Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Συνάντηση για τη Βόρεια Κορέα το Γενάρη

Οι ΥΠΕΞ Καναδά και ΗΠΑ λίγο πριν ανακοινώσουν τη συνάντηση
Οι ΥΠΕΞ Καναδά και ΗΠΑ λίγο πριν ανακοινώσουν τη συνάντηση
ΟΤΤΑΒΑ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Καναδά, Ρεξ Τίλερσον και Κρίστια Φρίλαντ, ανακοίνωσαν ότι θα συνδιοργανώσουν διεθνή συνάντηση ομολόγων τους για «το ζήτημα της Βόρειας Κορέας». Η συνάντηση θα γίνει στις 16 Γενάρη στο Βανκούβερ του Καναδά. Εχουν προσκληθεί «όλες οι χώρες που είχαν εμπλακεί στην αρχική κορεατική σύγκρουση» (πόλεμος 1950 - 1953), όπως εξήγησε ο Τίλερσον, προσθέτοντας ότι «προφανώς θα περιλάβουμε και άλλες σημαντικές πλευρές: Τη Δημοκρατία της Κορέας (σ.σ. Νότια Κορέα), την Ινδία, τη Σουηδία και άλλους, που θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να δεσμευτούν σε αυτήν τη συνάντηση».

Από τη μεριά της η Φρίλαντ είπε ότι η νέα αυτή πρωτοβουλία αφορά και «τη διατήρηση πίεσης προς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας», μιλώντας ταυτόχρονα για «ευκαιρία να προχωρήσουν οι διπλωματικές προσπάθειες προς ένα πιο ειρηνικό, ευήμερο και ελεύθερο από πυρηνικά μέλλον στην Κορεατική Χερσόνησο, και να επιδείξουμε διεθνή αλληλεγγύη κατά των ενεργειών της Βόρειας Κορέας».

Ο Τίλερσον υπογράμμισε ότι πρώτα θα συζητηθεί πώς «θα βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της εκστρατείας άσκησης πίεσης που συνεχίζεται», αλλά και το αν «υπάρχουν άλλα βήματα που μπορούν να γίνουν για να ασκηθεί πρόσθετη πίεση στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας και πώς καταβάλλουμε περαιτέρω διπλωματικές προσπάθειες». Και «έπειτα, πώς προετοιμαζόμαστε για την προοπτική (επίσημων) διαπραγματεύσεων...». Απαντώντας σε ερώτηση για επισημάνσεις του Λευκού Οίκου, που προ ημερών εμφάνιζαν την Ουάσιγκτον απρόθυμη για συνομιλίες και πιο «πρόθυμη» να εξετάσει και στρατιωτικές λύσεις (συζήτηση βέβαια που αφενός εξυπηρετεί σκοπιμότητες και ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, αφετέρου αντανακλά και διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της κυβέρνησης Τραμπ), ο Τίλερσον περιορίστηκε να πει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε συνομιλίες αν δεν είναι έτοιμη να συνομιλήσει (και) η Βόρεια Κορέα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας απέρριψε χτες την κατηγορία της Ουάσιγκτον ότι η Πιονγιάνγκ βρίσκεται πίσω από εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση που επηρέασε την ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής σε πολλές χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ