Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Νέα τιμολόγια που θα συμφέρουν τους ιδιώτες

Η ΔΕΠΑ και η ΡΑΕ, δημοσιοποίησαν χτες τις προτάσεις τους, για τα κριτήρια τιμολόγησης του φυσικού αερίου

Στην απρόσκοπτη κερδοφόρα είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα του φυσικού αερίου, στοχεύει η πρόταση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου. Στο κείμενο που η ΡΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα -το οποίο επί δύο εβδομάδες θα τεθεί υπό διαβούλευση από τους ενδιαφερόμενους- αναφέρεται, ότι τα βασικά στοιχεία των νέων τιμολογίων, θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση τρίτων (ιδιωτών) στο δίκτυο μεταφοράς του φυσικού αερίου με λογικό και δίκαιο κόστος, στα πλαίσια της επικείμενης απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

Η πρόταση της ΡΑΕ, στηρίζεται στο σενάριο της ΔΕΠΑ, το οποίο προβλέπει ζήτηση 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο το 2005. Από αυτές τις ποσότητες, περίπου το 60% της ζήτησης αναμένεται να προέλθει από την ηλεκτροπαραγωγή (ΔΕΗ και άλλοι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί) το 20-25% από τις Εταιρίες Παροχής Αερίου - ΕΠΑ και το υπόλοιπο από τη μεγάλη βιομηχανία

Ετσι κατά τη ΔΕΠΑ και τη ΡΑΕ, τα τιμολόγια μεταφοράς θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη: τη μελλοντική ζήτηση φυσικού αερίου, το οποίο θα πρέπει να μεταφερθεί από το δίκτυο της ΔΕΠΑ, την κατανομή του φορτίου κάθε συγκεκριμένου καταναλωτή μεταξύ αιχμών και βάσης, κάτι το οποίο αντανακλάται στο συντελεστή φορτίου, τα κόστη του συστήματος μεταφοράς και τα επενδεδυμένα σε αυτό κεφάλαια και την εύλογη απόδοση των απασχολουμένων κεφαλαίων της ΔΕΠΑ.

Τα νέα τιμολόγια μεταφοράς θα ισχύουν από την 1/1/2005. Η πρώτη αναπροσαρμογή θα γίνει 30 μήνες μετά την έναρξη ισχύος των τιμολογίων, ενώ η αναθεώρηση των τιμολογίων τοποθετείται στις αρχές του 2010, αφού πρώτα επανεξεταστεί το σύνολο των δεδομένων του σχεδιασμού. Στην πρόταση της ΔΕΠΑ και της ΡΑΕ, γίνεται λόγος για ενιαία τιμολόγια σε όλη τη χώρα και οι χρεώσεις των καταναλωτών να είναι ανεξάρτητες της απόστασής τους από τα σημεία εισόδου του φυσικού αερίου στο σύστημα, διότι - όπως αναφέρεται - τα τιμολόγια με γεωγραφική διαφοροποίηση είναι πολύπλοκα και εφαρμόζονται συνήθως σε ώριμες αγορές με σαφείς καταναλώσεις, πράγμα που δεν ισχύει ακόμη στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ