Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΣΤΑΝΑ.-- Πενήντα δύο Ουζμπέκοι έχασαν χτες τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τυλίχθηκε στις φλόγες σε απομακρυσμένη περιοχή του Καζακστάν, σε οδική αρτηρία που συνδέει τη ρωσική πόλη Σαμάρα με την Σιμκέντ, μια πόλη που βρίσκεται στο νότιο Καζακστάν κοντά στη μεθόριο με το Ουζμπεκιστάν. Μόνον πέντε άνθρωποι κατάφεραν να γλιτώσουν από τη φωτιά στο λεωφορείο «Ικαρους», ουγγρικής κατασκευής, ενώ τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ερευνώνται.

ΣΙΝΤΣΟΟΥ.-- Η πρώτη εμπορευματική αμαξοστοιχία με προορισμό την Πολωνία αναχώρησε χτες από την περιφέρεια Γκουανγκσί της νοτιοδυτικής Κίνας, μεταφέροντας ηλεκτρικά προϊόντα και μεταλλικά ελάσματα. Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 11.000 χλμ., που θα διαρκεί κάπου 20 μέρες και εντάσσεται στα σχέδια της Κίνας για τους λεγόμενους «νέους δρόμους του μεταξιού», που έχουν στόχο να διευρύνουν το πεδίο δράσης των κινεζικών μονοπωλίων σε άλλες ηπείρους. Η συγκεκριμένη διαδρομή υπολογίζεται ότι κερδίζει περίπου 12 μέρες, σε σχέση με την αντίστοιχη θαλάσσια διαδρομή. Εως τώρα, το εμπορευματικό σιδηροδρομικό δίκτυο περιλαμβάνει 35 κινεζικές πόλεις και τις συνδέει με ευρωπαϊκές πόλεις.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ενοπλοι φανατικοί ισλαμιστές πυροβόλησαν και σκότωσαν χτες δύο γυναίκες, 50 και 20 ετών, που εμβολίαζαν παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας στην πόλη Κουέτα. Ανάλογες επιθέσεις έχουν κάνει στο παρελθόν ισλαμιστές, επειδή θεωρούν ότι ο εμβολιασμός είναι... αντι-ισλαμικός. Το Πακιστάν είναι μία από τις τρεις χώρες σε όλο τον κόσμο, μαζί με το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία, όπου η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική. Οι προσπάθειες να εξαλειφθεί η ασθένεια υπονομεύονται από τις αντιδράσεις φανατικών ισλαμιστών, που αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό ως «σχέδιο των Δυτικών» για να προξενήσουν στείρωση στα παιδιά των μουσουλμάνων.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Χιλιάδες γυναίκες στη Σρι Λάνκα προσέφυγαν χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά της πρόσφατης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου να ανακαλέσει δύο κυβερνητικές αποφάσεις, με τις οποίες επιτρεπόταν στις γυναίκες να αγοράζουν αλκοόλ και να εργάζονται σε καταστήματα που πωλούν ή παράγουν αλκοόλ. Οι γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η δημοφιλής ηθοποιός της Σρι Λάνκα, Σαμαναλέε Φόνσεκα, αμφισβήτησαν την απόφαση της κυβέρνησης, διακηρύσσοντας ότι η απαγόρευση αποτελεί «δρακόντειο, αυθαίρετο και παράλογο μέτρο που εισάγει διακρίσεις στις γυναίκες - πολίτες της χώρας».

ΧΑΡΑΡΕ.-- Εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη Ζιμπάμπουε τον ερχόμενο Μάη ή Ιούνη ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Εμερσον Μνανγκαγκούα. Θα είναι οι πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν από την ανεξαρτησία της νοτιοαφρικανικής χώρας και μετά χωρίς τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αξιωματούχοι του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου και εκπρόσωπος του βρετανικού πετρελαϊκού μονοπωλίου ΒΡ υπέγραψαν χτες στη Βαγδάτη μνημόνιο κατανόησης, με στόχο την εκμετάλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στη βόρεια πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ και την αύξηση της παραγωγής σε 750.000 βαρέλια τη μέρα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ενα 15χρονο αγόρι από την κομητεία Σάλατζ της Ρουμανίας εξέπνευσε χτες μετά από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο από γρίπη τύπου Β. Ηταν το δεύτερο άτομο που έχασε τη ζωή του από γρίπη μέσα στο τελευταίο 48ωρο μετά το θάνατο μιας 60χρονης γυναίκας από το Βουκουρέστι. Από τις αρχές Γενάρη έχουν αναφερθεί σε όλη τη Ρουμανία άλλα 80 κρούσματα γρίπης, τα οποία είναι μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά το οποίο είχαν αναφερθεί 360 κρούσματα. Νωρίτερα (αργά το βράδυ της Τετάρτης), ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις διόρισε στη θέση του πρωθυπουργού την ευρωβουλευτή Βιόριτσα Ντάντσιλα έπειτα από πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών. Η Ντάντσιλα αντικαθιστά τον παραιτηθέντα, στις αρχές της βδομάδας, πρωθυπουργό Μίχαϊ Τουντόσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ