Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΕΝΓΕ
Διεκδικεί μαζικές μόνιμες προσλήψεις, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

24ωρη απεργία αύριο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι

Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός, να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει για αύριο Τετάρτη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στο υπουργείο Υγείας, η ΟΕΝΓΕ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα την κοροϊδία και τον εμπαιγμό σε βάρος ασθενών και υγειονομικών.

Σήμερα ο αριθμός των επικουρικών γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι 2.100. Από αυτούς περίπου 600 κινδυνεύουν με απόλυση πριν καν λήξει η θητεία τους (λήγει 31/12/18), μόλις δημοσιευτεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει την παράταση των συμβάσεων μη νόμιμη. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς παραμένουν απλήρωτοι για το μήνα Δεκέμβρη.

Κατά γενική ομολογία, οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι πάνω από 6.500. Οπως σημείωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διοριστούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών, και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, καθώς δεν θα έχει καλυφθεί ούτε το 50% των κενών θέσεων. Οπως είπε: «Η κυβέρνηση λέει ότι το μνημόνιο δεν μας επιτρέπει να κάνουμε παραπάνω προσλήψεις. Αυτοί που έλεγαν ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια, τώρα το επικαλούνται για να μην προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης...».

Την εμπειρία από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τις θέσεις εργασίας τους μετέφερε ο Σπύρος Κωσταντάς, πρόεδρος του συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σημειώνοντας ότι είναι διαχρονική η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργεί τον εφησυχασμό. Πρόσθεσε ότι στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας οι εργαζόμενοι βγήκαν στο δρόμο και κάλεσε και τους γιατρούς να «μην τσιμπήσουν» στους εφησυχασμούς, γιατί η στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι δεδομένη. Ο Π. Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι οι επικουρικοί γιατροί είναι η «τονωτική ένεση» στο ΕΣΥ και η κυβέρνηση, αφού τους ξεζούμισε, τώρα τους πετάει. Η Μ. Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, αναφέρθηκε στο νέο τσεκούρωμα της κρατικής χρηματοδότησης προς τα νοσοκομεία, λέγοντας ότι «το μείον 363 εκατομμύρια σημαίνει ότι τα νοσοκομεία τον Ιούλη δεν θα έχουν χρήματα», ενώ τις τραγικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν την απόλυση των επικουρικών έφερε με παραδείγματα ο Ηλ. Σιώρας, αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του ΣΕΝΕ.

Στις μακροχρόνιες συνέπειες προς τους εργαζόμενους και τους ασθενείς από την πανσπερμία των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία αναφέρθηκε ο Στέφανος Αρχοντάκης, επικουρικός στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου». Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο οι επικουρικοί εργαζόμενοι συγκρότησαν πριν από λίγες μέρες 7μελή Επιτροπή, με σκοπό τη συσπείρωση των εργαζομένων και το συντονισμό με τα άλλα νοσοκομεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παναττική κινητοποίηση με αιχμή την πάλη για το δικαίωμα στη δουλειά (2018-12-11 00:00:00.0)
Κλιμάκωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά (2018-02-22 00:00:00.0)
Να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα στους απλήρωτους επικουρικούς (2017-12-14 00:00:00.0)
Να μπει τέλος στην αδικία κατά των επικουρικών γιατρών (2016-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ