Τετάρτη 31 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Προσεχώς το νέο επεισόδιο της ενδοαστικής κόντρας

Στην αναβολή της συνεδρίασης της καταλανικής Βουλής για την εκλογή του καθαιρεθέντα και φυγά Προέδρου Κάρλες Πουιτζντεμόντ προχώρησε χτες ο πρόεδρος του Σώματος, Ρότζερ Τορέντ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο πρώην Πρόεδρος και επανεκλεγμένος βουλευτής εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός υποψήφιος και διατηρεί το δικαίωμά του στο διορισμό του.

«Η σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας (...) αναβάλλεται, αλλά υπό καμία συνθήκη δεν ματαιώνεται (...) δεν θα παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος» ήταν τα λόγια του Τορέντ, που συνοδεύτηκαν και από την καταγγελία ότι «ούτε το Συνταγματικό Δικαστήριο, ούτε κάποιος υπουργός 600 χιλιόμετρα μακριά (σ.σ. εννοεί την κεντρική κυβέρνηση), μπορούν να αποτρέψουν το καταλανικό Κοινοβούλιο να εκλέξει τον Καταλανό Πρόεδρο». Η κίνηση του στελέχους της σοσιαλδημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να κερδίσει χρόνο (τουλάχιστον 10 μέρες) ώστε να απαντήσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έχει απαγορεύσει το διορισμό του Πουιτζντεμόντ, αν ο ίδιος δεν παραστεί αυτοπροσώπως (επιστρέφοντας από το Βέλγιο) και αφού προηγουμένως έχει λάβει δικαστική άδεια, καθώς το ένταλμα σύλληψής του εξακολουθεί να ισχύει. Αλλωστε, και η περίπτωση μη υπακοής στο Συνταγματικό Δικαστήριο θα μπορούσε να έχει διοικητικές συνέπειες και για τον ίδιο τον Τορέντ.

Πάντως, στο μπλοκ των λεγόμενων αυτονομιστών υπάρχουν τριβές. Ο Τορέντ κατηγορείται ότι δεν συζήτησε την απόφασή του για αναβολή της συνεδρίασης ούτε με τη νεοφιλελεύθερη συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία», με κορμό το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDCat) του Πουιτζντεμόντ, ούτε και με την αυτοπαρουσιαζόμενη ως «αντικαπιταλιστική» Λαϊκή Ενότητα (CUP). Τις διαστάσεις απόψεων εντόπισαν και τα λεγόμενα ενωτικά κόμματα, όπως το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα των «Πολιτών», που μίλησε για παράταση στο «σόου του Πουιτζντεμόντ», το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα (που κυβερνά στο σύνολο της Ισπανίας) που ζητάνε πρωτοβουλίες από τους «Πολίτες» (πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21 Δεκέμβρη με 25,4%) ώστε να προτείνει Πρόεδρο και να επιχειρήσει να τον ψηφίσει, κάτι όμως που δεν βγαίνει, αφού το «αυτονομιστικό» μπλοκ έχει 70 στις 135 έδρες. Οσο για τη συμμαχία «Καταλονία από κοινού - Μπορούμε» της «νέας» σοσιαλδημοκρατίας, των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), χαιρέτισε την αναβολή ως ενδεδειγμένη και καλεί στην «επιλογή ενός άλλου Προέδρου για να σωθεί η χώρα».

Αυτό που γίνεται κάθε μέρα φανερό από το μακρύ «σίριαλ» στην Καταλονία, την πλουσιότερη επαρχία της Ισπανίας, είναι ότι προχωράει για τα συμφέροντα των αστών το παζάρι για τους όρους και το βαθμό αυτονομίας, ενώ θα συνεχίζεται το τσάκισμα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρά το αντιλαϊκό παζάρι (2019-05-07 00:00:00.0)
Η οργάνωση της αντικαπιταλιστικής πάλης το ζητούμενο για το λαό (2017-12-30 00:00:00.0)
Σήμερα οι πρόωρες εκλογές στην Καταλονία (2017-12-21 00:00:00.0)
Δημοσκόπηση δείχνει μπροστά τις αυτονομιστικές δυνάμεις (2017-11-21 00:00:00.0)
Προεκλογική αντιπαράθεση ...μέσω Βελγίου (2017-11-08 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η ενδοαστική σύγκρουση (2017-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ