Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ
Συνεργοί των ΗΠΑ στα πολεμοκάπηλα σχέδια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών (21 Σεπτέμβρη 2001) αποφάσισε την «αλληλεγγύη και συνεργασία με τις ΗΠΑ» στην παγκόσμια καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έδωσε «εν λευκώ» το δικαίωμα στην Ουάσιγκτον να κάνει τον πόλεμο που την εξυπηρετεί αφού «δυνάμει της απόφασης 1368 του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ νομιμοποιούνται να αντιδράσουν», έδωσε δικαίωμα στις ΗΠΑ και για «δράσεις εναντίον των κρατών που ενδεχομένως βοηθούν, υποστηρίζουν ή προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες» και έδωσε δικαίωμα «στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)» να «συμμετάσχουν σε αυτές τις δράσεις, το καθένα ανάλογα με τα μέσα που διαθέτει».

Ταυτόχρονα κήρυξε την ΕΕ σε κατάσταση πολιορκίας με μια «πολιτική καταπολέμησης της τρομοκρατίας» που θα «ενσωματώνει όλες τις πολιτικές της ΕΕ με ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας», που θα καταρτίσει «κοινό ευρωπαϊκό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων», θα συστήσει «κοινές ομάδες ειδικών, εντός της Ευρωπόλ» που θα συνεργάζονται «στενά με τους Αμερικανούς ομολόγους της» και θα επιβάλλει «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που θα επιτρέπει την απ' ευθείας παράδοση των καταζητούμενων».

Με τον τρόπο αυτό, οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συνήλθαν έκτακτα στις Βρυξέλλες, σε μια πόλη σε κατάσταση πολιορκίας χωρίς πολίτες σε κυκλοφορία, τα μαγαζιά κλειστά και τη ζωή νεκρή, σφράγισαν και επίσημα την αμέριστη στήριξή τους στις ΗΠΑ, συνεργοί στον «παγκόσμιο πόλεμο» για την εξυπηρέτηση ορατών και αοράτων συμφερόντων, ενώ τύλιξαν με συρματοπλέγματα τη «δημοκρατία» και την καθημερινή ζωή των ευρωπαϊκών λαών, στο όνομα αλλότριας «τρομοκρατίας».

Μόνο ως υποκρισία μπορεί να εκληφθεί «η αλληλεγγύη στον αμερικανικό λαό για τα φονικά τρομοκρατικά πλήγματα» και οι ψευδεπίγραφες διακηρύξεις ότι «θα υπάρχουν εχέγγυα για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών». Η απόφαση των 15 Ευρωπαίων κυβερνώντων αποτελεί μια νέα «μαύρη σελίδα» της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας.

Η ΕΕ συνεργεί στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του κόσμου

«Η ΕΕ θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ προκειμένου να αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν οι δράστες, οι υποκινητές και οι συνένοχοι αυτών των βάρβαρων πράξεων». Θα μπορούσε και να «κάλυπτε» έτσι την ανάγκη «αλληλεγγύης» της ΕΕ. Ομως, οι τρεις επόμενες προτάσεις της απόφασης στάζουν φαρμάκι: «Δυνάμει της απόφασης 1368 του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι ΗΠΑ νομιμοποιούνται να αντιδράσουν. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ, το καθένα ανάλογα με τα μέσα που διαθέτει, είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε αυτές τις δράσεις. Οι δράσεις αυτές θα πρέπει να είναι εστιασμένες, μπορεί δε να στρέφονται και εναντίον των κρατών που ενδεχομένως βοηθούν, υποστηρίζουν ή προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες».

Μέσα από τις Συμπληγάδες του τρόμου αναδύεται φρικιαστικά η βάρβαρη αντίδραση: πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον όλων. Οπως προσπάθησε να εξηγήσει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης: «η δράση θα γίνει από τις ΗΠΑ αλλά χρειάζονται κάποιες συνεργασίες (...) τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι και κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ (...) προφανώς έχουν ήδη εντοπιστεί κάποιοι εστιασμένοι στόχοι (...) Η περιοχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων βρίσκεται πολύ μακριά από την Ευρώπη. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι να γίνει αποδεκτή η δράση (...), πρέπει να συνεργαστούν οι χώρες που γειτνιάζουν με την περιοχή των εχθροπραξιών (!!!) όπως η Ρωσία και οι χώρες της Μ. Ανατολής, οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες».

Η ΕΕ «καταπολεμά την τρομοκρατία» τρομοκρατώντας την ευρωπαϊκή «δημοκρατία»

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς και με την έγκριση ενός κοινού ορισμού της τρομοκρατίας... Το ένταλμα αυτό θα υποκαταστήσει το σύστημα έκδοσης που ισχύει σήμερα μεταξύ κρατών - μελών... και θα επιτρέπει την απ' ευθείας παράδοση των καταζητούμενων από τη μία δικαστική αρχή στην άλλη», αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που χαρακτηρίζει «συμφωνία» τις αποφάσεις περί ευρω-τρομονόμου του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (20/9/2001).

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων να προωθήσει τον εντοπισμό των υπόπτων τρομοκρατίας στην Ευρώπη καθώς και των οργανώσεων που τους υποστηρίζουν, προκειμένου να καταρτιστεί κοινός κατάλογος των τρομοκρατικών οργανώσεων...

Τα κράτη - μέλη θα γνωστοποιούν στην Ευρωπόλ, αμέσως και κατά τρόπο συστηματικό, κάθε χρήσιμη πληροφορία σχετικά με την τρομοκρατία. Εντός της Ευρωπόλ, θα συγκροτηθεί το συντομότερο δυνατόν μια ομάδα ειδικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία θα συνεργάζεται στενά με τους Αμερικανούς ομολόγους της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμεί τη σύναψη μιας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπόλ και των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, πριν από το τέλος του έτους».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει εντολή «να καθοριστούν επειγόντως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας το αργότερο μέχρι 6-7 Δεκέμβρη 2001», ώστε ο «ενιαίος δικαστικός χώρος» να ισχύει από 1/1/2002. Την «υψηλή» ευθύνη αναλαμβάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών, ενώ «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα πρέπει να ενταχθεί περισσότερο στην ΚΕΠΑΑ» του στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα, πρώην ΓΓ στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ