Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
30ή ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Προώθηση της αφρικανικής «ολοκλήρωσης» για τα συμφέροντα μονοπωλίων

Και στο βάθος κατηγορίες για ηλεκτρονική παρακολούθηση της Αφρικανικής Ενωσης από Κινέζους χάκερ...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Σειρά πολιτικών αποφάσεων με στόχο την αύξηση των επενδύσεων και της κερδοφορίας των μονοπωλίων σε δεκάδες χώρες - μέλη της Αφρικής, στο πλαίσιο πολιτικών της λεγόμενης Ατζέντας 2063, με στόχο τον κοινωνικοοικονομικό «μετασχηματισμό» της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) και τη δημιουργία μίας μεγάλης περιοχής «ελεύθερου εμπορίου», προώθησαν δεκάδες ηγέτες χωρών - μελών της Αφρικανικής Ενωσης, στο πλαίσιο της 30ής Συνόδου Κορυφής του οργανισμού στην έδρα του στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων τέθηκαν η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι μεταρρυθμίσεις της Αφρικανικής Ενωσης, οικονομικές και πολιτικές, για τη δημιουργία Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, πολιτικές για τον τερματισμό των κατά τόπους συγκρούσεων, αλλά και η αποδοκιμασία των πρόσφατων απαξιωτικών χαρακτηρισμών του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για αφρικανικές χώρες (είχε χαρακτηρίσει «απόπατο» την Αϊτή και χώρες της Αφρικής). Ο Πρόεδρος Τραμπ, πάντως, προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις Αφρικανών ηγετών, ανακοινώνοντας ότι υποστηρίζει την «ανάπτυξη» αφρικανικών χωρών και πως θα στείλει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, για περιοδεία σε χώρες της περιοχής «εντός του 2018».

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής εγκαινιάστηκαν ακόμη τα γραφεία της Κοινής Αφρικανικής Αγοράς Αερομεταφορών (SAATM), ενώ στο περιθώριο της Συνόδου οι ηγέτες Αιθιοπίας - Αιγύπτου - Σουδάν συναντήθηκαν, σε μία νέα προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που προκαλεί στις δύο τελευταίες η δημιουργία του μεγάλου αιθιοπικού «Φράγματος Αναγέννησης», έργο κόστους 4,8 δισ. δολαρίων, με στόχο τη δημιουργία τεράστιου υδροηλεκτρικού έργου που θα «δεσμεύσει» σημαντικές ποσότητες από τα αποθέματα του ποταμού Νείλου.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη αργά το βράδυ της Δευτέρας, μεταξύ άλλων: α) Αποφασίστηκε η ανάπτυξη της Κοινής Αφρικανικής Αγοράς Αερομεταφορών στο πλαίσιο της Ατζέντας 2063, β) η πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 21 Μάρτη για τη δημιουργία «Αφρικανικής Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου», γ) εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την επισφαλή κατάσταση στη Λιβύη και τη συνέχιση του πολιτικού αδιεξόδου, δ) χαιρετίστηκε η υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας στο Νότιο Σουδάν στις 21 Δεκέμβρη, αλλά την επόμενη στιγμή οι ηγέτες της ΑΕ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για κρούσματα παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός. Επιπλέον, διόρισαν τα μέλη επιμέρους επιτροπών που θα επιληφθούν διαφόρων θεμάτων, επιλέγοντας την Αιγύπτια Αμάλ Μαχμούντ Αμάρ ως επικεφαλής του νέου φορέα «καταπολέμησης της διαφθοράς» στις χώρες - μέλη της Αφρικανικής Ενωσης.

Ανακοινώθηκε, τέλος, πως νέος προεδρεύων της ΑΕ θα είναι ο Πρόεδρος της Ρουάντας Πολ Καγκάμε.

Καταγγελίες για «κατασκοπεία» από Κινέζους χάκερ...

Με φόντο τη Σύνοδο, η γαλλική εφημερίδα «Le Monde Afrique» αποκάλυψε ότι επί πέντε χρόνια ευαίσθητα δεδομένα συστημάτων μηχανοργάνωσης στην έδρα της ΑΕ στην Αντίς Αμπέμπα αντιγράφονταν και «αποθηκεύονταν» σε σέρβερ στη Σαγκάη. Η εφημερίδα, φωτογραφίζοντας την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων από Κινέζους χάκερ, σημείωσε ότι η «αντιγραφή» των ευαίσθητων πληροφοριών γινόταν «κάθε πρωί στις 2.00, από τις 2 Γενάρη 2012 έως το Γενάρη τρέχοντος έτους». Αξιωματούχοι της ΑΕ, μιλώντας στην εφημερίδα, κατηγόρησαν το Πεκίνο πως βρίσκεται πίσω από την υπόθεση.

Ωστόσο, αυτό το διέψευσε χτες αξιωματούχος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήρισε τις κατηγορίες «εντελώς αβάσιμες».

Δυτικοί αξιωματούχοι αξιοποίησαν, πάντως, το ρεπορτάζ της γαλλόφωνης εφημερίδας «Le Monde Afrique», για να προωθήσουν τα δικά τους μονοπωλιακά συμφέροντα απέναντι σε Κινέζους ανταγωνιστές τους. Κατηγόρησαν έτσι εμμέσως πλην σαφώς τους Αφρικανούς αξιωματούχους για «αφέλεια», επειδή όπως υποστήριξαν επέτρεψαν την ανέγερση του 19ώροφου στρατηγείου της ΑΕ από την κινεζική κρατική κατασκευαστική εταιρεία «China State Construction Engineerign Corp.» και ανέθεσαν τη δημιουργία των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στις δύο κινεζικές εταιρείες «Huawei» και «ZTE».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ