Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδια ανοικοδόμησης καταστρώνουν στη Δαμασκό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με φόντο την προχτεσινή συμφωνία των ηγετών Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, για διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την προώθηση πολιτικής λύσης και μέσω των λεγόμενων ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων, συνεδρίασε στη Δαμασκό η Επιτροπή Ανοικοδόμησης στο υπουργείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία του Σύρου πρωθυπουργού, Ιμάντ Χαμίς.

Σύμφωνα με το συριακό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΣΑΝΑ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε εκτενώς ένα «περιεκτικό εθνικό σχέδιο» για την έναρξη της διαδικασίας ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων από τον πόλεμο περιοχών με προτεραιότητα σε αυτές όπου ο συριακός στρατός έχει αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Προτεραιότητα φαίνεται πως θα δοθεί στην πετρελαιοφόρα επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σημαντικό τμήμα της οποίας ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από το στρατό.

Βεβαίως, ρόλο στην ανοικοδόμηση της Συρίας αναζητούν δεκάδες ξένα κατασκευαστικά μονοπώλια από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Τουρκία κ.α., που προς το παρόν επιχειρούν να εκβιάσουν εξελίξεις προς όφελός τους συνδέοντας τη διεθνή χρηματοδότησή της με την έναρξη της λεγόμενης «πολιτικής μετάβασης στη Συρία δίχως τον Πρόεδρο Ασαντ».

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του λεγόμενου «Διεθνούς Συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε ότι η εκδίωξη και των τελευταίων τζιχαντιστών από τη Ράκα στη βόρεια Συρία «θα είναι δύσκολη, αν και οι τζιχαντιστές παίρνουν τις τελευταίες τους ανάσες». «Είναι μια δύσκολη μάχη. Υπάρχουν πολλοί ξένοι (μισθοφόροι του "Ισλαμικού Κράτους") που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν κι έχουν την πρόθεση να πολεμήσουν πολύ σκληρά», τόνισε, προσθέτοντας πως οι τζιχαντιστές έχουν μόνο δύο επιλογές: `Η να παραδοθούν, ή να εξοντωθούν γιατί αν καταφέρουν να διαφύγουν «θα βρουν τρόπο να φθάσουν στην Ευρώπη, ή σε γειτονικές χώρες, και θα εξαπολύσουν επιθέσεις εκτός Συρίας».

Ερωτηθείς για τις συνέπειες που θα είχαν δύο ταυτόχρονες επιχειρήσεις στη συριακή πόλη Μαγιαντίν, από τη μια, του συριακού στρατού και, από την άλλη, των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» Κούρδων και Αράβων ενόπλων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος είπε πως η κατάσταση «μπορεί να γίνει χαοτική, αλλά δεν είναι ακόμη». «Αν η Μαγιαντίν είναι όπως η Ντέιρ Εζόρ, με τις δύο δυνάμεις στις δύο πλευρές, θα πρέπει να χαράξουμε μια γραμμή άρσης του κινδύνου εμπλοκής που θα είναι πολύ στενή», τόνισε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, εμφανίστηκε ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον αρχηγό του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος φερόταν να έχει σκοτωθεί σε ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό. Τότε κάποιοι από τους τζιχαντιστές είχαν παραδεχθεί το θάνατό του, αλλά οι ΗΠΑ εξέφρασαν αμφιβολία. Η απουσία του για περίπου 12 μήνες δημιουργούσε διάφορα σενάρια και τώρα η φερόμενη επανεμφάνισή του εξετάζεται. Στο μήνυμα εμφανίζεται να καλεί τους μισθοφόρους της οργάνωσής του «να αντισταθούν» στους εχθρούς σε όλα τα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ, «παρά το αίμα που χύθηκε σε Μοσούλη, Σύρτη, Ράκα, Ραμάντι και Χάμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ