Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αγόρασαν ρωσικό αέριο λόγω ψύχους

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ από τη Ρωσία, λόγω του κύματος ψύχους που πλήττει τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα, σχολιάζει σε χτεσινό του δημοσίευμα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Deutsche Welle».

Σύμφωνα με τον Σβιάτοσλαβ Μπικχ, από τη δεξαμενή σκέψης «Κέντρο Αναλύσεων της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», «δεν υπάρχει πολιτική διάσταση» στην αγορά ρωσικού αερίου από τους Αμερικανούς και δεν αποκλείεται και στο μέλλον οι ΗΠΑ να προμηθευτούν ρωσικό αέριο, όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες. Η είδηση προκάλεσε εντύπωση, καθώς οι εξαγωγές φυσικού αερίου αποτελούν πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών μεταξύ των ρωσικών και αμερικανικών μονοπωλίων, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει ανοιχτά - και μέσω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - να παρεμποδίσει τις ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου, κυρίως στην Ευρώπη, και να προωθήσει το αμερικανικό LNG.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο μέρος της μεταφοράς του (από τη βόρεια Ρωσία ή τη Σιβηρία μέχρι τη δυτική Ευρώπη) να γίνεται μέσω των αγωγών της «Gazprom». Παράλληλα, ενισχύονται οι επενδύσεις στο υγροποιημένο αέριο, όπου δραστηριοποιείται η δεύτερη σε μέγεθος ρωσική εταιρία αερίου, «Novatek». Η ρωσική εταιρία, που κατέχει το 60% της κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο γαλλικός κολοσσός πετρελαιοειδών «Total», καθώς και Κινέζοι επενδυτές, εξορύσσει στο νησί Τζαμάλ στον Πολικό Κύκλο τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου αερίου.

Μάλιστα η πώληση LNG προς τις ΗΠΑ έγινε μέσω Γάλλου μεσάζοντα, αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ