Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Τζον Ασκροφτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ό,τι αφορά τον πρωταρχικό τομέα ευθύνης του (την έρευνα για τον εντοπισμό των ενόχων της επίθεσης στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου), ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπους δεν τα πάει τόσο καλά. Στη λίστα των 19 υποτιθέμενων αεροπειρατών/τρομοκρατών - όλοι Αραβες - υπήρχαν 6 άνθρωποι που χαίρουν άκρας υγείας: 5 συνελήφθησαν στη Σαουδική Αραβία και ένας βρέθηκε στο Λίβανο.

Ατράνταχτες αποδείξεις για την εμπλοκή της Αλ Κάιντα δεν έχουν βρεθεί, ενώ το κυνήγι μαγισσών με συλλήψεις 75 ανθρώπων κυρίως αραβικής καταγωγής ως την Παρασκευή από τις αμερικανικές αρχές, μάλλον προπαγάνδα περί «εξωτερικής απειλής» συνιστά παρά οτιδήποτε άλλο.

Για τον Ασκροφτ βέβαια όλα αυτά λίγη σημασία έχουν. Η ηγεμονική στρατηγική περιλαμβάνει και τη δημιουργία μιας κοινωνίας του τρόμου. Κι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει αναλάβει το ρόλο του μπροστάρη της κυβέρνησης Μπους και των συμφερόντων που αυτή εξυπηρετεί, στη διαδικασία δημιουργίας ενός οχυρού στη θέση της υποτιθέμενης ελεύθερης δυτικής κοινωνίας στα αμερικανικά πρότυπα. Από τη δημιουργία/ διαμόρφωση ενός πολιτισμού με δεδομένο το καθεστώς των διαρκών παρακολουθήσεων (φυσικών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, στο Διαδίκτυο), μέχρι το ξήλωμα της νομοθεσίας και την αντικατάστασή της από μια νέα, πολεμικού τύπου.

Μια πρόγευση του τι έρχεται μπορεί κανείς να δει στο πακέτο νομοσχεδίων που ήδη από την περασμένη Δευτέρα πρότεινε προς κύρωση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ο κυβερνήτης Τζορτζ Πατάκι - αρκεί να αναφερθεί ότι κατ' αυτό αν κάποιος διατυπώσει φραστικά μια απειλή τρομοκρατικής ενέργειας, καταδικάζεται σε έως και 7 χρόνια κάθειρξης. `Η αν κάποιος «υποστηρίξει» μια τρομοκρατική ενέργεια (σκοπίμως η έννοια της «υποστήριξης» δε διασαφηνίζεται) αντιμετωπίζει ποινή 15ετούς κάθειρξης. Υπ' όψιν, οι νόμοι αυτοί αποτελούν το μοντέλο πάνω στο οποίο θα δομηθεί η νέα ομοσπονδιακή νομοθεσία, και την επαύριο, η Ευρωπαϊκή...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ