Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Αιχμή της επίθεσης στην απεργία το «Service Minimum»

Στο Βέλγιο, όπως εξήγησε ο Μανώλης Κασσάνης, ιδιωτικός υπάλληλος, αντιπρόσωπος στο Συνδικάτο της ABVV στο Λέβεν, το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα προωθείται μέσα από την πρόταση της βελγικής κυβέρνησης για το λεγόμενο «Service Minimum» («ελάχιστες υπηρεσίες») στα τρένα.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ο Μ. Κασσάνης, αυτό που ζητάνε είναι «η προειδοποίηση για την απεργία να γίνεται τουλάχιστον 8 μέρες πριν από το συνδικάτο, η δήλωση συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία τουλάχιστον 4 μέρες πριν και να απαγορευτεί το μπλοκάρισμα της επιχείρησης την ημέρα της απεργίας. Ηδη δε συζητείται η επέκταση του μέτρου αυτού και σε άλλους κλάδους, όπως οι αστικές συγκοινωνίες».

Σε βάρος των εργαζομένων και της συλλογικής τους δράσης αξιοποιήθηκαν επίσης τα «τρομοκρατικά» χτυπήματα στο Βέλγιο. «Λίγες μόλις μέρες μετά τις επιθέσεις το Μάρτη του 2016», σημείωσε ο Μ. Κασσάνης, «η κυβέρνηση κατέβασε το νομοσχέδιο για την αύξηση των ωρών εργασίας από 38 σε 45. Οι αντιδράσεις των συνδικάτων όμως κατέληγαν σε ακυρώσεις συγκεντρώσεων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, λόγω του ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ...ασφάλεια των διαδηλωτών, επιβάλλοντας ουσιαστικά σιωπή στους εργαζόμενους για την αντεργατική λαίλαπα. Αλλά και τους επόμενους μήνες αξιοποιήθηκε το αυξημένο επίπεδο συναγερμού στη χώρα σε βάρος των εργαζομένων».

Μαζί με τα παραπάνω, εμπόδια στην ενιαία συλλογική δράση των εργαζομένων βάζει επίσης ο πολυκερματισμός και η διάσπαση της εργατικής τάξης «ήδη από το πώς οργανώνονται τα συνδικάτα, ανάλογα με τα κόμματα και ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή. Για να γίνει αυτό κατανοητό, υπάρχουν τρία συνδικάτα στην Φλάνδρα: ABVV (των σοσιαλδημοκρατών), ACV (των χριστανοδημοκρατών) και ACLBV (των φιλελεύθερων) και τα αντίστοιχα, FGTB, CSC, CGSLB στη Βαλονία. Σε ένα χώρο δουλειάς, εάν έχει προκηρύξει απεργία το ένα από τα συνδικάτα, μπορεί εγώ να απεργώ, και ο συνάδελφός μου ακριβώς δίπλα, που ανήκει σε άλλο συνδικάτο, όχι. Αυτό που αποκρύπτεται είναι τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ