Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επιτόκια μεγαλύτερης ληστείας των καταθέσεων

Στην καταλήστευση της λαϊκής αποταμίευσης προσχώρησαν η μια μετά την άλλη οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες, αξιοποιώντας έτσι την πρόσφατη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε γενικές γραμμές τα νέα επιτόκια ταμιευτηρίου κυμαίνονται τουλάχιστον 2 μονάδες κάτω από τον πληθωρισμό. Παράλληλα τα όσα λέγονται και γράφονται, ακόμη και σήμερα, για δήθεν «εναλλακτικές και πιο αποδοτικές τοποθετήσεις» είναι ένας ακόμη ξεδιάντροπος εμπαιγμός των αποταμιευτών και των νοικοκυριών της χώρας.

Οι τράπεζες δεν έχουν κανένα τέτοιο ασφαλές προϊόν να προσφέρουν και το μόνο που κάνουν είναι να προχωρούν σε κάποιες επιλεκτικές μειώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων, με γνώμονα την απόσπαση μεριδίων αγοράς στην καταναλωτική και στεγαστική πίστη, που όμως δε διασφαλίζουν τους δανειζόμενους από τυχόν αυξήσεις στα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες ...«ξέχασαν» να μειώσουν τα σταθερά επιτόκια των στεγαστικών δανείων με διάρκεια μεγαλύτερη από 10 χρόνια.

Από χτες ισχύουν και τα «αναπροσαρμοσμένα» επιτόκια της Alpha, η οποία στις καταθέσεις ταμιευτηρίου μέχρι 1.000 ευρώ (340.750 δρχ.) προσφέρει μόλις 0,75% και για το αμέσως υψηλότερο κλιμάκιο, μέχρι 10.222.000 δρχ., μόλις 1,50%. Η ίδια τράπεζα ανακοίνωσε κυμαινόμενο στεγαστικό στο 5,75%, ενώ η «προσφορά» της, που αφορά μόνο την πληρωμή των δόσεων για τον πρώτο χρόνο, διαμορφώνεται σε 3,9%. Ταυτόχρονα οι διάφορες πιστωτικές κάρτες εξακολουθούν να χρυσοπληρώνονται με 15%, δηλαδή σε επίπεδα 4πλάσια του πληθωρισμού.

Σε ανάλογες κίνηση προχώρησαν χτες οι τράπεζες Citibank και Λαϊκή. Η πρώτη ανακοίνωσε ότι μειώνει τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου στο 1,75% και η δεύτερη στο 1% μέχρι 2% (ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ