ύψος των απαιτήσεων, με βάση τη στρατηγική του Κόμματος. Με καθυστέρηση και όχι σε όλη την κλίμακα της δουλιάς μας προβλήθηκαν θέσεις και στόχοι που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες. Κάτω από την πίεση των προβλημάτων που δημιουργούν οι ιδιωτικοποιήσεις, παρατηρείται το φαινόμενο να μην προβάλλεται σωστά και ολοκληρωμένα η θέση μας για την παραμονή στον κρατικό τομέα, πράγμα που μπορεί να ερμηνευτεί ως υπεράσπιση του κρατικού καπιταλιστικού τομέα, ως εξιδανίκευση της πολιτικής των κρατικοποιήσεων, όπως πραγματοποιήθηκαν και λειτούργησαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ή στις άλλες καπιταλιστικές χώρες. Η πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων, η προβολή των αιτημάτων για δημόσιο χαρακτήρα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και τομέων κοινωνικών υπηρεσιών, μπορεί και πρέπει να γίνεται μέσα από συγκεκριμένα αιτήματα και μέτωπα πάλης, που συσπειρώνουν ευρύτερες λαϊκές μάζες και ταυτόχρονα βοηθούν στην κατανόηση της αναγκαιότητας του Μετώπου και της πάλης για λαϊκή οικονομία. Θα τα καταφέρουμε καλύτερα σ' αυτή την κατεύθυνση αν δώσουμε περισσότερο βάρος ως ΚΕ, αλλά και οι ΚΟ στην πληρέστερη επεξεργασία των θέσεών μας, με βάση τις εξελίξεις, κατά τομέα και κλάδο οικονομίας.


2. Θετική είναι η πείρα από τη δράση μας και τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν κατά του τρομονόμου, γενικότερα για τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Το ΚΚΕ πάλεψε και θα παλέψει πιο έντονα, ώστε να διαμορφωθεί πιο πλατιά και αγωνιστική συσπείρωση κατά της περιστολής και κατάργησης των όποιων ελευθεριών στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση είχαν κατακτηθεί. Να δημιουργηθούν άμεσα προϋποθέσεις ώστε οι αντιδραστικοί κατασταλτικοί νόμοι να καταργηθούν στην πράξη. Το θέμα είναι να αναπτυχθεί αγωνιστική, θαρραλέα στάση απέναντι στους μηχανισμούς βίας. Να αναδειχτούν αιτήματα και αντιλήψεις που προβάλλουν τα πραγματικά δικαιώματα και ελευθερίες που πρέπει να διεκδικήσει ο λαός στο πλαίσιο ριζικών πολιτικών αλλαγών. Να μη μείνει, δηλαδή, ένα κίνημα γενικών και αφηρημένων αξιών που το σύστημα εύκολα μπορεί να ενσωματώνει με τη μέθοδο του καρότου και του μαστιγίου.

Θεωρούμε ότι έπρεπε να συμβάλλουμε πολύ περισσότερο, ώστε το μείζον αυτό πρόβλημα να διαπεράσει την καθημερινή δράση της εργατικής τάξης, των οργανώσεων των εργαζομένων, καθώς η κρατική επίθεση σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο γίνεται όλο και πιο ωμή. Νομιμοποιείται μέσα από αποφάσεις της ΕΕ, με χαρακτηριστική έκφραση την καταστολή στη Γένοβα, ύστερα από στενή συνεργασία όλων των κυβερνήσεων των κρατών - μελών. Μετά τα τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ θα επεξεργαστούν ακόμα πιο πολύ την καταστολή. Θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη.

3. Εκτιμούμε ότι ήταν σημαντική η συμβολή μας, προκειμένου να μπουν οι βάσεις για να ξεκινήσει και να στεριώσει ευρύτερη συσπείρωση δράσης για προβλήματα της αγροτιάς, σε μια περίοδο που η αγροτική πολιτική της ΕΕ προωθείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και προκαλεί αντιδράσεις. Το ΠΑΣΟΚ με τη γνωστή λογική των παροχών -«ψίχουλα» καλλιεργεί αυταπάτες για καλύτερες μέρες, ενώ η ΝΔ δίνει ιδιαίτερο βάρος στο δημαγωγικό προσεταιρισμό της διαμαρτυρίας.

4. Θετική παραμένει η πείρα μας στον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των επεμβάσεων στην περιοχή. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, εμπλουτίζουμε τις θέσεις μας, είναι σταθερό σημείο αναφοράς μας η κατάσταση στα Βαλκάνια. Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα κρίνεται το κάθε κόμμα. Οι θέσεις μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αναγνωρίζονται ευρύτερα από τις λαϊκές μάζες. Δεν καταφέραμε να δράσουμε πιο έντονα για το Παλαιστινιακό, να συμβάλλουμε στην ευρύτερη αλληλεγγύη προς το λαό που δέχεται άμεσα και καταλυτικά τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η ανάπτυξη αλληλεγγύης στους αγωνιστές και γενικότερα στο λαό της Τουρκίας που υποφέρει, πρέπει και μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο ταξικός χαρακτήρας των διεθνών σχέσεων, παραμένει ακόμα θολός στη συνείδηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Ενα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού συνειδητοποιεί αυτό που είναι αλήθεια, ότι κάθε βήμα προς τα εμπρός, που αμφισβητεί ακόμα και πλευρές της σημερινής κατάστασης, θα συνοδεύεται από την ενωμένη -παρά τους ανταγωνισμούς και διαφωνίες- αντεπίθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των μηχανισμών τους, που είναι εδραιωμένοι στο εσωτερικό της χώρας. Αυτός ο παράγοντας δυσκολεύει την πιο μαχητική και μαζική αντίδραση. Επομένως πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σοβαρά υπόψη το σύνολο των παραγόντων που επιδρούν προωθητικά, αλλά και ταυτόχρονα προκαλούν αναστολές και αρνητικές αντεπιδράσεις στη συμπεριφορά του λαού στην πράξη. Ο ελληνικός λαός, οι πιο πρωτοποριακές αγωνιστικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν το μήνυμα ότι ο ιμπεριαλισμός στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Θα δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις αν το κίνημα κατά του ιμπεριαλισμού διαπεράσει πιο ουσιαστικά τον αγώνα της εργατικής τάξης, της νεολαίας, τις συμμαχίες τους με τα άλλα κοινωνικά στρώματα. Μέσα από την πείρα του ο λαός να κατακτά μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και μαχητικότητα, πνεύμα αυτοθυσίας. Αλλωστε τα προβλήματα της εσωτερικής πολιτικής που βιώνουν οι εργαζόμενοι έχουν άμεση και κατ' ευθείαν σχέση με την εξωτερική πολιτική που ασκεί η χώρα στην περιοχή και γενικότερα.

5. Αναπτύξαμε δράση και είχαμε πολιτική παρέμβαση για την καταπολέμηση του δηλητηρίου του εθνικισμού και του ρατσισμού που καλλιεργείται στη χώρα μας, σε όλη τη Βαλκανική. Εκτιμάται ότι σωστά σταθήκαμε στο πρόβλημα που δημιουργείται με την όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ηγεσίας της Εκκλησίας, με αφορμή τις ταυτότητες.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ότι ο εθνικισμός και ο ρατσισμός έχουν μειωθεί στη χώρα μας, σε σχέση με την περίοδο που γίνονταν τα συλλαλητήρια, με αφορμή τι όνομα θα πάρει η ΠΓΔΜ, επειδή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ εμφανίζονται με κάποιες διαφορετικές σε αποχρώσεις θέσεις, όπως είναι το όνομα της γειτονικής χώρας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κλπ. Η «φιλοσοφία» τους είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Ερχεται μάλιστα να συγκαλύψει τη συμμετοχή της χώρας στις στρατιωτικές επεμβάσεις και στα σύμφωνα για τη λεγόμενη σταθερότητα στην περιοχή. Η προπαγάνδα τους αγνοεί θεληματικά το γεγονός ότι ο ιμπεριαλισμός δεν μπορεί να κάνει δίχως την υποκίνηση εθνικιστικών αντιθέσεων, ρατσιστικών προκαταλήψεων, δίχως την υποκίνηση του θρησκευτικού φανατισμού, της θρησκοληψίας. Η αστική και μικροαστική προπαγάνδα, μέσα από την πολιτική «της συνεργασίας των λαών», καθαρά και απερίφραστα προβάλλουν τη συνεργασία του κεφαλαίου στην ταξική εκμετάλλευση, στην καταπίεση χωρών και περιοχών. Δίνουν προτεραιότητα στην εξάπλωση του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, ώστε να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής αντίστασης, της αντίστασης στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Δεν είναι επίσης παράξενο που αναπτύσσεται ανοιχτά η επιχειρηματολογία ότι η νομιμοποίηση των ξένων εργατών θα γλιτώσει τα ασφαλιστικά ταμεία ή θα λύσει τα προβλήματα της έλλειψης εργατικών χεριών σε ορισμένες κατώτερες και αποκαλούμενες «βρώμικες δουλιές». Η νομιμοποίηση, στις σημερινές συνθήκες, δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ισότητα μεταχείρισης.

Εμείς οφείλουμε με μεγαλύτερη επάρκεια να προβάλλουμε τις πολιτικές θέσεις για την εργατική ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, τον αντιιμπεριαλιστικό, τον προλεταριακό διεθνισμό,τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις συνεργασίας λαών και χωρών σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Να προβάλλουμε πιο ολοκληρωμένα την αντίληψή μας για τη διεθνή συνεργασία. Να πάρουμε υπόψη ότι η αντιπαράθεση που διεξάγεται ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τους εταίρους του από τη μια, και τη ΝΔ από την άλλη, συσκοτίζει το έδαφος, προκαλεί φανατισμούς και πλαστούς διαχωρισμούς, οδηγεί και με αυτόν τον τρόπο στην ενδυνάμωση εθνικιστικών και γενικότερα αναχρονιστικών αντιλήψεων.

Η απόδοση της ΚΕ

Η ΚΕ θεωρεί ότι στο διάστημα αυτό έγινε προσπάθεια απ' όλα τα μέλη της να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κινήματος. Η πραγματοποίηση των περισσότερων αποφάσεών μας έγινε ακριβώς γιατί όλα τα μέλη της ΚΕ σήκωσαν ένα ορισμένο βάρος. Ομως για την ΚΕ ως όργανο και για όλους μας ατομικά παραμένει ζητούμενο να αποκτήσουμε ικανότητα να συνδέουμε πιο ολοκληρωμένα και δημιουργικά - με βάση τις απαιτήσεις - την τακτική και τη στρατηγική μας στην πολιτική μας δράση, στο μαζικό κίνημα, στην πολιτική των συσπειρώσεων και συνεργασιών.

Ολα τα μέλη της ΚΕ να καταβάλλουν πιο συγκεκριμένη προσπάθεια, ώστε να μελετάται συλλογικά σε όλη την κλίμακα του Κόμματος η θετική πείρα, να σκύβουμε πιο σοβαρά στα λάθη ή τις ελλείψεις που σημειώνονται στη δράση μας, για συσπειρώσεις και συνεργασίες γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς στόχους. Να εξετάζουμε συνεχώς, με βάση τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα, πώς δουλεύουμε, για να κατανοηθεί η ανάγκη να επιτευχθούν βαθιές πολιτικές αλλαγές ως το επίπεδο της εξουσίας, για το ρόλο του Μετώπου.

Υπάρχουν περιθώρια που δεν έχουμε εξαντλήσει στην πιο έγκαιρη και μελετημένη παρακολούθηση των εξελίξεων, ώστε έγκαιρα να αναπροσαρμόζεται, εκεί που χρειάζεται, και να εμπλουτίζεται η δράση μας. Η διαπίστωση του 16ου Συνεδρίου ότι εξακολουθούμε να δουλεύουμε σε αρκετές περιπτώσεις με βάση αντιλήψεις και εμπειρίες που ταίριαζαν σε προηγούμενες φάσεις και περιόδους του αγώνα, διατηρεί και σήμερα την επικαιρότητα και τη σημασία της.

Προγραμματισμός δράσης

Ολο το Κόμμα πρέπει να προσανατολιστεί και ενεργοποιηθεί άμεσα, εύστοχα και αποτελεσματικά για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες συνέπειες που προκύπτουν από το τρομοκρατικό πλήγμα που δέχτηκαν οι ΗΠΑ στις 11/9/2001, με βάση τις εκτιμήσεις και κατευθύνσεις που περιέχονται στην ξεχωριστή ανακοίνωση που επεξεργάστηκε η ΚΕ. Να δοθεί άμεση απάντηση στον κίνδυνο του πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής, στα μέτρα καταστολής που θα παρθούν στο εσωτερικό της χώρας στο όνομα της πάλης κατά της τρομοκρατίας, από όσο γίνεται ευρύτερες δυνάμεις. Με τη μαζική πολιτική δράση της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Αποτελεί καθήκον προτεραιότητας το οποίο ταυτόχρονα συνδέεται αναπόφευκτα με τα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν το λαό, με τη συστηματική προσπάθεια να περισταλούν έως και να καταργηθούν συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες.

Τους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί η προσπάθεια για το προχώρημα έως και την ολοκλήρωση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν δρομολογηθεί. Χρειάζεται τα Τμήματα της ΚΕ, οι Οργανώσεις να παρακολουθούν και με δική τους ευθύνη τις εξελίξεις, το πώς εμφανίζονται οι συνέπειες, τα προβλήματα, τι χειρισμοί και ελιγμοί γίνονται. Σ' αυτή τη φάση η κυβέρνηση δίνει έμφαση στις συγχωνεύσεις - εξαγορές, στο όλο και μεγαλύτερο άνοιγμα του ελληνικού κεφαλαίου στις διεθνείς επιχειρηματικές δραστηριότητες, προκειμένου η άρχουσα τάξη, από καλύτερες θέσεις, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Να ενταχθεί ακόμα πιο ενεργητικά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στη μελέτη και παρακολούθηση των εξελίξεων, πώς χρησιμοποιούνται τα κοινοτικά ποσά και τα διάφορα επιμέρους προγράμματα, όπως π.χ. με τον παραπλανητικό τίτλο «πρόγραμμα νέων ευκαιριών για νέους επιχειρηματίες» ή για «νέες επιχειρηματικές μονάδες». Πρόκειται για προγράμματα που δεν αντιμετωπίζουν καν το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ δεν έχουν σχέση με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ΕΒΕ. Να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιλεκτικές παροχές, το σύστημα εξαγοράς και ρουσφετολογίας.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραπλανώνται από τις αντιδικίες εντός ΠΑΣΟΚ, από τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για «αλλαγή στο μείγμα της κοινωνικής πολιτικής» σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις. Να αντιμετωπίσουμε πιο ολοκληρωμένα την κοινωνική δημαγωγία της ΝΔ, αλλά και εκείνες τις αντιλήψεις «κεντροαριστερής φιλοσοφίας» που στηρίζονται στη λογική ότι χωρίς να αμφισβητείται η κυρίαρχη πολιτική υπάρχουν λύσεις εξανθρωπισμού της. Οτι μπορεί με τη «ρυθμιζόμενη μιζέρια» να «εξανθρωπιστεί» ο καπιταλισμός, να αποκτήσει η ΕΕ κοινωνικό πρόσωπο. Είναι διαφορετικό ζήτημα ο λαός να παλεύει να αποσπά ορισμένες κατακτήσεις που αμβλύνουν τη δεινή θέση του, αποτρέπουν τα χειρότερα ή και βελτιώνουν σχετικά τη ζωή του, και άλλο πράγμα να προβάλλεται ως εναλλακτική λύση ο εξανθρωπισμός των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η αυταπάτη περί της λεγόμενης πραγματικής σύγκλισης. Περιθώρια επιλεκτικής ρουσφετολογίας, εξαγοράς υπάρχουν, όπως και δυνατότητα να αμβλυνθούν προσωρινά και, βεβαίως, επιλεκτικά κάποια προβλήματα, για ορισμένα τμήματα και ομάδες του λαού. Η γενική γραμμή θα είναι ολομέτωπη επίθεση. Αυτό φαίνεται όχι μόνο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά και στη συζήτηση που γίνεται διεθνώς για την πορεία της ΕΕ, την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ. Για το ζήτημα της συγχρονισμένης ύφεσης που χτυπά και τα τρία κέντρα - ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία.

Χρειάζεται περισσότερο συλλογική παρακολούθηση της συζήτησης αυτής, ώστε να εκτιμήσουμε την κατάσταση, να είμαστε έτοιμοι για τυχόν αναπροσαρμογές που θα γίνουν, π.χ. σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, προκειμένου οι αγωνιστικές δυνάμεις να παρεμποδίσουν τη συσκότιση και τον αποπροσανατολισμό, να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την οργάνωση της συσπειρωμένης αντεπίθεσης.

Σημαντικό στοιχείο των εξελίξεων είναι αυτές που αφορούν τα Βαλκάνια. Ως Κόμμα, τόσο για την πορεία της κρίσης, όσο και του πολέμου, έχουμε κάνει κάποιες προβλέψεις. Βέβαιο είναι ότι θα οξυνθούν οι αντιθέσεις στην Ελλάδα, θα δυναμώσει η κρατική βία και καταστολή, ενώ πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σε πόλεμο. Σε τέτοιες συνθήκες τα λαϊκά προβλήματα θα γίνουν ακόμα οξύτερα. Με βάση τις εκτιμήσεις μας, δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθούμε σε μια πιο οξυμένη κατάσταση, σε σχέση με τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ιδιαίτερα αν έχουμε εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με βάση την απόφαση των ΗΠΑ για κήρυξη ενός είδους παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου. Και ενώ η ΕΕ, στην ίδια κατεύθυνση, ετοιμάζει νέα μέτρα καταστολής, καθώς εκτιμά ότι δεν της φτάνουν οι τρομονόμοι, η Σένγκεν, το Εσελον. Επομένως οφείλουμε να συμβάλλουμε στη σωστή προετοιμασία των εργαζομένων μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις.

Η ΚΕ, στη βάση αυτών των εκτιμήσεων και διαπιστώσεων είναι ανάγκη:

1 Με μεγαλύτερη σταθερότητα, επάρκεια και ικανότητα να βοηθήσει ώστε το Κόμμα να πετυχαίνει περισσότερα οργανωτικά και πολιτικά αποτελέσματα, αντίστοιχα με τη διαπιστωμένη άνοδο του κύρους και της επιρροής του. Να στρέψει, δηλαδή, την προσοχή της στη βελτίωση του υποκειμενικού παράγοντα, στη σωστή και δημιουργική σύνδεση τακτικής και στρατηγικής. Το καθήκον αυτό αποκτά επιτακτικό χαρακτήρα λόγω της απότομης όξυνσης των διεθνών εξελίξεων. Η πολύπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος έχει επίσης άμεση σχέση και με την ικανότητά του να απαντά στις ιδιαίτερες επιθέσεις, που θα δεχτεί αυτήν την περίοδο.

Αποτελέσματα είναι: Η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», η αύξηση στρατολογιών και η συγκρότηση νέων Κομματικών Οργανώσεων Βάσης, η αύξηση των θέσεών μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε όλα τα κινήματα, το στέριωμα και η διεύρυνση των συσπειρώσεων που υπάρχουν, όσο εξαρτάται από εμάς, σε τελευταία ανάλυση η πιο έντονη δράση για τη συγκρότηση του Μετώπου. Να συμβάλλουμε στον απεγκλωβισμό ριζοσπαστικών δυνάμεων και αγωνιστικών εφεδρειών, που σήμερα δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν εκείνο το βήμα που θα τους απομακρύνει από την οποιασδήποτε μορφής επιρροή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, γενικά της λογικής της συναίνεσης, της υποταγής. Οι εκλογικές μάχες που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια (τοπικές, εθνικές και ευρωεκλογές) πρέπει να δώσουν πρακτικά αποτελέσματα για το Κόμμα. Σε όλους τους δείκτες να διασφαλίσουμε ανοδική πορεία, ώστε να μιλάμε για άνοδο του καθοδηγητικού ρόλου του Κόμματος και της επίδρασής του στις εξελίξεις.

Με μεγαλύτερη ευθύνη να συγκεντρώσουμε την προσοχή στη δράση των οργάνων και των ΚΟΒ, να δουλεύουν σχεδιασμένα με συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Να έχουν σωστά ιεραρχημένο και κλιμακωμένο σχέδιο δράσης με μετρήσιμους πολιτικούς και οργανωτικούς δείκτες. Να συμβάλλουν στην ένταξη νέων δυνάμεων στον αγώνα, να δουλεύουν δημιουργώντας υποδομή για την παραπέρα δουλιά μας, με προοπτική. Στόχος μας είναι, πέρα από τη συνεχή προσπάθεια για την ανάπτυξη κεντρικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών της ΚΕ, να ξεπηδούν πρωτοβουλίες και δράσεις που διαμορφώνουν αγωνιστικές συνειδήσεις, ταξική αντίληψη και στάση, και από τα κάτω, κατά τομέα δράσης και κλάδο. Αυτές να αποτελούν παράγοντα πίεσης και τροφοδότη με τη σειρά τους γενικότερων κινητοποιήσεων.

Να δίνουμε πιο πρακτικά τη βοήθειά μας, ώστε να δυναμώσει η πολιτική συζήτηση στα όργανα και στις ΚΟΒ, ο πολιτικός προβληματισμός, αλλά και ο βαθύτερος ζωογόνος έλεγχος. Να δίνεται βάρος στο πώς δουλεύουμε, πώς θα λύσουμε ζητήματα. Δηλαδή να πολεμήσουμε την τυποποίηση στην καθοδηγητική δουλιά, στον τρόπο που συζητάμε στα όργανα και στις ΚΟΒ.

Να συμβάλλουμε στην προσαρμογή του περιεχομένου σε περιόδους ύφεσης, δηλαδή όταν δεν υπάρχουν γενικότερες κινητοποιήσεις ή ένα γενικότερο κλίμα αφύπνισης. Τότε ακριβώς η καθοδηγητική μας δουλιά πρέπει να δίνει βάρος στην εξαγωγή συμπερασμάτων, στην εμβάθυνση της πείρας, στην κατάκτηση αποκρυσταλλωμάτων, στη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους συνεργαζόμενους, προκειμένου να στεριώνει η κοινή μας δράση, να λύνονται προβλήματα και διαφορές που ανακύπτουν. Να προετοιμάζεται το έδαφος για τη νέα κλιμάκωση.

Η ΚΕ πρέπει να βοηθά στην πραγματοποίηση των προγραμμάτων που αφορούν συζητήσεις ιδεολογικών, θεωρητικών και πολιτικών θεμάτων στα όργανα και στις ΚΟΒ, στις Κομματικές Ομάδες. Προϋπόθεση για την άνοδο της αποτελεσματικότητας είναι να στηρίζεται σε γενικότερα εφόδια και ένα ενιαίο όσο γίνεται επίπεδο αφομοίωσης της πολιτικής μας, η πρακτική μας δράση. Από τα πιο επείγοντα ζητήματα είναι να οργανωθούν συζητήσεις για τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με το θέμα της οικονομίας.

2 Να πρωτοστατούμε ακόμα πιο μελετημένα και να παίρνουμε μέρος σε πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στο να διευρυνθεί και να ενδυναμωθεί η συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα, όπως: Η υπόθεση της ειρήνης, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, η κοινωνική ασφάλιση (συνταξιοδότηση, πρόνοια, υγεία), η παιδεία, η εισοδηματική πολιτική, που είναι και στην άμεση επικαιρότητα. Να συμβάλλουμε ώστε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στα άλλα κινήματα, να αναδειχτεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης, που να συνδυάζει τα εισοδηματικά, συνταξιοδοτικά αιτήματα με εκείνα της πρόνοιας και της υγείας, αιτήματα δηλαδή που παίρνουν υπόψη το κόστος ζωής και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Στον πυρήνα των επιτακτικών και σύγχρονων αναγκών ανήκουν και τα προβλήματα των νέων και των γυναικών, το θέμα της παιδείας, ό,τι δηλαδή αφορά την εργατική λαϊκή οικογένεια. Για να διευρυνθεί και να βαθύνει η πάλη πρέπει να έχει κύριο στόχο τις συνολικές αναδιαρθρώσεις, την ΟΝΕ, τις ιδιωτικοποιήσεις που μπαίνουν σε διαδικασία επιτάχυνσης. Το θέμα δεν είναι να προβάλλεται μια λίστα αιτημάτων που προστίθενται όλο και καινούρια και περισσότερα. Απέναντι στη στρατηγική των αναδιαρθρώσεων χρειάζεται οι εργαζόμενοι με την πείρα τους, αλλά και τις πρωτοβουλίες των πρωτοποριακών αγωνιστικών δυνάμεων να κατακτήσουν ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης με συγκεκριμένα αιτήματα και αιχμές, αλλά και με πολιτικό ιδεολογικό βάθος. Το ζητούμενο είναι η συσπείρωση και μαζικοποίηση, αλλά και η διαπαιδαγώγηση, στην προσπάθεια να ακυρώνονται στην πράξη οι περιορισμοί στην απεργία και τους αγώνες.

3 Το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη θα οργανωθεί με ευθύνη της ΚΕ μια δραστηριότητα συζήτησης και διαλόγου με τους ΕΒΕ, με βάση την πρότασή μας για τα προβλήματά τους, την προοπτική.

Θα αναπτύξουμε πρωτοβουλίες και δράση για τη διεύρυνση της συσπείρωσης και του αγώνα για τα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς.

Θα ανεβάσουμε τη δράση μας στα θέματα της παιδείας, της καταπολέμησης της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, για την ενεργότερη παρέμβαση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στο πεδίο αυτό.

Θα στηρίξουμε τη δράση της νεολαίας για τα μεγάλα αυτά προβλήματα σε μια περίοδο που οι εντεινόμενοι ταξικοί φραγμοί οδηγούν ένα μεγάλο μέρος μαθητών και φοιτητών να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

4 Θα αναπτύξουμε ιδιαίτερη δραστηριότητα σε όλα τα κινήματα για την πραγματική ενημέρωση του λαού για το ρόλο του ευρώ και τις συνέπειες που θα προκύψουν με την εφαρμογή του ενιαίου νομίσματος στην πράξη.

5 Μπροστά και στις εξελίξεις ύστερα από το τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια θα συνεχίσουμε και θα αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες συσπείρωσης αντιπολεμικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με κεντρικό ζήτημα τη μη συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικές ενέργειες, σε πάσης φύσεως ιμπεριαλιστικές επιλογές σε βάρος λαών.

6 Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε την παρέμβασή μας για την άνοδο του διεθνιστικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με βάση τη συζήτηση που άνοιξαν οι κινητοποιήσεις της Γένοβας. Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ενιαία οργάνωση των κινημάτων και των δραστηριοτήτων που κινούνται ενάντια στις αποφάσεις των διεθνών ή περιφερειακών καπιταλιστικών ενώσεων. Αυτό που μπορεί να επιτευχθεί είναι η συνεύρεση, η συνάντηση σε διεθνείς κινητοποιήσεις με τα συνθήματα που η κάθε οργάνωση ή κίνηση επιλέγει. Είναι αναγκαία και απαραίτητη η κριτική και η διαπάλη, με θέσεις και επιχειρήματα, σε θέματα στρατηγικής και προσανατολισμού μέσα στις γραμμές αυτού του κινήματος, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση..

7 Ξεκινάμε άμεσα την προετοιμασία της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ύστερα από τη δημοσίευση των θέσεών μας για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με τις θέσεις που ήδη δημοσιοποιήσαμε τον Ιούλη για το χαρακτήρα των εκλογών, των συνεργασιών και τους εκλογικούς στόχους του Κόμματος. Αυτό που έχει σημασία, είναι να κατανοηθεί ότι η μάχη των τοπικών εκλογών είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής μάχης που διεξάγεται στη χώρα μας. Οτι το Κόμμα μας θα δώσει τη μάχη αυτή από καλύτερες θέσεις, αν ανταποκριθεί στις ευθύνες του στον αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μάχη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για τα εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, που βρίσκονται σε συνεχή πορεία αμφισβήτησης.

8 Συνδυάζουμε τη δράση μας για την άνοδο των αγώνων, την προώθηση συσπειρώσεων με την έντονη πολιτική παρουσία του Κόμματος σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο με πολιτικές πρωτοβουλίες, συστηματική εκλα?κευση των θέσεών μας, με έντονη δράση προβολής και διαλόγου της πρότασης για το Μέτωπο και την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας. Να προβάλλονται από όλα τα στελέχη και τις κομματικές δυνάμεις όσο γίνεται πιο επεξεργασμένες οι βασικές θέσεις, πάνω στις οποίες πρέπει να κατευθύνεται η πολιτική συμμαχιών για το κτίσιμο του Μετώπου. Να αναπτύξουμε πλατύ πολιτικό διάλογο, ώστε να ξέρουν όσο γίνεται πιο πολλοί αγωνιστές, εργάτες, άνθρωποι της δουλιάς και του μόχθου τι εμείς λέμε, πώς το λέμε, τι κάνουμε. Η δράση μας πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένο σχεδιασμό με στόχο να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τα βέλη της κριτικής, της πολεμικής μας είναι στραμμένα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με στόχο τον απεγκλωβισμό μαζών υπέρ της δράσης στο κίνημα, αλλά και στις πολιτικές επιλογές. Επικρίνουμε το ΣΥΝ γιατί με τη στάση του εμποδίζει την αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή συνεργασία, συμβάλλει, ανεξάρτητα της κριτικής που κάνει στο ΠΑΣΟΚ, στην ενσωμάτωση στην κυρίαρχη πολιτική.

9 Να συνεχίσουμε πιο εντατικά την προσπάθειά μας για την επεξεργασία των θέσεων και αιτημάτων μας από τη σκοπιά της λαϊκής οικονομίας, ώστε να βοηθήσουμε και τον προσανατολισμό των αγώνων, αλλά και τη συσπείρωση, με στόχο το Μέτωπο. Να προχωρήσουμε σε πιο ολοκληρωμένη επεξεργασία των ιδεολογικοπολιτικών ζητημάτων που συνδέονται με την οικονομία.

Πρόκειται για μια σύνθετη δουλιά, η οποία δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στις επεξεργασίες από τμήματα και συντρόφους που έχουν χρεωθεί τη μελετητική προσπάθεια. Χωρίς να υποτιμάται η σημασία των ειδικών ομάδων και επιτελείων, χρειάζεται να προκύψουν μελέτες και συμπεράσματα μέσα από διαδικασία συλλογικής κομματικής δουλιάς με τη συμβολή και των αντίστοιχων οργανώσεων. Η ΚΕ, να ελέγχει την πορεία πραγματοποίησης των μελετών σε συνεργασία με τα Τμήματα της ΚΕ. Τα καθοδηγητικά όργανα έχουν επίσης την ευθύνη για τον εντοπισμό θεμάτων του χώρου τους, που θέλουν παραπέρα επεξεργασία σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα του Κόμματος.

10 Να πάρουμε όλα τα μέτρα που έχουν υποδειχτεί και προκύπτουν από την πείρα μας, για την επιτυχημένη πραγματοποίηση οικονομικής εξόρμησης, που θα γίνει στους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη.


Η ΚΕ του ΚΚΕ 15/9/2001


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ