Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ισπανικά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία του Κοσσόβου

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Εμπόδια στα παζάρια για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ φαίνεται πως προβάλλει η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, η οποία παρακινείται προφανώς από την όξυνση των εσωτερικών ενδοαστικών αντιθέσεων που προκαλούν στη Μαδρίτη οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με επίκεντρο τους Καταλανούς αυτονομιστές.

Πληροφορίες της κοσσοβάρικης εφημερίδας «Κόχα» αναφέρουν ότι η Ισπανία αρνείται να συμπεριληφθεί το Κοσσυφοπέδιο στη λεγόμενη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θέτοντας εμπόδια στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καταρτίζει αυτή την περίοδο τη στρατηγική ένταξης των χωρών αυτών και που έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη 6 Φλεβάρη. Η εφημερίδα, επικαλούμενη ισπανικό μη επίσημο αλλά διοχετευόμενο έγγραφο, υποστηρίζει ότι η Ισπανία αντιτίθεται έντονα στην προοπτική ένταξης του Κοσσυφοπεδίου και στη συμμετοχή του προτεκτοράτου στη διαδικασία διεύρυνσης, επειδή «δίδεται η εντύπωση ότι το Κόσοβο είναι κράτος». Η ισπανική κυβέρνηση μάλιστα απαιτεί να μην χρησιμοποιηθεί στο προσχέδιο της στρατηγικής της Επιτροπής της ΕΕ για τη Διεύρυνση το ακρωνύμιο «WB6» (Western Balkan 6), που υποδηλώνει τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τις οποίες αφορά η διεύρυνση, αφού δεν περιλαμβάνεται το Κόσσοβο.

Εφημερίδα της Πρίστινας αποκαλύπτει επίσης, επικαλούμενη αξιόπιστες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ότι η Ισπανία θα φέρει αντιρρήσεις και για τη συμμετοχή του Κοσσόβου στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη στη Σόφια.

Το ίδιο διάστημα, στην Πρίστινα, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου Ραμούς Χαραντινάι (που κατηγορείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου την περίοδο που ήταν διοικητής των Αλβανών αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ) δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο «έχει απομονωθεί» με αφορμή την άρνηση των αρχών σε ΗΠΑ και Βρετανία να του χορηγήσουν βίζα. Κοσσοβάρικα ΜΜΕ αναφέρουν ως πιθανή αφορμή τα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση του Ρ. Χαραντινάι στις προσπάθειες για τη συγκρότηση δικαστηρίου για την εκδίκαση εγκλημάτων του ΟΥΤΣΕΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ